Medicul Vitalie Stan se bate în instanță pentru șpăgi, după constatarea prescripției. Confiscarea specială, noua miză în procesul celebrului chirurg MOTIVARE

Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 03:25
4603 citiri
Medicul Vitalie Stan se bate în instanță pentru șpăgi, după constatarea prescripției. Confiscarea specială, noua miză în procesul celebrului chirurg MOTIVARE
Medicul Vitalie Stan este acuzat că a luat șpăgi pentru a face operații estetice într-un spital de stat. FOTO Facebook/ Vitalie Stan

Dr. Vitalie Stan, supranumit „medicul vedetelor”, a scăpat prin prescripție de răspunderea penală pentru luare de mită, dar se bate cu pachetul la Curtea de Apel București pentru a rămâne cu șpăgile. Deși Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal cu privire la medic, judecătorul a reținut că acesta a primit de la paciente, în mod nejustificat, suma de 25.230 euro, astfel că i-au instituit măsura confiscării speciale.

Chirurgul Vitalie Stan a contestat pe rolul Curții de Apel București soluția Tribunalului care, pe data de 06.09.2023 l-a scăpat de răspunderea penală, dar l-a lăsat fără banii din cele 16 șpăgi primite de la paciente.

Procurorii DNA rețin că medicul cerea sume de bani cuprinse între 1.100 de euro și 2.700 de euro pentru a efectua în spitalul de stat intervenții chirurgicale estetice, care se pot efectua doar în privat.

Curtea de Apel București va pronunța decizia definitivă în cazul medicului Vitalie Stan pe data de 08.02.2024, când instanța va hotărî dacă acesta rămâne sau nu cu banii din șpăgi.

Judecător: Banii au fost obținuți din săvârșirea unor fapte penale

În motivarea hotărârii prin care a constatat intervenția prescripţiei, judecătorul a reținut că dr. Vitalie Stan a primit sume de bani în mod nejustificat:

  • Chiar dacă în cauză se va dispune încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, fără a se analiza alte aspecte pe latura penală a cauzei întrucât inculpatul nu a solicitat continuarea procesului penal, acesta beneficiind în continuare de prezumția de nevinovăție, totuși, în acest caz instanța este obligată să se pronunțe cu privire la solicitarea de confiscare a sumelor de bani despre care se pretinde că au fost dobândite de inculpat cu titlu de luare de mită.
  • Legiuitorul a prevăzut că și în situația în care se dispune clasarea cauzei inclusiv ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, procurorul este obligat să solicite judecătorului de cameră preliminară luarea măsurii de siguranță a confiscării speciale.
  • Se prezumă așadar că în astfel de situații nu se încalcă prezumția de nevinovăție a inculpatului care nu a solicitat continuarea procesului penal (…), tocmai pentru că scopul măsurilor de siguranță este acela de înlăturare a unei stări de pericol și preîntâmpinarea săvârșirii faptelor prevăzute de legea penală.
  • Raportat la declarațiile date de inculpat și martori în cursul urmăririi penale și al judecății (…) instanța reține următoarele aspecte relevante:
  • Toți martorii și chiar inculpatul recunosc faptul că au fost date/primite de către inculpat sumele de bani reținute în acuzare, sume comunicate chiar de către inculpat anterior, înainte de efectuarea intervențiilor chirurgicale, în cadrul unui consult prealabil.
  • Toate intervențiile chirurgicale, în mare parte efectuate în scop estetic, au fost efectuate în cadrul unui spital de stat în care inculpatul era manager și nu avea dreptul de a efectua astfel de activități în privat, după cum chiar acesta recunoaște.
  • În cauză martorele care au dat sumele de bani, deși s-a reținut prin rechizitoriu că nu au avut reprezentarea faptului că oferă acele sume de bani cu titlu de mită, în mare parte nu și-au putut aduce aminte dacă au primit chitanță pentru sumele de bani oferite (în general în moneda euro, deși spitalele de stat nu încasează contravaloarea unor servicii în această monedă).
  • De altfel, în ciuda demersurilor efectuate în cursul urmăririi penale, nu au fost identificate chitanțe fiscale pentru sumele de bani primite de inculpat.
  • În consecință, reținând că sumele de bani au fost obținute din săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, nejustificat, (…) instanța va lua față de inculpatul (Stan Vitalie – n.r.) măsura confiscării speciale a sumei de 25.230 euro.
  • Aceasta întrucât din totalul sumelor menționate ca fiind primite de inculpat s-a scăzut contravaloarea materialului pentru implanturile de sâni, pentru care, din surse publice, rezultă că ar fi de 300 euro pentru o intervenție, respectiv 3.000 euro pentru faptele concrete la care, în acuzare, s-a menționat că a primit sume de bani din care, pentru sine, diferența rămasă după achiziția de către inculpat a materialelor necesare efectuării operației estetice de implant mamar”, se arată în motivarea Tribunalului București.

Martora: Mi-a cerut bani într-o discuție pe Facebook

Pe data de 23.03.2022, martora Ioana Buta a relatat cum i-a plătit medicului 1.300 de euro plus alți 250 de euro pentru două intervenții chirurgicale pe care medicul le-a făcut într-un spital de stat. Procurorii spun că operațiile s-ar fi făcut pe bani publici, iar sumele plătite de paciente ar fi fost băgate în buzunar de medicul Vitalie Stan.

„L-am contactat pe inculpat, m-am deplasat la o clinică de stat de arși. Nu am știut inițial că e o clinică de stat dar am observat anunțurile cu semnătură inculpatului în calitate de director. Nu mai știu dacă am fost cu trimitere de la medicul de familie, dar analizele le-am făcut la Bistrița. Atât eu cât și o altă doamnă ne-am înregistrat la recepție la un domn cu nume rusesc, Anatol. După amiază am fost operate. Pentru intervenția chirurgicală am plătit 1.300 de euro, nu mai știu că direct inculpatului sau altcuiva. Nu mai știu dacă mi s-a oferit chitanță. Mi s-a întocmit bilet de externare. Doamna cu care am fost avea și rinoplastie și implant mamar. Ea a fost operată prima”, a relatat martora.

Dr. Vitalie Stan i-a cerut banii într-o discuție pe Facebook.

„Inculpatul mi-a comunicat costul operației de 1.300 de euro, la telefon ori pe Facebook. A spus că atât mă costă. Eu aveam contract cu cei de la Antena 1 și mi-au plătit acea cotizație. De 2 ori am fost operată. În 2013 am avut o rinoplastie și în 2017 un implant mamar efectuat la o clinică privată. Tot așa, am stabilit prețul, am trimis pozele și am făcut o ecografie mamară la Bistrița. Am venit în București cu avionul și în aceeași zi am fost operată. Cred că la recepție am plătit. Pe inculpat l-am întâlnit direct în sala de operație. După rinoplastie în octombrie 2013 am făcut o mărire de buze, de 250 de euro, mi-a băgat domnul doctor acid hialuronic în buze. Am plătit inculpatului în mână. După intervenția chirurgicală de rinoplastie am stat 2 zile în spital, am plecat la cerere. Inculpatul mi-a explicat că suma reprezintă și banii pentru anestezie și costurile de spitalizare, toate serviciile din spital. Am avut reprezentarea că plătesc servicii medicale, nu mită”, a mai relatat martora.

Dr. Vitalie Stan, mită de peste 25.000 de euro de la 16 paciente

Pe data de 20 august 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Stan Vitalie, medic primar, la data faptelor manager al Spitalului Clinic de urgență, Chirurgie Plastică și Arsuri din București, pentru săvârșirea a 16 infracțiuni de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că medicul ar fi luat mită.

„În perioada ianuarie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Stan Vitalie, în calitate de medic primar și manager al Spitalului Clinic de urgență Chirurgie Plastică și Arsuri din București, ar fi pretins și primit de la 16 paciente, sume de bani cuprinse între 1.100 de euro și 2.700 de euro, pentru a le efectua diferite operații estetice în spitalul de stat mai sus menționat. În concret, suspectul Stan Vitalie ar fi internat pacientele respective sub pretextul unor afecțiuni ce necesitau corecții chirurgicale, iar în schimbul sumelor de bani primite, ar fi efectuat în cadrul spitalului de stat operații estetice care se pot efectua în clinicile private. În total, acesta ar fi primit de la cele 16 paciente suma totală de 25.000 de euro”, arată procurorii DNA.

”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
Parlamentul European (PE) a lansat luni, 29 aprilie, videoclipul de promovare a alegerilor europene din 6-9 iunie, în cadrul celei de a doua etape a campaniei sale de comunicare care se...
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei a declarat luni, 29 aprilie, că în acest moment, principalul contracandidat al său este Cristian Popescu Piedone. El a arătat că şi-ar dori ca PNL să facă...
#Vitalie Stan coruptie, #luare de mita, #prescriptie, #confiscare speciala dna, #spaga medic, #operatii estetice , #justitie