Vladimir Putin promite livrarea rapidă de gaze prin Nord Stream-2, de îndată ce funcţionarea gazoductului va fi aprobată de Germania

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 11:15
1561 citiri
Vladimir Putin promite livrarea rapidă de gaze prin Nord Stream-2, de îndată ce funcţionarea gazoductului va fi aprobată de Germania
Gazprom ar putea relua livrările de gaze către Europa la cantități mari FOTO hepta

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis o livrare rapidă de gaze către Uniunea Europeană prin noua conductă Nord Stream-2 de îndată ce funcţionarea gazoductului care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică va aprobată de autoritatea de reglementare germană, potrivit dpa.

Putin a declarat joi că gazele naturale ar urma să ajungă în UE în decurs de 24 de ore de la aprobarea de către Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (BNetzA), care reglementează electricitatea, gazele, telecomunicaţiile etc.

Gazoductul Nord Stream 2, care leagă portul rusesc Vîborg de portul german Greifswald, cu două ramuri de aproximativ 1.200 de kilometri lungime, a fost finalizat în septembrie.

Prima linie a conductei a fost deja umplută cu gaze, a afirmat preşedintele Vladimir Putin în cursul unei reuniuni a Clubului de discuţii de la Valdai, joi, la Soci - staţiune celebră pe malul rusesc al Mării Negre - iar a doua ar putea fi completată până la sfârşitul lunii decembrie, a adăugat el.

Autoritatea de reglementare din Germania are timp până la începutul lunii ianuarie să decidă dacă autorizează exploatarea gazoductului, care ar urma să furnizeze până la 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Rusia.

Kremlinul a cerut Germaniei să aprobe rapid Nord Stream 2, argumentând că aceasta va contribui la reducerea deficitului de gaze naturale cu care se confruntă Europa şi creşterea preţurilor la energie.

Unele state membre ale UE au acuzat gigantul rus de gaze Gazprom de diminuarea livrărilor de gaze, contribuind astfel la creşterea preţurilor la gaze pe piaţa internaţională.

Criticii Gazprom suspectează că gigantul energetic nu a răspuns la cererea europeană de a creşte volumul livrărilor de gaze pentru a forţa punerea în funcţiune a Nord Stream 2, deţinută în proporţie de 51% de Gazprom. Partea rusă a negat în mod repetat aceste acuzaţii.

Reacția Kremlinului după acuzațiile privind manipilarea pieței europene a gazelor

Grupul Gazprom a început să se folosească de stocuri pentru a mări livrările de gaze prin reţeaua sa de conducte şi a stabiliza preţurile, a declarat marţi un oficial rus, transmite Reuters.

Ministrul de Externe adjunct,Serghei Riabkov a respins, într-un interviu acordat BBC,orice sugestie că Rusia nu livrează suficiente gaze pe piaţa europeană, unde preţurile gazelor şi electricităţii au crescut puternic în acest an, în condiţiile în care livrările limitate de gaze coincid cu cererea puternică din economiile care îşi revin din pandemia de Covid-19.

”Susţinem securitatea energetică a Europei; dorim să colaborăm...Gazprom a început de fapt să pompeze din rezerve în conducte pentru a stabiliza piaţa”, a declarat Riabkov la emisiunea Hard Talk de la BBC, fără să ofere detalii.

Agenţia de presă rusă Interfax a afirmat, citând date ale Gas Infrastructure Europe, că Gazprom a pompat gaze de la unitatea sa de stocare din Haidach, Austria, timp de o zi, după ce preţurile gazelor au atins un nivel record.

”Lucrăm în mod deliberat, în linişte, sobru, pentru stabilizare. Nu este în interesul nostru să mişcăm şi mai mult barca”, a spus oficialul rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#criza energetica, #Vladimir Putin, #Europa, #Nord Stream 2 , #stiri Vladimir Putin