Virgil Popescu: ”România va deveni primul producător de gaze din Europa, exceptând Federaţia Rusă”

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 22:48 4209 citiri
Exploatarea gazelor în Marea Neagră va începe în 2026 FOTO Facebook / Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat marți seară, 14 decembrie, că exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră ne va oferi independență pe piața enegetică din Europa. Acest lucru va fi posibil începând din 2026.

”Odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, de acolo vor ieşi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. În prezent România consumă 12 miliarde de metri cubi. E clar că, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, vom avea un surplus şi vom fi un jucător pe piaţa regională”, a spus ministrul Energiei la Profit TV.

Întrebat câd vom începe exploatarea în Marea Neagră, Virgil Popescu a spus că ”mai devreme de 2026 nu este posibil”.

”Vom deveni primul producător de gaze din Europa, exceptând Federaţia Rusă”, a mai spus Popescu, precizând că rezervele ne vor ţine între 15 şi 20 de ani.

Despre preţul la energie electrică, ministrul a amintit de programul prin care cetăţenii şi companiile își pot monta panouri solare pe acoperişuri, pentru ca mare parte din consum să poată fi luată din producţia proprie.

”Este o reformă care trebuie începută. Dacă nu o începem nici nu o terminăm sau nu ajungem acolo unde vrem să ajungem. Am început-o anul trecut, sunt 2.200 de companii eligibile, am mărit bugetul şi Parlamentul a aprobat această majorare. Anul viitor, aceste companii vor beneficia de sistemul de panouri solare”, a afirmat el.

Popescu a arătat că doreşte ca tot mai multe companii să aibă acces la această soluţie, pe care statul o finanţează din fonduri naţionale, cât şi din vânzarea certificatelor de CO2, şi a precizat că inclusiv consumatorii casnici pot folosi acest program.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News