Cea mai importantă caracteristică de căutat într-un supliment de vitamina D: Diferențele cheie dintre D2 și D3

Duminica, 18 Februarie 2024, ora 19:12
4936 citiri
Cea mai importantă caracteristică de căutat într-un supliment de vitamina D: Diferențele cheie dintre D2 și D3
Persoană care ia vitamine FOTO Unsplash

Există puține substanțe nutritive care au fost mai populare decât vitamina D. Cunoscută și sub numele de "vitamina soarelui" (deoarece organismul nostru o produce natural când este expus la lumina soarelui), vitamina D joacă un rol vital în mai multe funcții corporale, inclusiv sănătatea oaselor, susținerea imunității, reglarea stării de spirit și altele. Cu toate acestea, la fel ca multe alte nutriențe, vitamina D vine în diverse forme. Cele două forme majore sunt vitamina D2 și vitamina D3, iar fiecare este unică în modul în care este absorbită și utilizată în organismul tău.

Beneficiile pentru sănătate ale vitaminei D

Poate ajuta la sănătatea oaselor

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, un mineral esențial pentru rezistența oaselor. Atunci când ai suficientă vitamina D, oasele tale pot utiliza eficient calciul, reducând riscul de fracturi și osteoporoză.

Trista Best, RD, dietetician înregistrat la Balance One Supplements, a declarat pentru EatingWell: "Vitamina D joacă un rol vital în absorbția calciului, contribuind la dezvoltarea și menținerea oaselor și dinților sănătoși. Ajută la prevenirea condițiilor precum osteoporoza și rahitism."

Poate susține sistemul imunitar

Cercetările, inclusiv un studiu din 2020 publicat în Nutrients, sugerează că vitamina D ajută la întărirea sistemului imunitar, făcându-l mai eficient în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor. "Vitamina D modulează sistemul imunitar, ajutând organismul să se apere împotriva infecțiilor și bolilor. Poate reduce riscul infecțiilor respiratorii și al bolilor autoimune", spune Best.

Poate ajuta la reglarea stării de spirit

Conform unui studiu din 2022 publicat în Current Nutrition Reports, suficientă vitamina D poate duce la o reglare mai bună a stării de spirit și la un risc mai mic de depresie. Expunerea la soare declanșează producția de vitamina D în pielea ta, ceea ce ar putea explica de ce unele persoane experimentează schimbări sezoniere ale stării de spirit în lunile mai întunecate.

"Nivele adecvate de vitamina D sunt asociate cu un risc mai mic de depresie și pot ajuta la ameliorarea simptomelor la unele persoane", afirmă Best.

Poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară

Un studiu din 2021 publicat în Clinical Nutrition a descoperit că vitamina D poate ajuta la susținerea unei sănătăți cardiovasculare mai bune, reglând tensiunea arterială, susținând funcția sănătoasă a vaselor de sânge și reducând inflamația.

Poate susține funcția musculară

Vitamina D ajută la reglarea nivelurilor de calciu în celulele musculare, ceea ce este crucial pentru contracția și relaxarea musculaturii. "Vitamina D este importantă pentru funcționarea musculară și poate ajuta la prevenirea slăbiciunii și durerilor musculare", explică Best. "Este deosebit de relevantă pentru adulții mai în vârstă care doresc să-și mențină forța și să reducă riscul de cădere."

Ce este vitamina D2?

Atunci când este expusă la lumină ultravioletă (de exemplu, lumina soarelui), vitamina D2, cunoscută și sub numele de ergocalciferol, este sintetizată de plante și fungi. Este frecvent utilizată în alimente precum produsele lactate, alternativele la lapte pe bază de plante și suplimentele alimentare. "Vitamina D2 este o formă de vitamină D derivată din surse vegetale, în special din fungi și drojdii", spune Best. "Spre deosebire de vitamina D3, care se obține din surse animale, vitamina D2 este sintetizată prin iradierea ergosterolului găsit în aceste organisme pe bază de plante. Este adesea utilizată ca o alternativă vegană sau vegetariană la vitamina D3 și este folosită frecvent pentru a fortifica alimente precum alternativele la lapte pe bază de plante, suc de portocale și cereale pentru micul dejun."

Ce este vitamina D3?

Vitamina D3, sau colecalciferol, este sintetizată în pielea ta când este expusă la lumina soarelui. Este forma cea mai biodisponibilă și eficientă pentru creșterea nivelurilor de vitamina D în sânge. "Vitamina D3 este sintetizată în piele în răspuns la expunerea la soare și poate fi obținută și din anumite alimente de origine animală", spune Best. "Vitamina D3 joacă un rol fundamental în menținerea sănătății osoase optime prin facilitarea absorbției de calciu și fosfor."

Ce să cauți într-un supliment de vitamina D

Există câteva aspecte de luat în considerare într-un supliment de vitamina D, dar cel mai important lucru de căutat este dacă conține vitamina D2 sau vitamina D3. Iată câteva motive pentru care acest aspect este important de luat în considerare și sfaturi pentru a te ajuta să alegi ceea ce este potrivit pentru tine.

Absorbție

Ficatul convertește vitamina D2 și D3 în calcidiol, dar acestea diferă în ratele lor de absorbție. "Vitamina D2 este considerată mai puțin eficientă în creșterea și menținerea nivelurilor de vitamina D în sânge în comparație cu vitamina D3 și poate să nu fie utilizată la fel de eficient de către organismul tău", explică Best. "Vitamina D3, pe de altă parte, este în general mai eficientă în creșterea și menținerea nivelurilor de vitamina D în sânge, făcând-o forma preferată pentru suplimentare, în special atunci când sunt necesare doze mai mari."

Vitamina D3 este opțiunea de supliment preferată, deoarece este mai biodisponibilă decât vitamina D2. "În timp ce ambele forme contribuie la sănătatea oaselor, funcția sistemului imunitar și alte procese fiziologice, vitamina D2 poate necesita doze mai mari pentru a obține efecte similare comparativ cu vitamina D3", spune Best.

Sursă

Vitamina D2 provine de la fungi. Începe ca ergosterol pe bază de plante și se transformă în vitamina D2 după expunerea la soare. În schimb, vitamina D3 este sintetizată în pielea ta când te expui la soare sau din alimente de origine animală precum pește gras, ouă, lactate și ficat. Prin urmare, dacă eviți produsele de origine animală, poți alege un supliment care conține vitamina D2 în loc de D3, cu toate că poate să nu fie absorbită la fel de eficient.

Vitamina D2 este adesea utilizată pentru a fortifica alimente și băuturi pe bază de plante, cum ar fi laptele fără lactate și suc de portocale. Vitamina D3 este folosită pentru a fortifica produse de origine animală, cum ar fi produsele lactate și cerealele. Vitamina D3 este, de asemenea, forma cea mai comună folosită în suplimente.

Concluzie

Deci, care forma a vitaminei soarelui este mai bună, D2 sau D3? Ei bine, depinde. Ambele forme sunt critice pentru mai multe funcții corporale, inclusiv sănătatea oaselor, funcția imunitară, reglarea stării de spirit, bunăstarea cardiovasculară și funcția musculară. În plus, vitaminele D2 și D3 sunt ambele utilizate în fortificarea alimentelor și suplimentelor. Vitamina D2 provine de la plante, în timp ce vitamina D3 este sintetizată în pielea ta când te expui la soare. Vitamina D3 poate fi, de asemenea, obținută din surse alimentare de origine animală.

Dacă urmezi o dietă vegană sau vegetariană, suplimentarea cu vitamina D2 este potrivită, deoarece este o sursă pe bază de plante. Cu toate acestea, vitamina D3 este considerată mai biodisponibilă decât D2, ceea ce înseamnă că ficatul tău o poate utiliza mai eficient. Indiferent de forma sa, vitamina D este un nutrient esențial pentru sănătatea generală. Ca întotdeauna, discută cu medicul înainte de a lua orice supliment nou.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#vitamina D, #alegere, #d2, #d3, #diferente, #caracteristici, #beneficii , #vitamine