Portretul lui Vlad Ţepeş, scos la licitație. Există doar 3 exemplare în lume

Luni, 13 Noiembrie 2023, ora 10:05
4532 citiri
Portretul lui Vlad Ţepeş, scos la licitație. Există doar 3 exemplare în lume
Portretul lui Vlad Țepeș FOTO Artmark

Singura gravură a portretului lui Vlad Ţepeş cunoscută pe teritoriul României este scoasă la licitaţie marţi, 21 noiembrie, în cadrul primei părţi a evenimentului „Colecţia unui bibliotecar”- Licitaţie de Carte Rară, Hărţi Vechi, Manuscrise şi Fotografie de Epocă.

Incunabulul de la Lübeck, din 1488-1493, realizat de Bartholomaeus Gothan, este primul din ediţia sa, conţinând 12 pagini referitoare la poveştile despre Vlad Ţepeş. Acest incunabul conţine rarisim şi gravura care îl reprezintă pe Vlad Ţepeş, însoţită de un text tipărit într-un dialect din nord-vestul Germaniei. Contextual, ediţiile germane ale povestirilor despre Dracula aveau reproduceri însoţite de mici istorioare sugestive, tipărite şi colorate manual. Erau vândute în marile târguri ale Germaniei şi Europei, cu scopul de a promova în mod deliberat o imagine deformată despre aşa-zisele atrocităţi provocate de voievodul muntean saşilor din Transilvania. Titlul, “Vlad Ţepeş, zis şi Vlad Dracul - Uan Deme Quaden Thyrane Dracole Wyda”, referă la legendele ţesute în jurul numelui său.

Până în acest moment, se cunosc doar alte două gravuri ilustrându-l pe Vlad Ţepes imprimate în incunabule, păstrate - una la British Library, iar alta la Biblioteca Naţională din Budapesta. Gravura are un preţ de pornire de 3.000 de euro.

O altă piesă emblematică a licitaţiei este prima cazanie românească publicată de Biserica ortodoxă, în 1642, cu un an înaintea Cazaniei lui Varlaam al Moldovei. Cazania de la Govora a fost tipărită în timpul lui Matei Basarab, epocă de renaştere culturală, şi este prima carte scrisă în limba română. Predicile sunt traduse după Evanghelia învăţătoare din 1619 a ucraineanului Kiril Trankvillion Stavroveţki. Traducătorul este ieromonahul Silvestru, egumenul Mănăstirii Govora, acelaşi care a tradus şi o parte din Noului Testament (Bălgrad/Alba Iulia, 1648). Piesa porneşte în licitaţie de la suma de 3.500 de euro.

O altă raritate absolută a licitaţiei este şi caietul lui Emil Cioran, conţinând manuscrisul unei părţi din „Amurgul Gândurilor". Aceasta este ultima carte publicată în ţară de Cioran, în 1940, după “Pe culmile disperării” (1934), “Cartea amagirilor” (1936), “Schimbarea la faţă a României” (1936) şi “Lacrimi şi sfinţi” (1937). Textul este scris cu cerneală neagră şi prezintă ultima corectură a textului înaintea trimiterii la tipar. Pentru acest lot, preţul de pornire este de 3.000 de euro.

Iubitorii de carte au prilejul să adjudece exemplare rare, ce poartă semnăturile celor mai mari scriitori români, iar uneori chiar şi dedicaţiile acestora către alţi literaţi, oameni politici ori persoane importante din cercul lor intim.

Primul lot al licitaţiei, cu preţul de pornire de doar 100 de euro, este lucrarea „Oul şi sfera”, de Nichita Stănescu, Bucureşti, 1967. Exemplarul cuprinde o frumoasă dedicaţie olografă a autorului, datată şi semnată, către actriţa Ilinca Tomoroveanu.

Pentru 200 de euro, este scos la licitaţie un exemplar din „Patul lui Procust", de Camil Petrescu, Bucureşti, 1933, cu dedicaţia şi semnătura olografă a autorului.

Un alt exemplu de dedicaţie specială este întâlnit în exemplarul „Viaţă de excepţii”, semnat de Adrian Păunescu, cu dedicaţia sa către criticul literar Şerban Cioculescu, „Marelui nostru învăţător, Şerban Cioculescu, această zădărnicie voioasă”.

Piesele din cadrul licitaţiei alcătuiesc, la Palatul Cesianu-Racoviţă, un muzeu în miniatură destinat bibliofililor şi investitorilor în istorie, dar şi tuturor celor care sunt în căutarea unor piese muzeale, de colecţie.

Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Pas important pentru realizarea unui nou lot din Autostrada Unirii. În cât timp va fi gata și ce lungime va avea FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 26 aprilie, lansarea licitației pentru un nou lot al A8 (Autostrada Unirii). Potrivit anunțului făcut pe Facebook, CNAIR a...
Se caută constructori pentru Magistrala 4 a metroului bucureștean. Cât va costa și în câți ani ar trebui să fie gata
Se caută constructori pentru Magistrala 4 a metroului bucureștean. Cât va costa și în câți ani ar trebui să fie gata
Magistrala 4 (M4) a metroului bucureștean a ajuns în faza de căutare/găsire a constructorilor. Astfel, procedura de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia acesteia, tronsonul dintre Gara...
#vlad tepes, #portret, #licitatie , #stiri cultura