Cum poate PSD sa demita guvernul in urma scandalului generat de inlaturarea lui Vlad Voiculescu

Miercuri, 14 Aprilie 2021, ora 17:21
Autor: Bianca Ion
Cum poate PSD sa demita guvernul in urma scandalului generat de inlaturarea lui Vlad Voiculescu
Marcel Ciolacu, liderul PSD, ar purea profita politic de slabiciunea coalitiei de guvernare FOTO Facebook/ PSD

Un amplu scandal a pornit miercuri dimineata, 14 aprilie, in coalitia de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR odata cu decizia premierului Florin Citu de a-l demite pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sanatatii.

Motivul invocat de premier este ordinul semnat de secretarul de stat din ministerul Sanatatii - Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localitati, a fost publicat in Monitorul Oficial, fara informarea premierului Florin Citu si a lui Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Ulterior deciziei premierului, a avut loc o sedinta a Aliantei USRPLUS, care a decis, potrivit unui anunt facut de Dan Barna, retragerea sprijinului pentru premierul Florin Citu. Analistii spun ca PNL n-a anticipat reactia transanta a colegilor de coalitie, dar ca PSD s-ar putea folosi de oportunitate pentru a obtine capital politic substantial.

Demiterea lui Vlad Voiculescu le-ar putea oferi social-democratilor sansa de a depune o motiune de cenzura impotriva guvernului, care ar avea pentru prima data sanse reale sa treaca la vot.

Potrivit ultimei configuratii a Parlamentului Romaniei, o motiune de cenzura depusa de PSD este din start sortita esecului. Avand in vedere ultimele schimbari de pe scena politica, cativa parlamentari si-ar putea revizui optiunea de vot.

Ziare.com a consultat site-ul Camerei Deputatilor si pe cel al Senatului si a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare si de cate voturi ar avea nevoie PSD pentru a inlatura Guvernul Citu.

PSD are 157 de parlamentari (110 deputati si 47 de senatori), in timp ce AUR are 46 de parlamentari (32 la Camera Deputatilor si 14 la Senat), ceea se inseamna un numar de 203 de voturi pentru o motiune de cenzura. La aceste voturi se mai pot adauga inca 5-6 adeziuni de la parlamentarii reprezentand minoritatile nationale. Cu sprijinul masiv al voturilor de la USRPLUS (chiar si a 30 de parlamentari), o motiune de cenzura ar trece in acest moment lejer in Parlament.

In acest moment, coalitia PNL+USRPLUS+UDMR numara 243 de alesi (168 deputati si 75 de senatori):

134 PNL (93 deputati + 41 senatori);

80 USPLUS (55 deputati + 25 senatori);

29 UDMR (20 deputati + 9 senatori)

Pentru a trece o motiune de cenzura este nevoie de 233 devoturi.

Care este procedura

Art. 113 - Motiunea de cenzura - Constitutia Romaniei

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

(2) Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

(3) Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

(4) Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114.

Art. 114 - Angajarea raspunderii Guvernului

(1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.

(3) Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

(4) In cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

 Articol citit de 6386 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  niculaeda
  15.04.2021, 06:04
  @Grebla Rank user: x3 14.04.2021, 19:53
  "s e face acumulare deputere, s e poate ajunge la putere"

  - Ja mo ! 😫
  LIBERALUL
  14.04.2021, 20:08
  Exersezi degeaba, madam Bianca!
  Păi, ce-mi este USRPLUS cu intenții de a SCOTOCI pe la ministerul sănătății după nereguli lăsate de voiniocii PSD și intenția de privatizare a spitalelor-tot după parale ...! și ce-au mi-au fost trecuții miniștri pe la același minister, cu numele Bodog,Bănicioiu ori amica lui VVD?
  Le-o veni rațiunea la bibilică și reziștii ar vota contra moțiunii, dar interesant că autoarea ii pune alături pe mintoșii lui Simion și 1/2 Șoșo și nu s-ar alia cu Marcelică să -i facă de rasul curcii privind aliații celor c are colindă ca pribegii prin piețe ...
  Hotărarea de continuare cu INTENȚIA de a SERVI ȚARA in momente ca de război, o hotărește Președintele ,Orban cu liberalii, UDMR -serioși cand trebuie, minoritățile! Ciolacu nu va avea ocazia să concureze măcar pentru guvernare din multe moteive și nu le mai inșir.Posibil să vină la Sănătate cel propus prima dată, in niciun caz cel cu limbariță pe strigătură Ungureanu.Ba, ar cam trebui să-și revizuiască intențiile aliații PNL,UDMR și că sunt citiți demult și că nu le va merge!Țara asta a fost lovită și de turci la nivel de șef de stat și de ruși ...Ajunge, vrem să rămanem romani pe meleagfurile noastre, pentru care s-au jerfit străbunii și inclusiv credulii din 1989, care sperau că cineva din afară, se usucă de patimile lor .
  Grebla
  14.04.2021, 19:50
  Imi pare bine ca sinteti toti de acord
  Recititi ce ati postat . Acest virus este politic si e folosit ca scut pt oricine vrea sa faca abuz de putere, cine vrea putere . Totul pare justificat ca e spre binele poporului, a copiilor .
  aCu gripa asta se schimba guverne, se altereaza bunul simt politic .
  Acest virus este politic. Cu acest virus se poate ajunge la putere, consolida puterea .
  Militienii si jandarii asteapta ordine . Parazitii medicali iau salariu bun, luati in seama ( cumva ) .
  Traiasca Mao Tze Doung !
  dobreanu
  14.04.2021, 19:37
  eu......
  propun indepartarea lui dan barna de la conducerea usr plus ! un personaj mai toxic decat voiculescu si un personaj pus pe interese personale ! usr plus ar trebui sa-l elibereze pe acest individ de doi lei care face neincetat capital politic pentru ciuma rosie !
  Hastalavista
  14.04.2021, 19:46
  Mänänci de la Latrina 3??
  ia din fata fara rusine !
  DUTTY
  15.04.2021, 09:35
  Bon apetit Hasta!!!
  .
  MacGigi
  14.04.2021, 19:36
  Cum poate sa demita psd guvernul?
  Nu poate.
  ULAKE
  15.04.2021, 15:51
  @MahacakJiji, BA POOTE sa-l demita
  shi o va face.
  Se va ttransmite in direct ca sa potzi vedea la TVu ala din holu socialului.
  Comentariu inadecvat
  SidneyCratier
  14.04.2021, 19:19
  Băbbăieți...puneți, băee...mâna pe lopeți!
  OK, Cațț, te-ai dat mellestrell, brava.
  Să zicem că Voiculeț a fost ATÂT de ciumikkus...de prea-politician la cap...că nu a văzut ceea ce era de făcut.
  Și că ar fi și putut să o facă, fără să te bagi masiv șittu pe-acoale, OK.
  Ce planuri zici că ai?
  Refucci uuu seee leee-alla? Hai, că la llallalla ești campion antitru.
  Slăbuți oricum usereii...se putea mai bine. Nu că l-aș pune pe ludo sau pe cațț acolo...e clar că nimic nu s-ar fi intamplat mai bine cu ei sau fără ei, cum de altfel s-a șitt intamplat. Nu.
  Dar oricum....săăă trăăă-i-ASS-că-n veci mii....liiiii....cuuulll.....parcă tu ești, Bărniuț.
  Avantul_Propasirea
  14.04.2021, 19:13
  ciolacu nu a primit ordin sa initieze o motiune de cenzura
  nu mai speriati populatia cu fabulatii. un guvern minoritar poate functiona fara probleme mult timp de acum incolo si este chiar in interesul psd. sigurele diferente sunt ca nimeni nu va mai putea da legi dupa cum il taie capul si deasemenea, partidul de la guvernare isi va eroda capitalul electoral in asemenea masura incat la viitoarele alegeri nu va mai conta pe scena politica. si pnt a fost la guvernare si uite ca a disparut din politica.
  cuiulluipepelea
  14.04.2021, 19:12
  lasati acesti viermi de hazna sa guverneze
  adica pesedeul si haor, lasatii pe ei sa gereze pandemia , pina acum au improscat in stinga si dreapta cu muci si *** sa vedem ce vor face, citi mo.r.ti mai putin dupa ce vor slabi friul bizonilor,nu masti, liber la intruniri nu vacin circiumile deschise , ma intreb de cite spitale vor avea nevoie in plus.
  Gile
  14.04.2021, 18:07
  Foarte simplu
  Sa se duca mafiotul PSD Daniel Ghita la liderii coalitiei si sa-i ameninte cu bataia !
  Sau sa se dezbrace Sosoaca in fata liderilor coalitiei !
  Cred ca sunt singurele alternative constitutionale ! Desi, ar trebui consultat si mafiotul PSD Dorneanu !
  Grebla
  14.04.2021, 19:53
  Uite ca Sosoaca are dreptate !
  Este un virus politic ! In spatele virusului s e face acumulare deputere, s e poate ajunge la putere . Trebuie doar un popor supus. Si romanii sint asezati sa stea cum zic politicienii ; aplecati si cu pantalonii jos .
  ULAKE
  15.04.2021, 16:01
  @carnatcucapugros, ai un nou mesaj telex codat:
  🍌💋 🍌👅 🍌😝😋 💕🌹🌹🌹💖 💊🤮 😃💩💩😬
  Vasile_Roaita
  15.04.2021, 00:36
  Cine se lasa pe mina dementei ?
  .
  DAN-795
  14.04.2021, 17:34
  CUM POT NISTE CIOCLI ...sa furre morrtul cu totul
  dupa ce l-a lucrat prin buzunare si l-a dezbracat de tzoale ?
  rc
  14.04.2021, 19:01
  psd e irelevant
  problema se va rezolva in coalitie satisfacator pentru toata lumea