Noi virusuri mortale anunțate de experți: Pot provoca pandemii globale

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 00:21
3758 citiri
Noi virusuri mortale anunțate de experți: Pot provoca pandemii globale
Noi virusuri pot declanșa oricând o nouă pandemie FOTO: Gizmodo

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut un anunț important privind noi virusuri, agenți patogeni mortali care pot provoca pandemii mondiale, precum COVID-19.

Agenția a comunicat că va recruta 300 de oameni de știință pentru a analiza dovezile privind 25 de familii de virusuri și bacterii, pentru a face un update la lista celor mai periculoși agenți patogeni existenți în lume.

Experții vor lua în considerare germenii cunoscuți din zeci de familii de virusuri și bacterii, incluzând și pe acela ce determină „Boala X”, o afecțiune necunoscută în prezent, capabil să provoace următoarea pandemie, potrivit Gizmodo.

Lista OMS de agenți patogeni prioritari, așa cum o numesc ei, a fost elaborată pentru prima dată în 2017, iar ultima evaluare majoră a acesteia a avut loc în 2018. Lista este menită să identifice agenții patogeni care necesită o atenție urgentă din cauza potențialului lor de a provoca epidemii mari și pandemii.

Cum poți preveni un atac de cord: Șapte simptome care apar cu o lună înainte

„Direcționarea agenților patogeni prioritari și a familiilor de virusuri pentru cercetarea și dezvoltarea de contramăsuri este esențială pentru un răspuns rapid și eficient la epidemii și pandemii.

Fără investiții semnificative în cercetare și dezvoltare înainte de pandemia de Covid-19 nu ar fi fost posibil să se dezvolte vaccinuri sigure și eficiente în timp record”, a declarat Michael Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate.

În timp ce SARS-CoV-2 a fost necunoscut oamenilor de știință până când pandemia de COVID-19 pe care a provocat-o a început la sfârșitul anului 2019, lista OMS include și coronavirusurile din spatele sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromului respirator acut sever (SARS).

NASA confirmă o descoperire neașteptată din ultimii 20 de ani: În Triunghiul Bermudelor, epava unei navete spațiale VIDEO

Și alți germeni sunt prezenti pe listă, ei fiind responsabili pentru cauzarea febrei hemoragice Crimeea-Congo, Ebola, Marburg, Nipah și boli virale similare, febra din Valea Riftului, Zika și Lassa.

„Această listă de agenți patogeni prioritari a devenit un punct de referință pentru comunitatea de cercetare cu privire la unde să se concentreze energiile pentru a gestiona următoarea amenințare”, a declarat Soumya Swaminathan.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#virusuri noi, #virusuri periculoase, #virusuri, #virusuri respiratorii, #agenti patogeni, #OMS, #OMS coronavirus, #Covid 19 , #stiri sanatate