Poate ceva sau cineva să călătorească mai repede decât viteza luminii? Fizicienii explică totul

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 04:00
5678 citiri
Poate ceva sau cineva să călătorească mai repede decât viteza luminii? Fizicienii explică totul
Viteza luminii în vid este cea mai mare din univers FOTO: Live Science

Conform teoriei relativității speciale a lui Albert Einstein, lumina călătorește atât de repede încât, în vid, nimic din univers nu este capabil să se miște mai accelerat. Fizicienii de astăzi vorbesc despre faptul că lumina ar putea ajunge la viteze mai mari decât a sa în vid, dar în alte medii.

Standardele actuale ale fizicii arată că viteza luminii în ”vidul” spațiului gol este de aproximativ 299.792 de kilometri pe secundă, o cifră incredibilă, de neimaginat pentru mintea omenească, potrivit Live Science.

”Nu ne putem deplasa prin vidul spațiului mai repede decât viteza luminii”, a confirmat profesorul Jason Cassibry de la Centrul de cercetare al Universității Alabama din Huntsville, Statele Unite.

Dar, se pune întrebarea, când lumina nu este în vid, se mai aplică regula? ”Din punct de vedere tehnic, afirmația ”nimic nu poate călători mai repede decât viteza luminii” nu este tocmai corectă în sine”, a afirmat Claudia de Rham, fizician la Imperial College din Londra, Marea Britanie.

”Dacă privim lumina ca o undă, atunci există ”mai multe motive” pentru care anumite unde pot călători mai repede decât lumina albă (sau incoloră) într-un mediu (altul decât vid)”, a explicat Rham.

CERN în pragul unei descoperiri epocale: Cea mai mare revoluție a fizicii din ultimii 100 de ani VIDEO

Cel mai elocvent exemplu vizual al acestui fenomen îl reprezintă curcubeul, care în mod obișnuit lungimi de undă roșii lungi și mai rapide în partea de sus și lungimi de undă violete scurte și mai lente în partea de jos”, conform Universității Wisconsin-Madison.

Rham apreciază că ”singurul lucru capabil să călătorească mai repede decât viteza luminii este, oarecum paradoxal, lumina însăși, dar numai atunci când nu se află în vidul spațiului”.

În plus, ar mai putea exista o posibilitate, susțin fizicienii. ”Există părți ale universului care se extind departe de noi, mai repede decât viteza luminii, pentru că spațiu-timpul se extinde”, a spus Cassibry.

Descoperire neobișnuită a astronomilor: Un super laser găsit în spațiu VIDEO

Însă teoria lui Einstein este construită pe ipoteza că spațiul și timpul sunt relative. Astfel, ”dacă cineva ar fi capabil să călătorească mai repede decât viteza luminii și să poarte cu el informații, noțiunea sa de timp ar fi deformată în comparație cu a noastră”.

Teoreticienii au propus ”diverse tipuri de bule warp care ar permite călătorii mai rapide decât o face lumina”. Un alt mod susținut de fizicieni este acela ”de a folosi un fel de gaură de vierme în spațiu”, a spus Rhett Allain, fizician de la Universitatea Louisiana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#viteza luminii, #fizica, #teoria relativitatii, #teoria relativitatii Einstein, #vid spatiu, #spatiu, #spatiu cosmic, #legile fizicii , #fenomen