Sinecuri de partid. Un fost colaborator al Securității administrează tehnologiile pentru energia nucleară

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 21:30
7560 citiri
Sinecuri de partid. Un fost colaborator al Securității administrează tehnologiile pentru energia nucleară
Dan Trancotă - sursa foto Facebook.com

De-a lungul timpului, indiferent de cine a fost la guvernare, s-a dovedit că majoritatea numirilor din companiile de stat nu sunt guvernate de interesele societății sau ale românilor.

Aceste funcții sunt de fapt monede de schimb, iar impunerea de către stat a oamenilor în funcții are la bază criterii dictate de interese personale, datorii politice sau economice. Cert este că aceste sinecuri sunt remunerate cu bani grei, iar bugetul de stat este subțiat anual de miliarde de lei fără a aduce niciun beneficiu public, efect ce ar trebui să îl producă toți banii publici. Tot ce vom dezvălui în continuare este doar vârful icebergului, pentru că sinecurile au pătruns până la cele mai jos eșaloane ale instituțiilor publice.

Deja am povestit despre companiile Electrocentrale Grup SA, Oil Terminal SA, CONPET SA, Romgaz, Uzina Termoelectrică Midia, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Institutul de Cercetare Științifică, Inginerie Tehnologică și Proiectare Mine pe Lignit SA patronate de Ministerului Energiei.

Abonații CA-urilor

Societatea Națională Nuclearelectrica SA este patronată de Ministerul Energiei (82,5), restul acțiunilor aflându-se la Fondul Proprietatea (7%) și alți acționari minoritari. SNN este singurul producător de energie nucleară din România și are două sucursale: CNE Cernavodă care exploatează Unitațile 1 și 2 de la CNE Cernavodă precum și serviciile auxiliare și FCN Pitesti, fabrică de combustibil nuclear.

Iulian Robert Tudorache este jurist și a fost președintele CA al Nuclearelectrica. A renunțat la funcție anul trecut, înainte de încheierea mandatului. În perioada 2017-2019 a fost secretar de stat în Ministerul Energiei, în 2016 a fost ales consilier local la Pitești pe listele ALDE, a fost consiler personal al Ministerului Energiei și consilier director CONPET în 2015. Prin CA-uri a mai fost în 2015 la RATEN și la Complexul Energetic Hunedoara. Tudorache a fost înlocuit de Teodor Minodor Chirică care este pensionar și fost angajat ca expert și director la EnergoNuclear SA.

Mihai Daniel Aniței este membru în CA al Nuclearelectrica și îl mai regăsim în CA-uri la ROMATSA unde este președinte și în societățile private Azomures SA, Agroind Cauaceu SA, Ameropa Grains SA, Ameropa România Service SRL, Ameropa Transylania Holding SRL, Pormat Comimpex SRL și Chimpex SA (deținute de o companie elvețiană implicată în industria agricolă). A mai fost și în CA al Oil Terminal SA.

Cosmin Ghiță este membru în CA și director general. Ghiță mai este administrator neexecutiv la firma AMROMCO (al treilea producător de gaze naturale din România, controlată de compania elvețiană Mercuria.)

Dumitru Remus Vulpescu mai este membru în CA și la Cupru Min SA Abrud. În 2017 a fost consilier al ministrului Energiei și a trecut prin CA-urile ROMAERO, Transgaz, Hidroelectrica. În 2013, Remus Vulpescu l-a denunțat la DNA pe directorul de trading de la Hidroelectrica după ce acesta a încercat să-l mituiască pentru a-l ajuta să acorde niște contracte cu dedicație. În 2014 a fost numit șeful de cabinet al ministrului de Finanțe de atunci, PNL-istul Daniel Chițoiu. Numele lui Vulpescu a mai fost amintit într-un scandal din 2015 când a fost folosit ca intermediar (având funcția de șef de cabinet al ministrului de Finanțe, PNL-istul Daniel Chițoiu) pentru o listă de numiri la ANAF ticluită de greii de la putere.

Elena Popescu este inginer energetician poziție în care a fost prinsă de revoluție la Antrepriza Nuclearmontaj. În perioada 1996-2007 a ocupat postul de consilier în Ministerul Economiei, apoi, până în 2012, a fost consilier la Reprezentanța Permanentă României pe lângă Uniunea Europeană, 2012-2013 a fost consilier la EnergoNuclear, în 2013 – consilier personal al ministrului Energiei, apoi director general al Direcției Generale Politici Energetice din Ministerul Energiei.

Nuclearelectrica este acționar unic la Energonuclear SA și la Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu – Feldioara S.R.L.

În Consiliul de Administrație al Energonuclear îi regăsim pe Anca Ioana Dobrică (este președintele CA și membru provizoriu și a lucrat în Ministerul Economiei și Energiei și a fost în CA al OPCOM și la Filiala de Furnizare a Energiei Electrice "Electrica Furnizare Muntenia Nord" SA), Melania Simona Amuza (este director al Direcției de Investiții din SNN și mai apare ca acționar și administrator în două firme private) și George Codruț Tudor (șef departament contencios al SNN).

În CA al Fabricii de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu sunt următorii membri: Cristina Băcăințan (este Senior Legal Advisor la SNN ), Constantin Dorin Adam (este pensionar dar a fost consilier la Ministerul Economiei în perioada 2017-2019, iar soția, Adam Livia a fost tot director de cabinet în același minister. A fost membru în CA al Șanterului Naval Mangalia, METROM Brașov, Formenerg, Uzina Mecanică București, iar soția în CA al MIJA SA și PLAFAR SA. Adam a mai fost director la Închideri Mine, la Compania Națională a Uraniului) și Emil George Macovei (este inginer la SNN și mai este acționar și administrator într-o firmă privată).

Turnătorul, activistul și pnl-iștii

Regia Autonomă Tehnologii pentru Energie Nucleară (RATEN) Mioveni are ca obiect principal de activitate dezvoltarea de tehnologii necesare asigurării suportului științific și tehnic național pentru domeniul de energetică nucleară în vederea funcționării în condiții de securitate nucleară a instalațiilor aferente domeniului; dezvoltarea de tehnologii pentru noi tipuri de reactori nucleari energetici de generație IV; dezvoltarea de tehnologii pentru managementul combustibilului nuclear ars și al deșeurilor radioactive; producția de radioizotopi pentru medicină și industrie; activități de cercetare științifică, proiectare și inginerie tehnologică; pregătirea specialiștilor în domeniul nuclear; dezvoltarea de specialitate în calitate de organizații tehnice suport ale administrației publice centrale; programe de informare publică; activități specifice cooperării internaționale în domeniu.

RATEN, aflată sub tutela Ministerului Energiei, a luat ființă prin divizarea parţială a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, Drobeta Turnu Severin (RAAN). Astfel au fost separate activităţile de cercetare, dezvoltare, inginerie tehnologică şi suport tehnic pentru energetica nucleară și are două sucursale: RATEN ICN și RATEN CITON.

Consiliul de Administrație:

Nicolae Fulger, președintele CA, este inginer și a lucrat la Institutul de Cercetări Nucleare până în 2001, după care a plecat în mediul privat. Acum este salariat al firmei Delta Invest SRL. În 2020 a fost ales consilier local la Mioveni pe listele PNL, dar în iulie 2021 a demisionat din CL. Interesant este că Cristian Gentea, actual primar al Piteștiului a deținut, înainte de Fulger, funcția de președinte CA la RATEN. Soția, Manuela Fulger, lucrează la sucursala ICN. Fulger este membru Birou Permanent al PNL Mioveni, apropiat de Adrian Miuțescu și prieten cu purtătorul de cuvânt al PNL Argeș, Gelu Tofan (și el fost membru în CA al RATEN).

Marian Călin Ducu este membru CA și director general. Ducu este fizician și a lucrat la Institutul de Cercetări Nucleare, iar din 1998 lucrează la Universitatea din Pitești unde acum este conferențiar. În 2020, Ducu a candidat, pe un loc neeligibil, la Camera Deputaților pe listele PNL Argeș. El mai gestionează și două business-uri: Green Farm Production și Global Research. Ducu mai este și consilier superior la Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive aflată tot sub tutela Ministerului Energiei.

Gheorghe Ioniță este chimist și a lucrat până în 2005 la mai multe institute de cercetare. Între 2005 și 2010 a lucrat la Ministerul Economiei ca președinte al Agenției Naționale pentru Deșeuri Radioactive. Apoi s-a întors în cercetare până în 2020 când a fost numit președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare cu rang de secretar de stat (angajat al Secretariatului General al Guvernului). Anul acesta s-a întors iar în cercetare la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea în CA-ul căruia este membru.

Marius Dumitru Popescu-Silișteni este inginer și a lucrat mai mult în mediul privat inclusiv la firma sa Self Car Part 2008 SRL. Anul trecut a candidat fără succes la Consiliul Local Pitești pe listele PNL.

Dan Trancotă este profesor de fizică la Liceul Teoretic din Vânju Mare, Mehedinți. În 2008, în timp ce își depusese candidatura la funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți, Dan Tracotă (pe atunci lider al Partidului Iniţiativa Naţională Mehedinți), a fost demascat de CNSAS ca fost turnător la Securitate cu numele conspirativ ”Dobrin” (Inițial, în 2008, Tribunalul București a respins acțiunea CNSAS, care ceruse instanței să constate calitatea de colaborator cu fosta Securitate a lui Dan Trancota. Un an mai târziu, Curtea de Apel modifică această sentință și ”constată calitatea de colaborator al Securității în ceea ce îl privește pe pârâtul Trancotă Dan”). Dar, înainte de asta a fost primarul orașului Vânju Mare (2000-2001), prefectul PSD al județului Mehedinți (2001-2004), în 2004 a candidat fară succes pentru funcţia de deputat din partea PNG-CD, în 2012 a candidat pentru funcţia de primar al oraşului Vânju Mare, oraşul său natal, din postura de membru al PC Mehedinţi, iar în 2016 a candidat din nou la funcția de primar al orașului Vânju Mare din partea PNL, dar contracandidatul PSD i-a luat fața. Acum este consilier la Primăria Vânju Mare din partea PNL.

Augustin Mihai Mufturel este un activist local implicat în mai multe proiecte ong-istice. Absolvent al Facultății de Fizică, Mufturel lucrează la SECOM SA, firma care distribuie apa potabilă în județul Mehedinți și este simpatizant PNL.

Compania de stat a ziariștilor

Compania Națională a Uraniului SA are în administrare resursele și rezervele de uraniu existente în România. Compania desfăşoară activități de exploatare prin lucrări miniere a zăcămintelor de uraniu; preparare a minereurilor și obținere a concentratelor uranifere; rafinare a concentratelor și valorificare, conservare, închidere și ecologizare a obiectivelor cu activitate sistată. Ministerul Energiei este acționarul unic al CNU.

Consiliul de andministrație al CNU:

Robert Barbu este jurist și a lucrat la Sindicatul Sf Varvara – mina Roșiuța ca trezorier, în perioada 2000-2007 a fost viceprimar al comunei Corcova, Mehedinți și acum este consilier local la aceeași primărie. În 2003, când era viceprimar, a fost acuzat că și-a însușit ilegal 166 milioane lei. În 2020 a fost ales pe listele USR-Plus consilier în Consiliul Local al comunei.

Gheorghe Paraschiv este fost ofițer de poliție la Transporturi, la DGA, consilier superior corp control și consilier ministrul Economiei și Energiei din 2018.

Bogdan Alexandru Apostolescu este jurnalist și filosof. A fost jurnalist la Newsin (2011-2012), la B1TV (2012-2015), a lucrat la Departamentul de Comunicare al PNL (2015-2017), consilier la Camera Deputaților, iar din 2019 este consilierul ministrului Energiei.

Alexandru Costin Macoveiciuc este jurist cu abilități de jurnalist. A lucrat la Adevărul (2005-2009), a fost consilierul lui Bădălau la PSD, apoi a trecut la PNL și în 2009 a fost consultant politic – coordonator comunicare pentru campania electorală prezidențială din 2009, consultant politic independent (2011-2012), PR manager la Grampet Group a lui Gruia Stoica (2012-2016), iar din 2018 este purtător de cuvânt al Ministerului Economiei. Mai presetează și în CA-ul Companiei Naționale a Cuprului, Aurului și Fierului ”MINVEST” SA, șef serviciu comunicare la Transgaz și a fost, până de curând, administrator special la IOR SA. Dar a mai fost în CA și la Societatea Națională a Apelor Minerale și a avut contract pe PFA pentru consilerea deputatei Beatrice Tudor de la PSD.

Cornel Bobâlcă este jurist și a lucrat la AVAS, la ministerul Economiei și acum la Ministerul Energiei (Direcția Generală Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului). A mai fost în CA la IAR Ghimbav, președinte CA al Complexului Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Enel Distribuție Dobrogea, SAPE https://ziare.com/economie/factura-energie/baietii-destepti-facturi-umflate-energie-reprezentanti-statul-roman-1706040și acum este președinte CA al Eurotest SA (patronată de Ministerul Economiei și SIF Moldova). Și toate i s-au tras de la ALDE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#sinecuri, #partid, #energie nucleara , #stiri Virgil Popescu
Comentarii
Poza alfabeta
alfabeta
rank 1
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1