Cine este Virgil Guran, noul vicepreședinte al PNL. Fost locotenent al lui Orban care s-a declarat nebun pentru a scăpa de pușcărie

Luni, 30 Mai 2022, ora 03:05
14913 citiri
Cine este Virgil Guran, noul vicepreședinte al PNL. Fost locotenent al lui Orban care s-a declarat nebun pentru a scăpa de pușcărie
Vicepreședintele PNL Virgil Guran FOTO Captură Video

Cine este Virgil Guran noul vicepreședinte al PNL. Fost locotenent al lui Orban care la începutul anilor 2000 s-a declarat nebun pentru a scăpa de pușcărie

Senatorul PNL Virgil Guran a fost ales vineri, 27 mai, vicepreședinte al partidului după ce anterior, alți doi candidați s-au retras. Liberal cu vechime, Guran a atras atenția presei la începutul anilor 2000 când a scăpat de o condamnare declarând că are probleme psihice.

Absolvent al Școlii de Ofițeri din Sibiu, Virgil Guran menționează în CV-ul personal că între 1986 și 1991 a fost ofițer activ, după care a fost manager la o firmă specializată în producția de produse alimentare. În 2012 acesta renunță la firmă și ajunge deputat PNL, aflat în prezent la al treilea mandat de parlamentar.

Numele lui Virgil Guran a intrat în atenția publică la începutul anilor 2000, atunci când acesta a fost trimis în judecată alături de alte patru persoane sub acuzația de evaziune fiscală. Trei ani mai târziu acesta este achitat în primă instanță, însă statul face apel, iar în 2006 s-a rejudecat, liberalul fiind condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru fals, fals intelectual și evaziune fiscală.

Guran nu apucă să facă însă nicio zi de închisoare și, după nu mai puțin de 22 de amânări, reușește să scape după ce faptele sale se prescriu. Presa de la acea vreme afirma că pentru a scăpa de închisoare, Guran s-a internat la un spital de boli psihice de la Voila, unde unde a ieșit un un certificat medical cum că ar suferi de anumite afecțiuni. Totodată, tatăl liberalului a dat o declarație pentru Poliția Cluj în care afirma că din motive medicale, fiul său nu poate da curs citației.

Fost locotenent al lui Ludovic Orban

În 2014, Virgil Guran demisionează din PNL la grupul ALDE / Partidul Conservator, însă un an mai târziu acesta revine în PNL. Câțiva ani mai târziu, acesta ocupă funcția de consilier de stat pe probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Ludovic Orban.

În aceeași perioadă, presa descoperă că în cadrul ministerului Dezvoltării, condus la acea vreme de liberalul Ion Ștefan, printre angajați se regăsesc sora și soția lui Virgil Guran. În perioada respectivă, deși toți angajații din minister erau chemați la examene pentru a rămâne în funcții, sora lui Guran nu a mai dat, motivând că a rămas fără contracandidat pe post.

La Congresul PNL din 2021, Guran l-a sprijinit pe Ludovic Orban pentru președinția partidului. Cu câteva zile înainte acesta era sigur de faptul că Orban ca câștiga cursa.

„Mă aștept ca majoritatea delegaților să voteze cu Ludovic Orban, să se contureze noua conducere, să se liniștească apele în partid, să trecem la treabă, să se găsească soluția de a continua guvernarea, dar cu o majoritate în Parlament, pentru a putea face reforme”, afirma Guran pe 24 septembrie 2021. Anterior, acesta promova aceeași idee adusă în discuție și de Ludovic Orban, cum că serviciile de informații s-ar implica în lupta internă din PNL.

După ce Orban a pierdut cursa, Guran a rămas în PNL, spre deosebire de fostul președinte care a demisionat și a format un nou partid.

Băutură și lăutar în loc de bani pentru primari

În ziua în care a fost ales vicepreședinte al PNL, Guran dezvăluit în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară bani pentru proiectele de investiții.

”Și vă spun ceva, din experiența de președinte al organizației de la Dâmbovița. În ultimul timp am cam avut probleme și le-am rezolvat cam în felul următor. Când trebuia să vorbim despre proiecte îi adunam pe primari, pregăteam niște lăutari așa cum trebuie, băutură. Când începeau să mă întrebe mai hotărât, așa: ”Domnle cum stăm cu proiectele? Când vin?” făceam semn, dădeam drumul la lăutari, la băutură și îi linișteam, uitau de treaba asta”, a declarat liberalul.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#virgil guran, #PNL, #portret virgil guran, #vicepresedinte PNL , #stiri PNL