Cine sunt cei mai vizibili miniștri ai guvernului Ciucă. Pesediștii conduc detașat. Trei sferturi din subveția de partid merge către presă

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 03:25
4435 citiri
Cine sunt cei mai vizibili miniștri ai guvernului Ciucă. Pesediștii conduc detașat. Trei sferturi din subveția de partid merge către presă
Deși ministrul este al liberalilor, social-democrații sunt mai populari FOTO Hepta

Fiecare român a intrat în contact cu mesajele transmise de PSD în medie de 36 ori de ori pe lună, arată o cercetare realizată de mediaTrust în intervalul 1 - 31 octombrie 2022. De notat însă și că social-democrații își folosesc cea mai mare parte a subvenției de partid pentru „presă și propagandă”.

Conform studiului mediaTRUST, miniștrii cabinetului Ciucă sunt citați în 64.999 de materiale, dintre care, cei mai citați sunt reprezentanții PSD. Aceștia din urmă au cele mai multe mențiuni în presa scrisă, online, radio și TV

Miniștrii PSD au înregistrat 32.334 de menţiuni, cu 7.590 mai multe decât în luna septembrie. Miniștrii PNL sunt citați în 25.541 de materiale, cu 7.505 mai puține decât în cursul lunii septembrie și cei UDMR cu 7.124 mențiuni în mass-media din România – presă scrisă, presă online, radio și TV, cu 1.459 mai puține față de luna precedentă.

Sursa citată mai notează că fiecare român a intrat în contact cu mesajele transmise de PSD în medie de 36 ori de ori pe lună (ajungând la 610,574,367 de contacte), urmați de miniștrii PNL, ceea ce se traduce prin faptul că audiența însumată a informațiilor despre aceștia a ajuns la fiecare român de 27 de ori într-o lună (456,954,492 contacte). Potrivit mediaTRUST, fiecare român a putut auzi mesajele UDMR de 9 ori în cursul lunii octombrie (152,366,133 contacte).

PSD apare în peste 800 de articole de presă

Miniștrii Cabinetului Ciucă au înregistrat în luna octombrie 1.566 de mențiuni în articolele din presa scrisă. Dintre acestea, PSD ocupă peste jumătate, miniștrii formațiunii fiind citați în 827 de articole, în timp ce liberalii apar în 670, iar UDMR în 69.

Același trend este observat și în cadrul intervențiilor de la televizor. Astfel, membrii executivului au înregistrat în luna octombrie 5.504 referințe pe posturile TV monitorizate de mediaTRUST, dintre care 2.756 de mențiuni au fost doar miniștrii de la PSD. Sursa citată concluzionează că fiecare român a intrat în contact cu mesajele transmise de PSD la TV în medie de peste 21 de ori pe lună. În cazul liberalilor, aceștia au fost menționați de 2.132 de ori la televizor, iar fiecare român a intrat în contact aceștia de 14 ori. UDMR se află pe a treia poziție, cu 616 citări TV.

PSD și PNL, din ce în ce mai mulți bani către presă

Conform unui raport publicat de AEP la jumătatea acestui an cu privire la modul în care partidele politice din România și-au cheltuit subvenția, PNL și PSD cheltuie în continuare milioane de euro către presă și propagandă, în creștere față de 2021.

În prima jumătate a anului, partidele din România au costat bugetul public peste 124 de milioane de lei (aprox. 24,9 milioane de euro), cele mai mari sume mergând către PSD și PNL, care au primit 48, respectiv 40 de milioane de lei.

În creștere sunt și năravurile partidelor din trecut în ce privesc banii băgați în presă și propagandă, atât ca sumă cât și ca procentaj din subvenția totală. De exemplu, PSD a cheltuit în 2021 aproximativ 15 milioane de lei, reprezentând 66% din subvenția totală, către presă și propagandă. În 2022, social-democrații au ajuns la o sumă record investită în această categorie de 26,8 milioane de lei, reprezentând 73% din subvenția totală primită anul acesta.

O situație identică se regăsește și la PNL, care au băgat către presă și propagandă mai mult decât dublu față de 2021. Concret, de la 8 milioane de lei (66% din subvenție), liberalii reorientat către acest segment 18 milioane de lei (73% din subvenție).

Banii cheltuiți (n.red: în lei) de partide către presă și propagandă FOTO Ziare.com

La sfârșitul lunii octombrie AEP a propus o modificare a Legii finanțării partidelor politice (Legea 334/2006), principala modificarea fiind impunerea unei limite privind banii pe care partidele politice îi pot folosi pentru propaganda din presă.

Astfel, conform propunerii AEP, formațiunile politice din România nu vor putea cheltui mai mult de 30% din valoarea totală a sumelor primite de la bugetul de stat. Cu toate astea, inițiativa este încă în stadiul de proiect, iar în parlament aleșii ar putea introduce amendamente care să modifice această limită ori să o elimine complet. Totodată, inițiativa conține și mai multe „șopârle”, precum eliminarea Curții de Conturi de la controlul subvențiilor partidelor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
#vizibilitate ministri, #vizibilitate ministri psd, #nicolae ciuca, #guvernul pnl psd, #presa si propaganda, #subventie partide , #PSD