Soția prietenului lui Navalnîi, care ispășește 25 de ani de închisoare: ”Știu că era o metodă de eliberare”

Marti, 26 Martie 2024, ora 08:15
1694 citiri
Soția prietenului lui Navalnîi, care ispășește 25 de ani de închisoare: ”Știu că era o metodă de eliberare”
Vladimir Kara-Murza și soția sa FOTO News.ro

Soţia lui Vladimir Kara-Murza, un opozant care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, se declară în favoarea unui schimb de deţinuţi politici atunci când ”vieţile oamenilor sunt în joc”, după ce anturajul lui Aleksei Navalnîi, căruia Vladimir Kara-Murza îi era un vechi prieten, a anunţat că un acord cu autorităţile ruse în vederea unui schimb era ”în curs şi în faza finală” înainte de moartea acestuia la jumătatea lui februarie într-o colonie penitenciară în Arctica, relatează AFP.

Întrabată dacă există negocieri similare în cazul lui Vladimir Kara-Murza, alt lider al opoziţiei, soţia acestuia, Evghenia, a răspuns că nu ştie dacă există ”negocieri active”.

”Însă ştiu că era o metodă de eliberare a anumitor disidenţi în perioada sovietică. Cred că dacă acest lucru a fost posibil în epoca sovietică, în timpul Războiului Rece (...), este cu siguranţă posibil în prezent”, a declarat ea într-o conferinţă de presă organizată de către Asociaţia Corespondenţilor la ONU (ACANU).

Vladimit Kara-Murza, care deţine atât cetăţenie rusă, cât şi britanică, a fost condamnat în aprilie 2023 la 25 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de trădare şi difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă.

Aceasta este cea mai grea pedeapsă aplicată unui opozant din istoria recentă a Rusiei.

El se află într-o stare de sănătate foarte proastă, potrivit susţinătorilor săi, din cauza unor otrăviri a căror victimă a fost în trecut, în 2015 şi 2017.

Vladimir Kara-Murza suferă de o polineuropatie.

Soţia sa a subliniat că regimul său de detenţie este ”foarte strict”.

”De peste şase luni, el nu primeşte niciun tratament medical, iar starea sănătăţii sale se deteriorează”, deplânge ea.

”Toate aceste persoane deţinute după gratii care au probleme grave de sănătate şi a căror stare de sănătate se deteriorează rapid sunt private de îngrijiri medicale de care au mare nevoie (...). Vieţile lor sunt în pericol. Cred, aşadar, că trebuie să se facă totul pentru salvarea acestor persoane în prezent”, subliniază Evghenia Kara-Murza.

”În cazurile în care sunt în joc vieţile oamenilor şi există un număr de asemenea cazuri în Rusia în prezent, cred că trebuie să fie folosite toate metodele pentru salvarea vieţii acestor persoane”, reiterează ea.

Mulţi dintre opozanţii ruşi au fost încarceraţi sau împinşi în exil în ultimii ani, iar represiunea a crescut şi mai mult după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Bancul Zilei: De ce este dezamagită o femeie
Bancul Zilei: De ce este dezamagită o femeie
Soțul se trezeste neașteptat din comă. Nevastă-sa își dă jos hainele de doliu și zice: - Pe tine nu m-am putut baza niciodată!
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Justiţia britanică a decis să închidă procedura de faliment personal împotriva fostului jucător german de tenis Boris Becker, în urma unui acord cu avocaţii săi, a anunţat joi...
#Vladimir Kara Murza, #inchisoare, #sotie, #Aleksei Navalnii , #stiri externe