Putin, încercare de ”seducție” a oamenilor de afaceri italieni: Puteți cumpăra gaz la preţuri mult inferioare celor de pe piaţă

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 19:38
8652 citiri
Putin, încercare de ”seducție” a oamenilor de afaceri italieni: Puteți cumpăra gaz la preţuri mult inferioare celor de pe piaţă
Circa 40% din gazul utilizat de Italia provine din Rusia FOTO Twitter

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a avut o intervenţie prin videoconferinţă la o reuniune a liderilor de afaceri italieni, miercuri, 26 ianuarie.

Întâlnirea lui Putin cu reprezentanţi ai marilor companii italiene - inclusiv controlate de stat, ca Enel - a avut loc în pofida unui apel din partea guvernului de la Roma ca oamenii de afaceri să nu participe, în contextul tensiunilor legate de Ucraina.

"Aş vrea să subliniez că Rusia consideră Italia unul din partenerii economici de vârf", a spus Putin în deschidere.

Potrivit acestuia, Moscova este mulţumită mai ales de cooperarea cu companii şi bănci italiene în proiecte ample în sectorul energetic, cum sunt Yamal LNG şi Arctic LNG 2.

Preşedintele rus a mai amintit că în Rusia operează circa 500 de firme italiene în sectoare ca energia, metalurgia şi bănci-finanţe, cu investiţii de circa 5 miliarde de dolari.

În pofida pandemiei şi a "volatilităţii" economiei mondiale, "ţările noastre au reuşit să menţină cooperarea economică la un nivel mai curând ridicat", a spus Putin, asigurând totodată că Rusia este "un furnizor de încredere de resurse energetice către consumatorii italieni".

"Aş vrea să subliniez că grupurile energetice italiene continuă să coopereze cu Gazprom în baza unor contracte pe termen lung şi pot acum să cumpere gaz la preţuri mult inferioare celor de pe piaţă, care au crescut semnificativ odată cu venirea frigului şi oferta slabă", a adăugat liderul de la Kremlin în intervenţia sa.

Reuniunea a fost organizată de camera de comerţ italo-rusă şi comitetul de afaceri italiano-rus condus de Marco Tronchetti Provera, directorul grupului Pirelli. Liderii de afaceri italieni, între care s-a mai numărat CEO-ul UniCredit Andrea Orcel, s-au reunit în două hoteluri de lux din Roma şi Milano.

Grupurile energetice italiene de stat Eni şi Saipem urmau să ia parte şi ele la întâlnire, dar marţi Eni a anunţat că nu va participa şi o sursă a indicat pentru Reuters că şi Saipem a luat aceeaşi decizie.

CEO-ul Enel Francesco Starace, al cărui frate Giorgio este ambasadorul Italiei la Moscova, a participat la reuniune, conform imaginilor difuzate.

Italia a fost al cincilea mare partener comercial al Rusiei în 2020, când volumul comerţului bilateral a fost cu 44% mai mare în primele nouă luni ale anului comparativ cu anul precedent.

Mai mult, circa 40% din gazul utilizat de Italia provine din Rusia, notează Reuters.

Energia este un subiect prioritar pe agenda europeană, în contextul în care creşterea preţului la gaz determină creşteri semnificative ale facturilor la energie ale întreprinderilor şi gospodăriilor. Rusia furnizează Uniunii Europene circa o treime din necesarul său de gaz.

Rusia insistă că nu intenţionează să invadeze Ucraina şi a explicat că principalul scop al întâlnirii de miercuri a fost susţinerea intereselor ruse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Italia şi-a asigurat matematic, joi, al cincilea loc în sezonul viitor al Ligii Campionilor, după ce Atalanta şi Fiorentina s-au calificat în semifinalele Europa League şi respectiv...
#Vladimir Putin presedinte Rusia, #intalnire, #oameni de afaceri, #Italia, #pret gaze naturale , #stiri Vladimir Putin