Ministrul Energiei anunță de la Bruxelles că România susţine măsuri voluntare de reducere a consumului de energie

Vineri, 09 Septembrie 2022, ora 17:44
2992 citiri
Ministrul Energiei anunță de la Bruxelles că România susţine măsuri voluntare de reducere a consumului de energie
Ministrul Virgil Popescu la Consiliul Energiei desfășurat la Bruxelles

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat, vineri, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles în contextul discuţiilor la nivel european privind preţurile ridicate la energie şi pregătirea pentru iarnă.

Potrivit concluziilor reuniunii, Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea preţurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie. Ministrul anunţă că România susţine măsuri voluntare de reducere a consumului, aliniate capabilităţilor naţionale dar şi evoluţiilor de pe piaţa energiei

Evoluţiile din ultima perioadă de pe piaţa energiei electrice, în contextul continuării agresiunii Rusiei din Ucraina şi al unei producţii scăzute la nivelul UE, necesită adoptarea rapidă a unui set de măsuri care să permită stabilizarea pieţei şi scăderea preţului plătit de consumatori. Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea preţurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie. Reuniunea Miniştrilor Energiei a avut scopul de a analiza şi agrea o direcţie comună de acţiune cu privire demersurile viitoare”, a anunţat miniştrul Popescu/

Ministrul Virgil Popescu afirmă că ”România a susţinut în cadrul reuniunilor anterioare necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a preţului la energie electrică de cele la gazul natural, care stabileşte în prezent preţul de închidere al pieţei”.

Abordare echitabilă faţă de toate statele membre

”Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonare preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene. În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”, se arată în comunicat.

În ceea ce aprovizionarea cu energie electrică, o posibilă măsură de reducere a consumului ar trebui analizată din perspectiva impactului asupra consumatorilor şi industriei, precizează ministerul. ”România susţine măsuri voluntare de reducere a consumului, aliniate capabilităţilor naţionale dar şi evoluţiilor de pe piaţa energiei”, afirmă Popescu.

Măsurile propuse de România şi alte state membre privind plafonarea temporară a preţului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului preţului la gazul natural asupra preţului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Preşedinţia cehă, precizează Virgil Popescu.

În a doua parte a reuniunii, Miniştrii Energiei au discutat pe marginea gradului de pregătire pentru iarna 2022. Situaţia în România este una stabilă. Nivelul de umplere a depozitelor este de peste 76%, ceea ce depăşeşte obligaţia de înmagazinare pe care România o avea la 1 septembrie 2022 (57%).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#virgil popescu, #facturi energie, #Comisia Europeana , #criza energie