Hrebenciuc, surprins de implicarea lui Chiuariu in retrocedari. Adam, impresionat de onorariul lui

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 19:21
6836 citiri
Hrebenciuc, surprins de implicarea lui Chiuariu in retrocedari. Adam, impresionat de onorariul lui
Foto: Digi 24/Arhiva

Viorel Hrebenciuc a fost surprins sa constate ca Tudor Chiuariu ar fi fost implicat in retrocedarile ilegale de paduri, in timp ce deputatul Ioan Adam era impresionat de onorariul fix de 2 milioane de euro perceput de casa de avocatura a senatorului de la Paltin Sturdza, potrivit unui document al DNA.

Intr-un document trimis recent de DNA la instanta suprema si obtinut de Mediafax, se arata ca, desi hotararea judecatoreasca de retrocedare a padurii in favoarea lui Paltin Sturdza era deja obtinuta si nu mai era foarte multa nevoie de consultanta juridica, casa de avocatura a parlamentarului Chiuariu Tudor a incheiat un contract de asistenta juridica cu Sturdza, prin mandatar Varga Ioan Gheorghe, in cuantum de 2.000.000 euro onorariu fix, onorariu apreciat de catre Adam Ioan ca fiind "exceptional".

Mafia retrocedarilor: Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut partial faptele - referat DNA

"Apreciem ca angrenarea lui Chiuariu Tudor in aceasta cauza de catre Varga Ioan Gheorghe si Calugar Daniel Constantin nu a fost intamplatoare, ci s-a facut ca urmarea faptului ca acesta era un membru marcant al PNL si coleg de partid cu prefectul judetului Bacau din acea perioada, Serban Claudiu Octavian", noteaza procurorii in documentul citat.

In pluc, Varga a organizat o intalnire intre Paltin Sturdza si Chiuariu, la Slanic Moldova, in casa primarului acestei localitati, Andrei Serban, mai spun anchetatorii.

In acelasi document este redata si o discutie intre Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Paltin Sturdza, din care reiese ca cel dintai a fost surprins sa afle de cooptarea lui Chiuariu.

Hrebenciuc: Nu stiu ce a facut, ca avea pana la 31 martie, ca eu am patit urmatoarea chestiune, venea Chiuariu la mine acasa la Slanic-Moldova, dar eu nu l-am intrebat ce cauta acolo. Ha, ha... Pai da e, era cu primarul, n-aveam nici o problema cu el. Ca acuma eu sa-mi dau seama ca ei de fapt umblau pentru... Varga avea de dvs.... aaa... hartie, si eu nu mai intelegeam nimica.

Sturdza: Dar au incheiat raporturile.

Hrebenciuc: Adam imi spunea ca e o chestie, Va... il vad pe Chiuariu in partea aialalta. Ba, ce-i aicia? Ca i-am si spus, vezi ca e Chiuariu.

Adam: Nu. S-a incheiat.

Hrebenciuc: N-am stiut. Pe urma am vazut ca s-a incheiat la 31 martie si...... l-am dat pe mana avocatilor din Bucuresti pe Varga si ai mei mi-au spus Sefu', lasati-l pe om, ca nu e... nu-l cunosc pe om, dar eu spun ce mi-au spus avocatii mei.

Adam: Da, da, da., n-a facut nimic....

Sturdza: Corect. Pentru ca el s-a laudat ca vine cu bani, ca face, ca drege, n-a facut nimic...

Procurorii mai noteaza in documentul citat ca, in data de 13 iunie 2013, Paltin Georghe Sturdza a avut o intalnire cu Viorel Hrebenciuc Tudor Chiuariu, notandu-si in agenda ca s-a cazut la o intelegere, "facandu-se probabil referire la imprejurarea ca Viorel Hrebenciuc l-a convins pe Chiuariu Tudor sa nu se mai implice in chestiunea padurilor".

Mafia retrocedarilor ilegale Stenograme DNA: Hrebenciuc era "Spitalul", dosarele - "placinte", iar aranjamentele - "internari"

Caracatita retrocedarilor

DNA a anuntat vineri ca a extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari, un teren de circa 6.000 de hectare de padure.

Procurorii DNA anuntau, in 10 ianuarie, ca Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenta si spalare de bani, dupa ce ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica.

Fostul ministru al Justitiei este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si aderare la un grup infractional organizat, in dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure, in care sunt arestati preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si beneficiarul retrocedarii, Gheorghe Paltin Sturdza.

DNA, despre relatia Adam-Hrebenciuc: Mai degraba una de tip cumparator-traficant de influenta

Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, in contextul demersurilor infractionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafete de teren forestier catre Paltin Sturdza, in noiembrie 2012, Ioan Gheorghe Varga si Daniel Constantin Calugar s-au inteles cu Tudor Chiuariu sa primeasca suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe langa functionarii publici ai Comisiei Judetene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, RNP Romsilva - Directiei Silvice Bacau si OCPI Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

Decizia avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 43.227 de hectare de teren forestier ce a apartinut fostului Domeniu Ghica-Comanesti.

Ulterior, sustin anchetatorii, cumpararea de influenta a fost disimulata prin incheierea unui contract de asistenta juridica, potrivit caruia suma de 2 milioane de euro urma sa ii fie platita lui Chiuariu cu titlu de onorariu fix si 500.000 de euro ca onorariu de succes la data predarii titlurilor de proprietate.

Hrebenciuc, lui Adam: L-am sfatuit pe Nastase sa-si ia un om de afaceri si sa faca deal-uri

Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani.

Grupul infractional ar fi fost constituit in aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, impreuna cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor.

Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Hrebenciuc implicare Chiuariu retrocedari, #implicare Chiuariu retrocedari, #Hrebenciuc retrocedari , #DNA