Medicul Vitalie Stan a tras „lozul prescripției” la fel ca alți 7.144 de inculpați. Instanța: Durata procesului și confiscarea șpăgilor sunt sancțiuni suficiente

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 19:30
4548 citiri
Medicul Vitalie Stan a tras „lozul prescripției” la fel ca alți 7.144 de inculpați. Instanța: Durata procesului și confiscarea șpăgilor sunt sancțiuni suficiente
Dr. Vitalie Stan a luat șpăgi de 25.000 de euro de la 16 paciente pentru a le opera într-un spital de stat. FOTO: Facebook / Vitalie Stan

Dr. Vitalie Stan, supranumit „medicul vedetelor”, a scăpat definitiv prin prescripție de răspunderea penală pentru luare de mită, după ce Curtea de Apel București a respins apelul procurorilor DNA și a dispus încetarea procesului penal. Judecătorii au reținut ca argument pentru închiderea dosarului că faptele ar fi fost comise în urmă cu 10 ani, iar trimiterea în judecată a chirurgului a avut loc la 7 ani după comiterea lor, astfel că termenul prescripţiei s-a împlinit pe 07.01.2022.

Medicul Vitalie Stan este printre ultimii din cei 7.144 de inculpați ale căror procese au fost închise în baza deciziilor Curții Constituționale și ale Înaltei Curți pe tema prescripție, în ciuda opoziției Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Procurorii DNA rețin că medicul Vitalie Stan cerea sume de bani cuprinse între 1.100 de euro și 2.700 de euro pentru a efectua în spitalul de stat intervenții chirurgicale estetice, care se pot efectua doar în privat.

Pe data de 23.03.2022, martora Ioana Buta a relatat cum i-a plătit medicului 1.300 de euro plus alți 250 de euro „în mână” pentru două intervenții chirurgicale pe care medicul le-a făcut într-un spital de stat. Procurorii spun că operațiile s-ar fi făcut pe bani publici, iar sumele plătite de paciente ar fi fost băgate în buzunar de medicul Vitalie Stan.

  • Inculpatul mi-a comunicat costul operației de 1.300 de euro, la telefon ori pe Facebook. A spus că atât mă costă. Eu aveam contract cu cei de la Antena 1 și mi-au plătit acea cotizație. De 2 ori am fost operată. În 2013 am avut o rinoplastie și în 2017 un implant mamar efectuat la o clinică privată.
  • Tot așa, am stabilit prețul, am trimis pozele și am făcut o ecografie mamară la Bistrița. Am venit în București cu avionul și în aceeași zi am fost operată. Cred că la recepție am plătit. Pe inculpat l-am întâlnit direct în sala de operație.
  • După rinoplastie în octombrie 2013 am făcut o mărire de buze, de 250 de euro, mi-a băgat domnul doctor acid hialuronic în buze. Am plătit inculpatului în mână”, a relatat martora.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Instanța: „Inculpatul a săvârșit presupusa infracțiune în urmă cu 10 ani”

Curtea de Apel București a confirmat pe data de 08.02.2024 soluția de încetare a procesului penal împotriva lui Vitalie Stan din data de 06.09.2023.

Iată ce a reținut instanța de control judiciar în motivarea deciziei definitive:

  • „Prin actul de sesizare al instanței, cu privire la inculpatul (Stan Vitalie – n.r.) s-a reținut că faptele acestuia care, în perioada 25.01.2013 - 08.01.2014, a pretins și a primit, în baza aceleiași rezoluții infracționale, sume de bani de la un număr de 16 paciente, în total 25.230 euro, pentru efectuarea de către el, în Spitalul Clinic de Urgență, Chirurgie Plastică și Arsuri din București, unde lucra ca medic chirurg, a unor intervenții chirurgicale, pretinderile de bani fiind anterioare operațiilor, iar primirile de bani - anterioare sau ulterioare acestora, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită.
  • Raportat la declarațiile date de inculpat și martori în cursul urmăririi penale și al judecății, prima instanţă a reținut următoarele aspecte relevante:
  • Toți martorii și chiar inculpatul au recunoscut faptul că au fost date/primite de către inculpat sumele de bani reținute în acuzare, sume comunicate chiar de către inculpat anterior, înainte de efectuarea intervențiilor chirurgicale, în cadrul unui consult prealabil;
  • Toate intervențiile chirurgicale, în mare parte efectuate în scop estetic, au fost efectuate în cadrul unui spital de stat în care inculpatul era manager și nu avea dreptul de a efectua astfel de activități în privat, după cum chiar acesta a recunoscut;
  • În cauză martorele care au dat sumele de bani, deși s-a reținut prin rechizitoriu că nu au avut reprezentarea faptului că oferă acele sume de bani cu titlu de mită, în mare parte nu și-au putut aduce aminte dacă au primit chitanță pentru sumele de bani oferite (în general în moneda euro, deși spitalele de stat nu încasează contravaloarea unor servicii în această monedă); de altfel, în ciuda demersurilor efectuate în cursul urmăririi penale, nu au fost identificate chitanțe fiscale pentru sumele de bani primite de inculpat.
  • În consecință, reținând că sumele de bani au fost obținute din săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, nejustificat, instanța de fond a luat față de inculpatul (Stan Vitalie – n.r.) măsura confiscării speciale a sumei de 25.230 euro.
  • În mod judicios a analizat prima instanţă situaţia inculpatului, atât în ceea ce priveşte legea penală mai favorabilă, intervenirea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată (16 acte materiale din perioada 25.01.2013 - 08.01.2014), cu reținerea faptului că acesta nu a solicitat continuarea procesului penal, cât şi cu privire la confiscarea sumei de 25.230 euro.
  • În cauza pendinte, chiar dacă competenţa de a efectua urmărirea penală penală a fost a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se poate observa că nu se poate vorbi despre o corupţie la nivel înalt şi cu atât mai mult, în cadrul administraţiei locale, în sarcina inculpatului reţinându-se că, în perioada 25.01.2013 - 08.01.2014, a pretins și a primit, în baza aceleiași rezoluții infracționale, sume de bani de la un număr de 16 paciente, în total 25.230 euro. (…)
  • De asemenea, în cauză se constată că presupusa activitate infracțională s-a desfășurat în perioada 25.01.2013 - 08.01.2014, iar efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de inculpat s-a făcut abia la 19.08.2020 (după şase ani şi jumătate) şi la doi ani după pronunţarea Decizia din 26 aprilie 2018 de Curtea Constituţională.
  • De asemenea, punerea sub acuzare a avut loc la data de 12.10.2020, trimiterea în judecată la 15.02.2021, iar camera preliminară a fost finalizată la 12.10.2021. Apoi, prima instanţă a administrat în mod susţinut un probatoriu amplu, neexistând sincope până la momentul dezbaterii fondului la data de 22.03.2023.
  • Inculpatul a săvârșit presupusa infracțiune în urmă cu 10 ani. Trimiterea sa în judecată s-a făcut după 7 ani de la data săvârșirii presupusei infracțiuni. Or, procedura judiciară desfășurată împotriva sa timp de 10 ani dublată de confiscarea sumei de 25.230 euro nu poate fi considerată un aspect fără niciun fel de semnificaţie sancţionatorie de natură penală.
  • În cauză, data la care termenul de prescripție a început să curgă este 08.01.2014, data încetării presupusei activități infracționale, și s-a împlinit la 07.01.2022, după curgerea termenului de 8 ani, astfel cum a reţinut şi prima instanţă”, se arată în motivarea Curții de Apel București.

Dr. Vitalie Stan, mită de peste 25.000 de euro de la 16 paciente

Pe data de 20 august 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Stan Vitalie, medic primar, la data faptelor manager al Spitalului Clinic de urgență, Chirurgie Plastică și Arsuri din București, pentru săvârșirea a 16 infracțiuni de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că medicul ar fi luat mită.

„În perioada ianuarie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Stan Vitalie, în calitate de medic primar și manager al Spitalului Clinic de urgență Chirurgie Plastică și Arsuri din București, ar fi pretins și primit de la 16 paciente, sume de bani cuprinse între 1.100 de euro și 2.700 de euro, pentru a le efectua diferite operații estetice în spitalul de stat mai sus menționat. În concret, suspectul Stan Vitalie ar fi internat pacientele respective sub pretextul unor afecțiuni ce necesitau corecții chirurgicale, iar în schimbul sumelor de bani primite, ar fi efectuat în cadrul spitalului de stat operații estetice care se pot efectua în clinicile private. În total, acesta ar fi primit de la cele 16 paciente suma totală de 25.000 de euro”, arată procurorii DNA.

Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei a declarat luni, 29 aprilie, că în acest moment, principalul contracandidat al său este Cristian Popescu Piedone. El a arătat că şi-ar dori ca PNL să facă...
Ziua Veteranilor de Război. Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu onorează sacrificiile celor care au luptat pentru independeța României
Ziua Veteranilor de Război. Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu onorează sacrificiile celor care au luptat pentru independeța României
Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au transmis mesaje cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită anual pe 29 aprilie. Această zi este dedicată tuturor...
#Vitalie Stan coruptie, #luare de mita, #prescriptie, #motivare instanta, #curtea de apel bucuresti , #justitie