Inamicii lui Putin care au murit subit în ultimii 20 ani. Cum "s-au evaporat" în condiții suspecte

Duminica, 10 Octombrie 2021, ora 03:17
36830 citiri
Inamicii lui Putin care au murit subit în ultimii 20 ani. Cum "s-au evaporat" în condiții suspecte
Putin este cel mai longeviv lider de la Kremlin de la Stalin și până azi FOTO Grunge

Vladimir Putin se află la putere din anul 2000, fiind cel mai longeviv lider de la Kremlin, de la Iosif Stalin și până astăzi. De atunci, mulți inamici locali ai actualului președinte al Rusiei au murit în condiții suspecte sau confuze.

Putin, deși își termină în mod normal mandatul în 2024, după ce s-a schimbat legea electorală, el ar putea rămâne în fruntea țării până în anul 2036. Și în prezent, alți opozanți sunt în închisoare, precum Aleksei Navalnîi sau se află sub tratament psihiatric, cazul lui Aleksander Dabyshev, potrivit Grunge.

În cele ce urmează vă vom oferi o listă a celor mai importanți inamici ruși ai lui Vladmir Putin, care au murit sau au dispărut de-a lungul ultimelor două decenii, în mod suspect, fiind eliminați de pe scena criticilor sau a celor care se opuneau politicii duse de liderul de la Kremlin.

Anna Stepanovna Politkovskaya

Anna Stepanovna Politkovskaya a lucrat la ziarul Izvestia, iar din 1999 la Novaya Gazeta, scriind și pentru Deutsche Welle din Germania. Ea l-a criticat în mod vocal pe Putin și a scris mai multe cărți care au denunțat corupția și abuzurile drepturilor omului permise și promovate de liderul de la Kremlin.

Pe 7 octombrie 2006, ea a fost găsită moartă în liftul blocului său din Moscova. Fusese împușcată de cinci ori, iar șase bărbați au fost condamnați la închisoare pentru crimă, dar nu s-a dovedit niciodată cine a comandat asasinatul.

Statele Unite, mutare strategică militară în Republica Moldova. Rusia reacționează prompt, dar nu poate face nimic

Alexander Valterovich Litvinenko

Alexander Valterovich Litvinenko s-a alăturat KGB-ului în 1998 și și-a continuat activitatea la FSB, în anii ’90. Dar în 1998, Litvinenko a fost acuzat de activități ilegale și de un complot pentru asasinarea lui Boris Berrezovsky.

Litvinenko a fost arestat pentru scurt timp, dar ulterior a fost eliberat. Apoi, el a fugit în Marea Britanie, unde i s-a acordat azil politic. Acolo a scris două cărți, în care a acuzat agenții FSB de activități ilegale și teroriste.

L-a criticat deschis pe Putin, privind politicile sale. Pe 1 noiembrie 2006, după întâlnirea cu Lugovoy și Kovtun la hotelul Millenium din Londra, s-a îmbolnăvit. Pe 23 noiembrie a murit din cauza unei leziuni provocate de radiații, iar medicii au spus că a fost contaminat cu poloniu. Uciderea lui a fost dirijată probabil de FSB.

Biden a desecretizat numărul focoaselor nucleare deținute de SUA. Raportul arată că Rusia are mai multe, iar China urcă pe locul 3

Sergei Yushenkov

Sergei Yushenkov a fost unul dintre liderii partidului Rusia Liberală. În 2003, el a devenit al doilea politician din partid care a fost ucis la Moscova, în mai puțin de un an, după Golovlyov.

The Guardian îl descrie pe Yushenkov ca ”un avocat sincer privind drepturile omului” și care i-a criticat pe Putin, FSB și acțiunile din Cecenia. Dar, pe 17 aprilie 2003, la doar câteva ore după înregistrarea partidului Rusia Liberală la alegerile parlamentare, el a fost ucis, împușcat în afara casei sale din Moscova.

Boris Yefimovich Nemtsov

Boris Yefimovich Nemtsov a fost cel mai tânăr guvernator din Rusia post-sovietică. A devenit adjunctul lui Elțin și mulți au crezut că va deveni președintele Rusiei în 2000. Deși el a încercat să colaboreze cu Putin, ulterior s-a alăturat opoziției, împreună cu partidul său, Uniunea Forțelor de Dreapta.

Pe 27 februarie 2015, Nemtsov a fost împușcat de patru ori în spate, în timp ce traversa podul de lângă Kremlin, la Moscova. Într-un interviu la BBC el a declarat că se teme că Putin îl va împușca. Chiar dacă cinci bărbați au fost arestați ulterior și găsiți vinovați de asasinarea lui, nu se știe cine a pus la cale crima.

Boris Berezovsky

Boris Berezovsky a fost un inginer care a vândut mașini, după căderea Uniunii Sovietice. În 1994, a supraviețuit unei încercări de asasinat, în care a murit șoferul său. El a deținut o mare putere în administrația Elțin, însă după preluarea puterii de către Putin, el l-a înfruntat pe acesta.

Putin a pus mâna pe canalul de televiziune ORT a lui Berezovsky, iar acesta a fugit la Londra, unde a primit azil politic. Pe 23 martie 2013, el a fost găsit mort în casa sa din Ascot, Anglia.

Denis Nikolayevich Voronenkov

Voronenkov și partidul său Comunist au fost considerați ani de zile aliați neoficiali ai Kremlinului. Dar, după un timp el și soția sa au fugit în Ucraina, în octombrie 2016, unde a devenit un critic al lui Putin.

Pe 23 martie 2017, Voronenkov a fost împușcat și ucis la Kiev, în plină zi. Atacatorul, Pavlo Parshov a fost și el omorât de garda de corp a politicianului. Deși s-a susținut că uciderea lui Voronenkov a fost o crimă comandată, nu s-a aflat nici până astăzi cine s-a găsit în spatele asasinatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#vladmir putin, #opozanti Putin, #opozant Putin, #critici Putin, #inamici Putin, #opozanti rusi amenintati moarte , #stiri Vladimir Putin