Imagini nemaivăzute 4D surprinse de cercetătorii americani: Cum atacă un virus în corpul uman VIDEO

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 01:18
3331 citiri
Imagini nemaivăzute 4D surprinse de cercetătorii americani: Cum atacă un virus în corpul uman VIDEO
Virusul colorat în mov încearcă să intre într-o celulă sănătoasă FOTO: Live Science

Oamenii de știință de la Universitatea Duke, Durham, din Statele Unite, au efectuat un amplu studiu publicat de prestigioasa revistă Nature pe 10 noiembrie 2022, în care au reușit o performanță de senzație legată de organismul uman. Ei au surprins cu ajutorul unui microscop 4D un virus care atacă o celulă intestinală din corp.

Folosind o tehnică nouă de microscopie, cercetătorii din Carolina de Nord au putut să vizualizeze un virus care încerca să intre într-o celulă sănătoasă din jurul mucoasei intestinale, potrivit Live Science.

Pentru a folosi o metaforă a invaziei casei, momentul surprins pe video „ar fi partea în care hoțul nu a spart încă geamul”, a spus Courtney „CJ” Johnson, profesor asociat la Institutul Medical Howard Hughes din Ashburn, Virginia și care a efectuat cercetarea.

Lipsa vitaminei D duce la o boală gravă: Legătura descoperită de medici

Virușii sunt peste tot, iar organismul a dezvoltat o serie de bariere pentru a-i împiedica să ajungă în interiorul celulelor. În intestine, un strat de celule protectoare, secretoare de mucus țin la distanță virușii, dar aceste apărări uneori eșuează, au explicat experții.

„Cum traversează virușii aceste bariere complexe? Privind acest proces nu este o chestiune simplă. Virușii sunt de sute de ori mai mici decât celulele, ceea ce face foarte dificilă imagistica ambelor în același timp - cum ar fi fotografia unui zgârie-nori complet și a unei persoane care stă în fața acestuia în același timp”, a spus Johnson.

De asemenea, virușii se mișcă foarte rapid atunci când sunt în afara celulelor. Pentru a depăși aceste probleme, cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă care combină două microscoape.

În primul rând, ei „etichetează” un virus cu un compus chimic fluorescent. Un microscop de urmărire ”mătură” apoi cu un laser peste ordinea virusului etichetat pentru a actualiza poziția virusului la fiecare milion de secundă.

NASA confirmă o descoperire neașteptată din ultimii 20 de ani: În Triunghiul Bermudelor, epava unei navete spațiale VIDEO

Între timp, al doilea microscop realizează imagini tridimensionale ale celulelor din jurul virusului. Acest microscop folosește, de asemenea, lasere pentru a împiedica imaginea de fundal să nu se estompeze pe măsură ce platforma microscopică se deplasează.

Virusul din videoclip nu este un virus natural, ci un lentivirus neinfecțios - un gen de retrovirusuri cu perioade lungi de incubație - care poartă exteriorul unui virus de stomatită veziculoasă.

Videoclipul arată că virusul ce trece la întâmplare peste suprafața celulelor din jur. Ocazional, se lovește de un receptor primitor și se leagă de suprafața celulei, dar acest lucru nu indică imediat că o infecție este în curs; adesea, virusul se detașează și se îndepărtează.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#virus, #virusi, #celule organisme, #corpul uman, #celula, #organismul uman, #celula sanatoasa, #imagini virusuri , #stiri sanatate