Simptomele norovirusului, care a început să reapară pe fondul relaxărilor COVID. Dezinfectantul cu alcool nu înlocuiește apa și săpunul

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 20:26
8791 citiri
Simptomele norovirusului, care a început să reapară pe fondul relaxărilor COVID. Dezinfectantul cu alcool nu înlocuiește apa și săpunul
Norovirusul provoacă vărsături și probleme de tranzit intestinal FOTO Pixabay

Numărul cazurilor de norovirus este în creștere în unele state europene, dar și în Canada și Taiwan, în special în școli și creșe. În Regatul Unit, numărul focarelor s-a dublat în decurs de o săptămână.

Agenția pentru Siguranța Sanitară din Marea Britanie (UKHSA) avertizează oamenii să ia măsuri pentru a limita răspândirea virusului. Creșterea accelerată din Marea Britanie este o consecință în primul rând a creșterii numărului de focare în mediile educaționale, potrivit The Independent.

Autoritățile sanitare atrag atenția că incidența cazurilor a crescut de când regulile de distanțare socială, impuse din cauza SARS-CoV-2, au fost relaxate.

Există șase simptome-cheie ale norovirusului la care populația trebuie să fie atentă, potrivit profesorului Saheer Gharbia, de la Direcția pentru agenți patogeni gastrointestinali și pentru siguranța alimentelor din cadrul UKHSA.

Care sunt simptomele?

Simptomele includ debutul brusc de greață, vărsături, diaree, temperatură ridicată, dureri abdominale și dureri ale membrelor.

Oamenii sunt îndemnați să evite să viziteze rudele în vârstă, în special în spitale și aziluri, dacă nu se simt bine și să folosească apă și săpun în loc de gel cu alcool, care nu ucide virusul.

„Norovirusul, cunoscut în mod obișnuit ca boala vărsăturilor de iarnă, a fost la niveluri mai scăzute decât în ​​mod normal pe tot parcursul pandemiei, dar pe măsură ce oamenii au început să interacționeze mai mult, numărul focarelor a început să crească din nou", a explicat profesorul Gharbia.

„La fel ca în cazul Covid-19 și al altor boli infecțioase, spălarea mâinilor este cu adevărat importantă pentru a ajuta la stoparea răspândirii acestui virus, dar rețineți, spre deosebire de Covid-19, gelurile cu alcool nu ucid norovirusul, așa că săpunul și apa sunt cele mai bune.”

Cum se răspândește?

Norovirusul este foarte contagios, așa că poate fi luat prin contactul cu cineva care are deja boala - adesea un copil care a contractat-o de la unul dintre partenerii de joacă - prin atingerea suprafețelor sau a obiectelor care au intrat în contact cu acesta sau prin consumul de alimente sau apă potabilă care a fost manipulată de cineva infectat.

Norovirusul este foarte infecțios, dar de obicei trece în câteva zile. Se transmite ușor prin contactul cu persoane infectate sau suprafețe contaminate.

UKHSA a declarat că numărul focarelor a crescut pe parcursul a patru săptămâni între sfârșitul lunii ianuarie și februarie, inițial în medii educaționale și apoi în aziluri de bătrâni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#virus, #pandemie, #covid , #stiri externe