De ce visăm că picăm în gol. Explicațiile celor mai ciudate fenomene din timpul somnului

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 23:45
6185 citiri
De ce visăm că picăm în gol. Explicațiile celor mai ciudate fenomene din timpul somnului
Oamenii petrec circa 25 de ani dormind FOTO Unsplash

Oamenii își petrec aproximativ 25 de ani din viață dormind, iar somnul este în sine un proces spectaculos, în timpul căruia se întâmplă diverse lucruri ce pot părea ciudate, dar care au fost explicate de oamenii de știință.

Cu toții am visat cel puțin o dată că picăm în gol și ne-am trezit speriați. Tot în timpul somnului uităm informațiile de care nu avem nevoie, putem experimenta orgasme, vise recurente, iar unii oameni susțin chiar că pot controla ceea ce visează, potrivit medical-news.org.

Căderea în gol în vis

De multe ori avem spasme în timpul somnului, ce apar predominant în momentul în care adormim și afectează doar o parte a corpului, cum ar fi o mână sau un picior. De asemenea, acestea sunt însoțite de un vis, cel mai frecvent fiind cel în care cădem în gol, iar prin acest lucru trece aproximativ 70% din populație, conform sursei citate.

Specialiștii susțin că este ceva normal și că se întâmplă atunci când suntem stresați, anxioși, sau când avem un program de somn neregulat.

Creierul uită informațiile inutile

Creierul este un supercomputer cu multă putere, ceea ce înseamnă că uneori va trebui să facă puțină curățenie pentru a stoca mai multe amintiri și informații. Două studii efectuate de Journal of Science au descoperit că, în timp ce dormim, creierul nostru șterge amintirile vechi și alte lucruri pe care nu consideră că este important să le țină salvate în sinapse.

Sinapsele sunt conexiunile neuronale pe care le creează creierul nostru în timp ce învățăm. Procedând astfel, veți lăsa mai mult spațiu pentru informații și amintiri noi vitale. Tocmai din acest motiv uneori uităm complet lucruri pe care le-am făcut până când le aduce cineva în discuție.

Controlarea viselor

Unele vise par atât de reale încât parcă creierul îți joacă feste. Deci, ce se întâmplă dacă preiei controlul asupra a ceea ce visezi? Ei bine, unii oameni pot face asta și pot controla unele părți ale viselor lor fiind conștienți în timp ce sunt în REM, cunoscută și ca starea de vis. Aproximativ 55% din populație a experimentat visele lucide în timpul vieții.

Orgasme în timpul somnului

Visele pot provoca tot felul de lucuri atunci când sunt foarte intense. Toată lumea vorbește despre bărbații care au „vise umede”, dar și femeile le au. Când visezi, creierul tău nu știe întotdeauna ce este real și ce nu, iar dacă ai un vis erotic în timpul fazei REM, sunt șanse să ai un orgasm.

Când creierul tău este în somn REM, corpul tău are nevoie de mai mult oxigen decât ar avea în mod normal. Ca urmare, sângele începe să curgă peste tot și poate provoca excitare atât la bărbați, cât și la femei.

Mâncat în somn

Anumiți oameni, somnambuli, pot merge în bucătărie pentru a mânca, totul în somn. Ei bine, atunci când corpul tău este blocat între starea de somn profund și cea conștientă, oamenii pot face tot felul de lucruri în funcție de ceea ce visează.

Lucrul ciudat este că persoanele cu această tulburare nu își pot aminti nimic din ceea ce se întâmplă în timpul somnului și se poate întâmpla în fiecare noapte, uneori de mai multe ori. S-a demonstrat că cei care mănâncă somn au tendința de a alege alimente bogate în calorii, cu conținut ridicat de grăsimi sau de zahăr.

Somnul ne ajută să ne rezolvăm problemele

Toată lumea a suferit de un blocaj mental în care pur și simplu nu putem găsi soluția unei probleme. Aici vine atotputernicul REM pentru a vă ajuta să scăpați de acel blocaj creativ. Știința a descoperit că, atunci când oamenii se trezesc în timpul ciclului de somn REM, au rezultate cu 32% mai bune atunci când rezolvă anagrame și sarcini creative decât cei care se trezesc în timpul altor cicluri de somn. Ei au descoperit că somnul REM are o legătură cu raționamentul abstract și cu procesele de creație.

Acea conexiune cu partea noastră creativă în timpul acestei faze a somnului poate fi cheia pentru găsirea soluțiilor. Cu toate acestea, vestea proastă este că efectul nu va dura mult după ce te trezești.

Vise recurente

Potrivit Psychology Today, peste 60% dintre adulți au vise recurente. Nu înseamnă că este o „profeție” sau că este un semn rău că ai același vis mereu.

Ar putea însemna doar că există o situație nerezolvată. A avea vise recurente este, de asemenea, asociat cu anxietatea și depresia. Desigur, nu toate cazurile sunt la fel. Nici toate visele recurente nu trebuie să fie ostile sau triste. Uneori, pot fi vise fericite la care creierul tău vrea să revină.

Paralizie în somn

Paralizia în somn este considerată unul dintre cele mai înfricoșătoare lucruri pe care cineva le poate experimenta în timp ce doarme. Dacă ai avut vreodată un coșmar atât de intens încât ai simțit că corpul tău nu se poate mișca sau nu poate face nimic, aceasta este paralizia în somn. Deși creierul tău va fi conștient, dacă vei încerca să te dai jos din pat, corpul nu va reacționa. Atunci este declanșat un sentiment de panică și anxietate. Doar 8% din populație a suferit de paralizie în somn.

Mirosul, aproape inexistent în timpul somnului

Un lucru interesant, pe care puțini oameni îl știu, este că în timpul somnului aproape că nu mirosim nimic. Cu alte cuvinte, un miros nu va fi suficient de puternic să ne trezească, ceea ce este îngrijorător în cazul unui incendiu sau a unei scurgeri de gaze.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#vise explicatii, #somn, #dormit , #stiri sanatate