De ce este presedintele rus "Putin cel Mare" pentru chinezi

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 21:28
4460 citiri
De ce este presedintele rus "Putin cel Mare" pentru chinezi
Foto:tophold.com

Vladimir Putin este numit in China "Putin cel Mare", pentru ca, la fel ca si presedintele Xi Jinping, este un lider puternic, care nu se teme sa infrunte Occidentul.

Aceasta este concluzia la care au ajuns jurnalistii de la Wall Street Journal, care pornesc de la o observatie simpla: cartile semnate de presedintele rus sunt atat de cautate om China incat "zboara" de pe rafturile librariilor, mai ales dupa declansarea crizei din Ucraina.

Unul dintre volume, "Biografia lui Putin: Nascut pentru Rusia", se afla in topul celor mai bine vandute zece carti in luna septembrie, relateaza cotidianul Beijing News.

Fascinatia chinezilor pentru Vladimir Putin depaseste marginile literaturii, marcand o schimbare in politica autoritatilor de la Beijing, dupa incheierea Razboiului Rece, scrie autorul articolului din Wall Street Journal.

Dupa decenii de suspiciune mutuala - si un scurt conflict la granita - Moscova si Beijingul incep sa se apropie si sa lanseze simultan provocari la adresa arhitecturii de securitate condusa de SUA, sustin diplomati si analisti, conform sursei citate.

Cei doi fosti rivali in competitia pentru suprematie in lumea comunista impartasesc acum acelasi nationalism anti-occidental. Presedintele chinez, Xi Jinping, acuza guvernele occidentale ca sustin protestele din Hong Kong, la fel cum Vladimir Putin a invinovatit Vestul pentru manifestarile care au avut loc anul trecut la Kiev, in Ucraina.

Proteste pro-democratie in China: Imaginile care arata adevarata lor amploare (Video)

De altfel, televiziunile controlate de Kremlin au relatat saptamana aceasta ca liderii protestatarilor din Hong Kong au fost antrenati de americani.

China, primul avertisment pentru manifestantii din Hong Kong

Conform sondajelor, China este una dintre putinele tari in care suportul popular pentru Rusia a crescut de la 47% anul trecut, la 66% in luna iulie, dupa escaladarea crizei din Ucraina.

Mai mult, un sondaj arata ca 92% dintre chinezi aproba anexarea Crimeii de catre Federatia Rusa, actiune declansata in luna martie de Vladimir Putin.

"Personalitatea lui Putin este impresionanta - ca om, ca lider. Poporul chinez gaseste asta astractiv. El apara interesele Rusiei", a explicat Zhao Huasheng, expert in relatiile ruso-chineze. "Rusia si China pot invata multe una de la cealalta", a mai adaugat el.

Mircea Dusa nu rateaza Ziua Nationala a Chinei - discutii despre armata cu oficialii comunisti

In timp ce Rusia are nevoie de piata si capitalul oferite de China, in special dupa sanctiunile impuse de Occident, Beijingul vede in Moscova o sursa de suport diplomatic si energie vitala.

In plus, nu sunt de neglijat similaritatile dintre cei doi presedinti, al caror autoritarism de tip nationalist este tot mai evident.

Ponta regreta ca nu il va primi la Bucuresti pe oficialul chinez suspectat de genocid

Prietenie pana la capat: Valeriu Zgonea s-a tinut de mana cu vicepremierul chinez

"Putin si Xi Jinping sunt destul de asemanatori", spune Yu Bin, expert in relatiile dintre cele doua state. Ambii lideri sunt din aceeasi generatie, au amandoi 61 de ani si amandoi isi doresc sa isi readuca tarile intre marile puteri mondiale, a argumentat el.

Insa, China risca astfel sa isi deterioreze relatiile cu SUA si UE, avertizeaza unii analisti, care reamintesc ca interesele Moscovei si Beijingului nu sunt intotdeauna aceleasi, mai ales cand vine vorba de fostele regiuni sovietice din Asia Centrala, India sau Vietnam, unde problemele de la granita pot crea tensiuni care sa nu convina deloc Chinei.

Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Vladimir Putin vrea să meargă din nou în China. Preşedintele rus a declarat joi, 25 aprilie, că plănuieşte să efectueze o vizită în țara asiatică în cursul lunii mai. Călătoria va...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Putin apreciat China, #Putin Xi Jinping, #Rusia China relatii , #presedinte Rusia