Putin si Lukashenko, a doua runda de discutii in plin scandal international

Sambata, 29 Mai 2021, ora 21:20
3339 citiri
Putin si Lukashenko, a doua runda de discutii in plin scandal international
Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko FOTO Twitter

Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko, au avut sambata, la Soci, a doua zi de discutii, in plin scandal international cauzat de interceptarea, la 23 mai, a unui avion de linie european pentru arestarea unui jurnalist de opozitie belarus, transmite AFP.

'Ieri a fost ziua oficiala a discutiilor, iar astazi este partea informala', le-a spus jurnalistilor purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmand ca cei doi presedinti 'au profitat de vremea frumoasa' si 'au facut o plimbare cu vaporul'.

Canalul Telegram 'Pool Pervogo', care face oficiu de cont neoficial al presedintiei belaruse, a difuzat o fotografie care ii arata pe cei doi lideri in tinuta decontractata, la bordul unui vas, din cate se pare.

Conform lui Peskov, Putin si Lukasenko au discutat in principal despre 'cooperarea economica' si 'lupta contra pandemiei', dar si despre deturnarea de catre Minsk a unui avion de linie Ryanair si arestarea jurnalistului belarus de opozitie exilat Roman Protasevici si a prietenei sale rusoaice Sofia Sapega, care se afla la bord.

Interceptarea zborului Atena-Vilnius deasupra teritoriului belarus a provocat consternare in Europa si SUA, care au adoptat sanctiuni contra regimului Lukasenko, recomandand companiilor aeriene sa ocoleasca Belarusul.

'Lukasenko i-a furnizat omologului sau informatii detaliate despre ceea ce s-a intamplat la bordul avionului Ryanair', a adaugat Peskov, notand ca Moscova 'nu este indiferenta la soarta' Sofiei Sapega, cetateana rusa.

Tot potrivit Kremlinului, Lukasenko 'nu a exprimat solicitari de asistenta economica suplimentara' din partea Rusiei, principalul creditor al Belarusului, dar cei doi presedinti au convenit sa lucreze la 'organizarea legaturii aeriene' intre tarile lor, tinand cont de restrictiile impuse de Uniunea Europeana.

Peskov a mai repetat ca Moscova vrea o 'ancheta aprofundata' cu privire la circumstantele interceptarii cursei Ryanair, acuzandu-i pe occidentali ca au tras 'concluzii pripite'.

Vineri, discutiile Putin-Lukasenko au durat mai bine de cinci ore, insa nu au facute anunturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin presedinte Rusia, #Belarus , #stiri Vladimir Putin