Profesorii ar putea intra in greva chiar de Ziua Educatiei

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 21:38
2327 citiri
Profesorii ar putea intra in greva chiar de Ziua Educatiei
foto: ziuadevest.ro

Liderul Sindicatului Spiru Haret din Timis, Virgil Popescu, sustine ca "va fi cel mai negru inceput de an scolar dupa Revolutie", iar profesorii ar putea trece la actiuni de protest in luna octombrie, in preajma Zilei Educatiei.

"Este dezgustator ce se intampla. Salariile din invatamant vor continua sa scada, daca se schimba legea salarizarii. Toate aceste nemultumiri preconizeaza miscari de protest in noul an scolar. Acestea ar putea sa inceapa chiar de Ziua Educatiei, in jurul datei de 5 octombrie", spune Virgil Popescu, liderul Sindicatului Spiru Haret Timis.

Mii de dascali au ajuns in pragul disperarii. Mii de scoli functioneaza fara autorizatie sanitara, mii de elevi sunt nevoiti sa faca naveta pe jos, de la o scoala la alta, de la o comuna la alta, prin arsita, ploaie, noroi, frig si zapada.

Ministrul Educatiei ar trebui sa se gandeasca la adevaratele probleme, foarte grave, cu care se confrunta invatamantul preuniversitar, nu sa trimite misive catre inspectorate si sa porunceasca cat sa "dureze festivitatea de deaschidere, cat de repede trebuie sa predea dascalii si cand sa faca orarele scolare", crede liderul sindical.

In Timis, ca in toate localitatile din tara, lipseste transportul destinat elevilor. Domnii care au pastorit si pastoresc Ministerul Educatiei au desfiintat sau au comasat peste 40 de scoli in judetul Timis. Peste 1.800 de elevi sunt afectati de lipsa microbuzelor. In acest moment sunt necesare, pentru copiii care merg 15-20, chiar 30 de kilometri, sase autobuze si 30 de microbuze.

"Dupa cum stiti, in Timis, sunt peste 100 de scoli fara autorizatie sanitara. Nu sunt numai in Timis, in aceasta situatie sunt scoli in toata tara. Din cate cunosc, ministrul Educatiei intentioneaza sa le inchida. Ideea dumnealui e una absurda. Ar trebuii sa inchida mii de scoli in Romania. Probabil ele vor fi deschise pe raspunderea directorilor. Intr-o tara europeana, asemenea situatie este de neconceput", spune Virgil Popescu.

Liderul Sindicatului Spiru Haret din Timis mai afirma ca noul an scolar va incepe sumbru si nu se stie cum se va termina. Cadrele din invatamantul preuniversitar, dupa taierile salariale, au ajuns intr-o situatie si mai jalnica.

Dascalii au pierdut intre 35% si 40% din salariu si nu 25%, cum sustine Guvernul Boc, iar primele zile ale lunii octombrie ar putea sa-i gaseasca in strada.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#proteste invatamant octombrie, #virgil popescu proteste invatamant, #greva profesori octombrie , #stiri Virgil Popescu