INTERVIU Armand Gosu: "Cu arestarea lui Navalnii, Putin si-a cumparat timp de gandire"

Autor: Daniela Ratiu - Senior Editor
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 14:00
6630 citiri
INTERVIU Armand Gosu: "Cu arestarea lui Navalnii, Putin si-a cumparat timp de gandire"

Principalul opozant al lui Putin, Alexei Navalnii s-a intors in Rusia, revenind din Germania dupa episodul otravirii cu Noviciok, in luna august a anului trecut. Navalnii este in arest pentru 30 de zile. Pentru Armand Gosu, comentator politic si expert in spatiul ex-sovietic, retinerea lui Navalnii este tipica regimului lui Putin, dar si valabila pentru cei "care se opun deschis dictatorilor".

"Navalnii nu este in siguranta", arestat fiind, declara Armand Gosu. Cat priveste apelul lui Navalnii de mobilizare, "cata lume va iesi in strada, o sa vedem la sfarsitul acestei saptamani cand s-a anuntat un miting de protest la Moscova. Dar sa iesi in strada sa protestezi astazi la Moscova echivaleaza cu a iesi in strada in decembrie 1989, sa protestezi impotriva dictaturii lui Ceausescu, a mai precizat Gosu.

Despre o posibila crestere in sondaje a lui Navalnii, informatie vehiculata in media, Armand Gosu a declarat ca nu ar avea aceasta informatie despre o crestere in sondaje care, in Rusia, "nu reflecta optiunile reale ale electoratului".

Ziare.com: Dupa cateva luni petrecute in Germania, in urma episodului otravirii cu agentul neurotoxic Noviciok, Alexei Navalnii s-a intors in Rusia. In prezent se afla in custodia politiei, pentru 30 de zile. Cat de in "siguranta" e Navalnii?

Armand Gosu: Navalnii e constient de precaritatea statutului sau de arestat incarcerat la Matrosskaia Tisina, celebra inchisoare moscovita. Se va afla in urmatoarele saptamani intr-o camera de 12 m2, dotata cu frigider, televizor si ceainic electric.

Navalnii este un obisnuit al arestului si inchisorii. In ultimul deceniu, a fost inchis: in 2011 si 2012 - cate 15 zile, in fiecare an; in 2014 - 7 zile; 2015 - 4; in 2017 - 60 zile; 2018 - 80 zile, in 2019 - 30 zile. Acum, din nou, 30 zile. Deci, a petrecut mai bine de jumatate de an in inchisoare in ultimul deceniu. La care se adauga si perioadele lungi, de peste un an, de arest la domiciliu.

In inchisoarea din Moscova, Navalnii este izolat, in carantina, in acest moment. In Matrosskaia Tisina are dreptul sa-si cumpere de mancare, sa primeasca pachete. Va trebui sa-si vada avocatul pentru ca urmeaza mai multe procese, la instante pe fond; cel mai complicat pare cel cu veteranii de razboi care l-au dat in judecata pentru calomnie.

Navalnii nu este in siguranta, dar asta nu este o noutate. Oriunde in lume, cei care se opun deschis dictatorilor nu sunt in siguranta. Nu sunt in siguranta nici astazi in Rusia lui Putin, cum nu erau nici in Romania lui Ceausescu. In Rusia astazi te poate otravi FSB-ul, in Romania te-ar fi ucis Securitatea.

Ziare.com: Ce se intampla cu cele 53 de persoane, simpatizanti ai lui Nvalnii, care au fost arestati pe aeroportul Vnukovo unde era programat sa aterizeze avionul, redirectionat spre aeroporul moscovit Seremetievo? Care este soarta lor?

Armand Gosu: Au fost eliberati imediat dupa miezul noptii. Sunt acasa la ei acum.

Ziare.com: Ati declarat la un moment dat ca rusii sunt altfel, ca pentru ei exilul nu este o solutie, cel putin pentru cei care fac politica. Ce rezolva Navalnii cu aceasta "sinucigasa" intoarcere in Rusia?

Armand Gosu: O sa va raspund cu un citat dintr-un articol recent, publicat marti dimineata, la cateva ore dupa condamnarea lui Navalnii, al scriitoarei Jela Doina: "De unde vine oare la noi acest scepticism, torpoare, carierism, bascalie plictisita si atotstiutoare, gratie careia de cand este ea, cu rare momente de trezvie benefica, Romania balteste, nici deasupra cu totul, nici dedesubt definitiv, nu prin miracol, ci prin bafta? Asta mi se pare mie intrebarea, si nu de ce s-a intors Navalnii in Rusia. " ("Despre deficitul cronic de admiratie, entuziasm si indignare", site-ul La punkt)

Nu vreau sa comentez mai mult.

Ziare.com: Potrivit sondajelor, in ultimele luni, Alexei Navalnii a crescut in sondaje. Daca punem aceasta crestere in persepectiva alegerilor pentru Duma de Stat, care vor avea loc pe 19 septembrie anul acesta, va schimba ceva Navalnii si partidul sau in tabloul electoral? E posibil?

Armand Gosu: Nu stiam ca a crescut in sondaje. Eu n-am informatia asta. Pare ca dvs considerati ca sondajele de opinie din Rusia ar reflecta optiunile reale ale electoratului. Va inselati.

Ziare.com: Unii comentatori straini vorbesc despre faptul ca in Rusia de fapt nu exista o opozitie reala, e o "opozitie fara dinti", iar partidele din jurul lui Nvalnii reprezinta mai degraba o pseudo-opozitie, iar intoarcerea opozantului nu ar schimba cu nimic lucrurile. Este o abordare pesimista? Cat de puternic este de fapt Navalii?

Armand Gosu: Nu exista partide in jurul lui Navalnii. El conduce Partidului Viitorului care nu a fost si nu va fi lasat sa inscrie candidati in alegeri. Daca Navalnii e "pseudo-opozitie", atunci care e opozitia reala?

Ziare.com: In apelul sau facut pe retele, aflat in custodia politiei, Navalnii le cere rusilor sa iasa in strada, sa protesteze. Spuneati ca in Rusia acum sunt sub 20 de grade, greu cu mobilizarea civica. Cat de important este sau va fi efectul si raspunsul societatii civile fata de aceasta retinere a lui Navalnii si apelul sau de mobilizare?

Armand Gosu: Desigur ca va fi important. Ati vazut ce deranj au putut sa faca 2.000 de oameni adunati la aeroportul Vnukovo duminica seara?! Din cauza prezentei lor politia a inchis un aeroport important din capitala Rusiei. Puterea a preferat sa riste un accident aviatic si a perturbat grav traficul aerian deasupra Moscovei. Din cauza asta, avionul cu Navalnii a fost trimis sa aterizeze la 55 km departare, pe aeroportul Seremetievo.

Mobilizarea civica se face in diverse feluri. Cata lume va iesi in strada, o sa vedem la sfarsitul acestei saptamani cand s-a anuntat un miting de protest la Moscova.

Dar sa iesi in strada sa protestezi astazi la Moscova echivaleaza cu a iesi in strada in decembrie 1989, sa protestezi impotriva dictaturii lui Ceausescu. Nici atunci - si-mi amintesc foarte bine asta - n-a iesit multa lume, desi romanii au fost mai umiliti de Ceausescu decat o face astazi Putin cu rusii. Serviciile secrete romanesc si rusesc si atunci, ca si acum, omoara oameni, fiind principalii sustinatori ai regimului. Cei mai multi oameni nu sunt eroi. Pur si simplu se tem pentru viata lor. Nu pot fi condamnati pentru asta.

Ziare.com: Lupta asta a lui Navalnii cu Putin seamana, in cheie simbolistica, cu lupta lui David cu Goliat? Daca ne gandim la istoria recenta a Rusiei, opozantii lui Putin a fost, pe rand, inghenucheati, ucisi. Retinerea lui in custodia politiei pentru 30 de zile mi-a adus aminte de cazul Magnitsky, ucis in inchisoare. Uciderea lui a dus la o lege care ii poarta numele aprobata de Congresul american si promulgata de Barack Obama. Ce risca Navalnii? Ce schimba arestarea lui, pe fondul otravirii?

Armand Gosu: Oamenii acestia risca totul. Ei cred in valori, ei cred in adevar. Ei isi risca viata pentru ca-si iubesc tara si pentru ca vor s-o schimbe in bine. Ei nu accepta sa-si abandoneze tara, plecand cu milioanele in Italia, Spania, Germania. Ei vor sa ramana in Rusia si sa dea un viitor tarii lor. Deci, ei cred in ceva. Si sunt gata sa moara pentru credinta lor. Da, credinta lor ii determina sa faca gesturi, actiuni, care dvs vi se par inutile. Ei nu gandesc asa.

In ce ma priveste, nutresc o mare admiratie pentru Navalnii, pentru curajul lui, pentru forta morala care da-i puterea sa lupte. In ultimele zile, mai bine spus in ultimele luni, de la aterizarea avionului la Omsk, in august, cu Navalnii aproape in coma, pana astazi, cand e inchis la Matrosskaia Tisina, urmaresc cu sufletul la gura aceasta incredibila lectie de demnitate si de patriotism pe care acest om o da nu doar Rusiei, ci si lumii intregi.

Ziare.com: Daca ne uitam mai bine la istoria asta a opozantilor lui Putin, e interesant de remarcat, daca nu gresesc, un fel "temporizare" a strategiei de anulare, fizica ori politica, a opozantilor. Vorbim totusi de tehnicile KGB-iste de anihilare a opozitiei, de un sistem politic in slujba lui Putin. Vorbim nu doar de persoana opozantului, ci preocuparea sistemului este legata de cat de puternica poate fi cresterea opozitiei, capacitatea de mobilizare, efectele si pericolul pentru sistem, pentru Putin. Care ar fi strategia lui Putin in ceea ce il priveste pe Alexei Navalnii?

Armand Gosu: Nu-i credeti mai destepti decat sunt in realitate. Cu putine exceptii, serviciile secrete sunt populate de personaje limitate, cu o cultura si inteligenta precare, incapabile sa imagineze strategii de anulare, cum spuneti dvs. Pana acum, Putin nu i-a rostit numele, niciodata. La ultima conferinta de presa anuala, Putin l-a numit "pacientul de la Berlin".

Probabil ca Putin are experti in comunicare de la Academia Stefan Gheorghiu... altfel nu-mi explic de unde aceasta incapatanare sa nu-i mentioneze numele. Nici presa centrala, televiziunile controlate, nu dau stiri cu Navalnii. E supus unui embargo informational. Dar el ramane foarte activ pe retelele sociale.

De pilda, ieri a distribuit ultima ancheta despre Palatul lui Putin, o proprietate de 500 de ha la Marea Neagra, in sudul Rusiei, un Versailles rusesc.... ceva incredibil. Cu patinoar de hochei subteran. In mai putin de 24 de ore a facut peste 3,5 milioane de vizualizari. Cea mai mare audienta o are o ancheta de acum trei ani despre fostul premier Medvedev, 37 milioane vizualizari.

Faptul ca strategia lui Putin n-a prea dat rezultate rezulta din capacitatea lui Navalnii de a mobiliza zeci si sute de mii de manifestanti, toti tineri si foarte tineri, pe intregul teritoriu al Rusiei, de la Vladivostok la Briansk si Rostov pe Don. Abia reuseste Rusia Unita, partidul puterii, sa faca un asa exercitiu utilizand resurse administrative uriase. Acum un deceniu si jumatate, comunistii mai reuseau asa ceva, dar astazi n-ar mai putea sa mobilizeze nici ei atata lume.

Citeste si https://ziare.com/nicolae-ceausescu/comunism/sistemul-de-control-total-al-securitatii-si-deghizarea-represiunii-prin-instrmentarea-dosarelor-de-dizidenta-in-infractiuni-de-drept-comun-1656540

Ziare.com: Retinerea lui Navalnii a provocat reactia mai multor lideri europeni si americani care au criticat arestarea, dar si au cerut eliberarea imediata si fara conditii a liderului opozitei. Desi lui Putin nu ii pasa de criticile internatioanele, mai degraba ii folosesc, il valideaza ca seful suprem, dar va tine cont Putin de aceste cereri?

Armand Gosu: Orice are un pret. Si comportamentul Kremlinului in cazul Navalnii presupune niste costuri. Putin are o luna sa se gandeasca cum sa procedeze, cat timp Navalnii e la Matrosskaia Tisina. Cu aceasta condamnare la inchisoare pentru 30 de zile, Kremlinul a cumparat timp de gandire. Nu stiu ce va decide, nu ma incumet sa fac vreun pariu.

Sigur ca-i pasa lui Putin de criticile internationale. Liderii rusi au fost mereu obsedati de imaginea lor externa. Rusii sunt obsedati de ceea ce cred despre ei strainii. Pe langa asta, mai e problema sanctiunilor. In cazul in care se vor adopta noi sanctiuni, s-ar putea sa fie deranj mare la Kremlin, in anturajul lui Putin, printre oligarhi.

Sigur, propagandistii Moscovei ne tot repeta ca Occidentul dupa cateva exercitii retorice nervoasa, va dori sa revina la business as usual cu Rusia, pentru ca interesul economic primeaza. Nu e asa! Efortul de modernizare al Rusiei care parea sa reuseasca, a fost compromis de sanctiunile economice la care Rusia a fost supusa dupa 2014. Moscova n-a mai avut acces la tehnologii de varf, la pietele bancare internationale pentru creditare. Din putere regionala consolidata, Rusia se transforma treptat, pentru urmatoarele decenii, intr-un stat paria si un actor international tot mai putin relevant.

Ziare.com: Cum este reflectata arestarea lui Navalnii in presa rusa, in conditiile in care aceasta este in mare parte controlata politic?

Armand Gosu: Presa rusa, chiar si cea controlata, a trebuit sa vorbeasca despre Navalnii, ceea ce e in sine o mare izbanda.

Altfel, presa din Rusia manipuleaza, spune ca Navalnii s-a otravit singur, a fost otravit la Berlin, n-a fost deloc otravit, doar s-a prefacut. Naratiunile sunt inspirate de pozitiile publice ale diversilor demnitari. E destul de clar ca se pregatesc unele punctaje in comunicarea publica. Aceasta strategie pare sa fi reusit, de vreme ce zilele trecute auzeam un sociolog intervievat la radio Echo Moskvi care spunea ca majoritatea populatiei nu crede ca FSB ar fi incercat sa-l otraveasca pe Navalnii.

Spunea ca "pare"... si pentru ca sondajele, chiar si daca ar fi facute corect, ar surprinde atitudinea schizoida a publicului din Rusia care cel mai adesea nu spune ce gandeste. E o mostenire din perioada comunista, cand una vorbeai la bucatarie, alta in sufragerie.

Citeste si https://ziare.com/social/medici/decretul-770-din-1966-care-interzicea-intreruperea-de-sarcina-a-insemnat-decesul-a-10-000-de-femei-pana-in-1989-1657534

”Manifestul privind politica internă germană” al partidului de extremă dreapta de la Berlin, redactat la o reuniune a Administrației prezidențiale din Rusia
”Manifestul privind politica internă germană” al partidului de extremă dreapta de la Berlin, redactat la o reuniune a Administrației prezidențiale din Rusia
În cadrul unei reuniuni strategice a Administrației prezidențiale din Rusia ar fi fost redactat un manifest după care extrema dreapta din Germania, AfD, să se ghideze, scrie săptămânalul...
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au...
#Putin presedinte Rusia, #Alexei Navalnii Vladimir Putin, #Moscova, #Kremlin, #Germania, #protest, #noviciok , #presedinte Rusia