Vești proaste pentru românii ce au luat o vitamină, toxică în exces: Ce a pățit un britanic care s-a îndopat cu aceste suplimente

Joi, 07 Iulie 2022, ora 01:30 13346 citiri
Vitamina D luată în exces produce boli grave FOTO: ABC

Un nutriționist de la Universitatea de Sud din Australia a explicat faptul că o anumită vitamină este ”foarte greu de obținut doar din dietă”, astfel că este nevoie să fie luată și suplimente pentru a menține nivelul optim din organism. Însă, consumul în exces a vitaminei D este toxic, așa cum s-a întîmplat cu un britanic care a ajuns la spital, după ce s-a îndopat cu astfel de suplimente.

Centrul Național de sănătate și cercetare medicală din Australia recomandă nivelul de vitamina D, care poate fi luat zilnic, el fiind cuprins între 5 și 15 micrograme (200-600 UI), în funcție de vârstă, potrivit ABC Net.

În februarie 2022, un bărbat cu vârstă medie din Marea Britanie a fost internat de urgență în spital, cu simptome de toxicitate cu vitamina D – hipervitaminoză D – o boală rară, dar foarte gravă, rezultată din luarea de ”supradoze” de vitamina D.

Britanicul luase zilnic un cocktail de peste 20 de suplimente fără prescripție medicală, care echivalau cu 150.000 de unități internaționale (UI) de vitamina D, de aproape 400 de ori mai mult decât doza recomandată zilnic.

Câte ore de somn sunt ideale pentru a-ți prelungi viața: Vești rele dacă dormi puțin sau prea mult

După o lună de tratament cu supradoze de vitamina D, bărbatul a ajuns la spital cu vărsături, dureri abdominale, crampe la picioare și sete crescută. În plus, el slăbise aproape 13 kilograme.

După ce a încetat să mai ia suplimentele cu vitamina D, simptomele de boală au durat trei luni, până când a ajuns într-o stare de sănătate bună.

Tehnologie uluitoare dezvoltată în China: Sistemul totalitar poate citi mințile oamenilor VIDEO

Trebuie menționat faptul că vitamina D, denumită și ”vitamina Soarelui” nu este din punct de vedere tehnic o vitamină, ci un prohormon, o substanță pe care corpul uman o transformă într-un hormon.

Vitamina D ajută la absorbirea calciului de către organism și la menținerea oaselor și mușchilor sănătoși. Dar trebuie spus că ieșirea la soare este cea mai bună modalitate de a vă oferi un aport de vitamina D, dar puteți obține o cantitate mică și din alimente, precum pește, ciuperci, lapte și cereale.

Dozele recomandate zilnic de vitamina D de Centrul național de sănătate din Australia sunt următoarele: 5 micrograme (200 UI) – bebeluși, copii și tineri pănâ la 18 ani și adulți până la 50 de ani, 10 micrograme (400 UI) – între 51 și 70 de ani, 15 micrograme (600 UI) – peste 71 de ani.

În România, a existat un curent în rândul celor speriați de COVID-19, că vitamina D ar putea ajuta la întărirea sistemului imunitar și împotriva acestei boli și au luat chiar în exces. Dar aceste supradoze de vitamina D nu sunt bune pentru organismul uman, ele fiind toxice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News