Mafia retrocedarilor: Calendarul unei potentiale arestari pentru Hrebenciuc si Adam

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 12:20
4143 citiri
Mafia retrocedarilor: Calendarul unei potentiale arestari pentru Hrebenciuc si Adam
Foto: Realitatea TV

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat calendarul care urmeaza sa fie respectat in cazul cererii DNA de ridicare a imunitatii deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal in dosarul retrocedarilor.

Zgonea a precizat ca dosarul in care DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive a celor doi deputati va ajunge la Comisia juridica a Camerei, care are trei zile la dispozitie sa analizeze cazul si sa se pronunte printr-un raport.

"Respectam procedurile care sunt stabilite prin Regulament si obligatiile pe care le avem in lege, de indata am convocat Biroul Permanent ca si la domnul deputat Dinita (cercetat de DNA in dosarul presedintelui CJ Brasov, Aristotel Cancescu - n.red.) si ca de obicei, in ultima perioada v-ati obisnuit. L-am rugat pe domnul secretar general sa-i informeze pe cei doi parlamentari ca incepand de la 12.20 pot consulta dosarul la Comisia juridica, asa cum a facut si domnul deputat Dinita", a declarat Zgonea.

Dupa ce membrii comisiei vor formula un aviz favorabil sau unul negativ, respectiv miercuri, Camera Deputatilor trebuie sa puna pe ordinea de zi ridicarea imunitatii lui Hrebenciuc si Adam in termen de cinci zile, a mai explicat Valeriu Zgonea.

Liderul deputatilor a precizat ca saptamana urmatoare va avea loc, probabil, un vot in plen, dar ca raportul Comisiei juridice ar putea intarzia, in cazul in care deputatii juristi vor cere informatii suplimentare in legatura cu cererea procurorilor anticoruptie, dupa consultarea dosarului.

Intrebat care sunt cei doi deputati la care se refera cererea DNA, Zgonea a evitat in mai multe randuri sa raspunda, dar, in final, a pronuntat numele colegilor sai, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.

Zgonea nu spune cum voteaza: "Nu sunt judecator"

Seful Camerei Deputatilor nu a vrut sa precizeze cum va vota in cazul celor doi, argumentand ca trebuie sa citeasca mai intai raportul Comisiei juridice.

"Pe mine ma intrebati de fiecare data cum votez...deocamdata astept raportul Comisiei juridice si apoi va spun si cum votez (...) Eu nu imi fac o parere inainte de a vedea raportul, nu sunt judecator, nu pot sa judec", le-a spus Zgonea jurnalistilor, la Palatul Parlamentului, adaugand ca, si in acest caz, "justitia din Romania, spre deosebire de alte tari din Europa, e independenta si nu exista o interventie a politicului".

Hrebenciuc si Adam, primul pas spre arest? Sedinta de weekend in Parlament

Procedural, dupa ce solicitarea DNA ajunge pe masa Comisiei juridice, cererea procurorilor si raportul comisiei se supun spre dezbatere si adoptare plenului Camerei, in termen de cinci zile de la depunerea raportului. Plenul decide prin votul secret al majoritatii membrilor sai.

Chiar daca acum Parlamentul se afla in vacanta electorala, presedintele Camerei trebuie sa se asigure ca se respecta termenele.

Vineri, procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea preventiva a deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal in dosarul in care zeci de mii de hectare de padure au fost retrocedate ilegal.

DNA cere aviz pentru arestarea lui Hrebenciuc si Ioan Adam (Video)

E oficial - Ilie Sarbu si Ioan Adam, urmariti penal alaturi de Hrebenciuc

In cazul celor doi exista suspiciuni de fapte de coruptie legate de atribuirea unor mari suprafete de teren forestier, se arata intr-un comunicat al DNA.

Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#Hrebenciuc arestare retrocedari DNA, #Hrebenciuc Camera Deputatilor arestare , #DNA