Ministrul Energiei, despre uriasa pana de curent care a afectat Romania: "Transelectrica spune ca avaria a fost la nivel european"

Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 21:15
4994 citiri
Ministrul Energiei, despre uriasa pana de curent care a afectat Romania: "Transelectrica spune ca avaria a fost la nivel european"
Virgil Popescu/Gov.ro

Ministrul Energiei a anuntat ca sistemul energetic national functioneaza in parametri normali dupa ce o avarie a afectat vineri, 8 ianuarie, reteaua de transport al energiei electrice in mai multe regiuni din nord-vestul tarii.

Compania Transelectrica a precizat ca s-a produs un incident la nivelul retelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declansarea mai multor echipamente din retelele electrice de transport atat din Romania, cat si din alte tari. Combinatul chimic Azomures din Targu Mures a anuntat ca in zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roscat, cauzat de oprirea uneia dintre instalatile de producere a acidului azotic.

"Intreruperea energiei electrice din zona de nord - est a Romaniei, din ultimele ore, a fost cauzata de un incident care s-a produs la reteaua electrica de transport europeana interconectata. Astfel ca a fost afectata si tara noastra.

Problemele au fost remediate, iar in acest moment consumatorii au din nou energie electrica. Cauzele si conditiile in care s-a produs acest incident urmeaza sa fie analizate si identificate la nivelul Asociatiei Operatorilor de Transport si Sistem din Europa - ENTSO-E. De asemenea, as dori sa dau asigurari ca Sistemul Energetic National functioneaza in parametri si nu are sincope", a anuntat ministrul Virgil Popescu.

Transelectrica: Reteaua a fost readusa la conditiile normale

"Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul retelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declansarea mai multor echipamente din retelele electrice de transport atat din Romania, cat si din alte tari. La nivelul Romaniei a fost afectata zona de nord-vest a tarii", arata Transelectrica intr-un comunicat.

Reteaua Electrica de Transport din Romania a fost readusa la conditiile normale de functionare in jurul orei 16.00, toti consumatorii afectati fiind realimentati in jurul orei 16.45, spun reprezentantii Transelectrica.

"Cauzele si conditiile in care s-a produs acest incident urmeaza sa fie analizate si identificate la nivelul Asociatiei Operatorilor de Transport si Sistem din Europa - ENTSO-E", adauga ei.

Pana de curent in cinci judete

Mai multe zone din nord-vestul au ramas vineri dupa-amiaza fara electricitate, in urma unei avarii de sistem pe interconexiuni in reteaua de transport al energiei electrice. Intre judetele afectate sunt Sibiu, Cluj si Maramures, responsabili ai Transelectrica precizand ca se lucreaza pentru remedierea defecaiunii aparute.

Oana Mirita, purtatorul de cuvant al Tranelectrica, a declarat pentru G4Media.ro ca pana de curent a fost provocata de "un incident la nivelul retelei de transport europene, produs la 15.05, care a condus la aparitia avariei atat in Romania, cat si in alte tari".

"Avaria din sistemul national de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalatii de pe platforma. Oprirea s-a desfasurat in conditii de siguranta. Vom reveni cu detalii. O intrerupere neasteptata a energiei electrice din sursa externa a determinat oprirea/punerea in siguranta a instalatilor de pe platforma Azomures", a informat compania.

Drept urmare, in zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roscat, cauzat de oprirea uneia dintre instalatile de producere a acidului azotic.

"Mentionam ca nu exista pericol pentru angajati si pentru comunitatea locala. Autoritatile cu atributii in domeniu au fost anuntate", spun reprezentantii companiei.

DOCUMENT Meniul scandalos aprobat din 11 ianuarie la cantina Parlamentului Romaniei. Ciorba la 2,75 lei sau file de salau la 4,5 lei

Patru benzi pe sectorul sud-vest al centurii Bucurestiului: "O veste buna: astazi s-a lansat licitatia de proiectare+executie". Care este valoarea lucrarilor

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#virgil popescu, #Transelectrica, #retea electrica americana vulenrabila, #pana curent , #stiri Virgil Popescu
Comentarii
Poza giv
giv
rank 5
Pai curentul venea de la Bruxelles?
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Da', și ăia-u umblat la contra'te tot acu'?