„Lacrimile de sânge“ ale lui Vlad Țepeș, testate în scrisorile fostului domnitor

Joi, 17 August 2023, ora 12:25
2870 citiri
„Lacrimile de sânge“ ale lui Vlad Țepeș, testate în scrisorile fostului domnitor
Vlad Țepeș a suferit de hemolacrie

Noi analize chimice ale scrisorilor lui Vlad Țepeș sugerează că domnitorul valah vărsa lacrimi de sânge și avea probleme de sănătate a respirației și pielii, se arată într-un studiu publicat recent în revista „Analytical Chemistry”, citat de The Independent.

Cercetătorul Vincenzo Cunsolo, de la Universitatea din Catania, unul dintre autorii studiului, a analizat mai multe misive scrise de mână de Vlad Țepeș, din dorința de a evalua starea de sănătate a domnitorului valah ca și condițiile generale de viață de acum aproximativ 500 de ani, perioada în care a trăit acesta.

Oamenii de știință spun că moleculele și proteinele descoperite în aceste manuscrise pot furniza informații esențiale pentru a înțelege viața și timpurile în care a trăit nemilosul lider militar.

Cercetătorii au folosit o peliculă specială cu acetat de etilen-vinil (EVA) pentru a preleva proteine și mici molecule din manuscrise fără ca acestea să fie deteriorate. Ulterior, prin metoda chimică a analizei spectrometrice de masă, au identificat aceste particule.

Oamenii de știință s-au concentrat, apoi, pe analiza celor mai degradate proteine prelevate, plecând de la principiul că acestea sunt cel mai probabil să dateze din perioada în care a trăit autorul, respectiv Vlad Țepeș. Au identificat, astfel, 16 proteine de origine umană caracteristice pielii, respirației și sângelui.

Studiul acestor proteine a sugerat că domnitorul valah a suferit de o insuficiență respiratorie și, probabil, de hemolacrie – o afecțiune care provoacă lăcrimarea cu sânge. Hemolacria sau lacrimile de sânge reprezintă, de cele mai multe ori, simptomele unor condiții benigne, frecvent implicând sistemul conjunctiv și lacrimal. Cu toate acestea, cauzele pot varia de la malformații vasculare și tumori, pana la condiții infecțioase sau inflamatorii.

“Trebuie menționat că aceste scrisori au trecut, probabil, prin mai multe mâini de-a lungul timpului, nu putem exclude asta, dar este foarte probabil ca cele mai vechi proteine descoperite la prelevare să aparțină lui Vlad Țepeș, cel care a scris și semnat aceste scrisori”, precizează autorii studiului citat.

Abordarea științifică la care au apelat cercetătorii în acest studiu este una cu totul originală și ar putea reprezenta un precedent util pentru studierea altor documente istorice importante ca și a autorilor acestor documente, mai notează The Independent.

S-a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica după ce FCSB a luat titlul: ”Știe să dea cu cotul”
S-a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica după ce FCSB a luat titlul: ”Știe să dea cu cotul”
FCSB a câştigat titlul de campioană a României la fotbal, sâmbătă seara, după ce a învins-o pe Farul Constanţa cu scorul de 2-1 (1-0), pe Arena Naţională din Capitală, în etapa a...
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
#vlad tepes, #lacrimi, #sange, #hemolacrie, #studiu , #stiri cultura