Hrebenciuc si printul Sturdza - condamnati cu executare in dosarul retrocedarilor ilegale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 13:14
46557 citiri
Hrebenciuc si printul Sturdza - condamnati cu executare in dosarul retrocedarilor ilegale
Foto: Arhiva (Camera Deputatilor)

Dupa 5 amanari, instanta suprema a dat, miercuri, prima sentinta in dosarul retrocedarilor ilegale a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in care sunt judecati, printre altii, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul senator PNL Tudor Chiuariu si fostul deputat PSD Ioan Adam.

La Viorel Hrebenciuc si la Ioan Adam instanta a aratat ca au facut denunturi, ceea ce reduce pedeapsa la jumatate, si au recunoscut acuzatiile, ceea ce mai reduce pedeapsa cu o treime.

Iata sentintele:

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc - 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii faptelor. Achitat pentru restul infractiunilor.

"Printul" Gheorghe Paltin-Sturdza - 3 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Achitat pentru constituire de grup infractional organizat.

Andrei Hrebenciuc - 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta, dupa ce condamnarea s-a redus cu o treime dupa ce a recunoscut fapta. Fiul lui Viorel Hrebenciuc a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat si instigare la spalarea banilor.

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu - achitat pentru toate acuzatiile: constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalarea banilor.

Fostul deputat PSD Ioan Adam - 2 ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, ca urmare a denunturilor facute si a recunoasterii infractiunilor. Achitat pentru instigare la abuz in serviciu. Achitat si pentru constituire de grup infractional organizat.

Judecatorul Lordand Ordog - trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. Achitat pentru abuz in serviciu.

Afaceristii Iosif Kadas si Dan Costin Bengescu - 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Achitati pentru infractiunea de constituirea unui grup infractional organizat.

Sorin Ion Iacob - 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta. Achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat.

Afaceristul Ioan Gheorghe Varga - achitat pentru toate infractiunile.

Afaceristul Ioan Matasel - 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta.

Gabriela Rodica Sturdza (fosta Zaharia) - 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Judecatoarea Anca Roxana Adam - 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Iulian Durlan, primarul unei comune din Bacau, a fost achitat.

Fostul sef al Romsilva, Adam Craciunescu, a fost achitat pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat.

Sentintele nu sunt definitive si pot fi contestate la completul de 5 judecatori.

Dosarul se judeca din 2015, cu 60 de termene

Dosarul retrocedarilor a fost trimis in instanta in ianuarie 2015, procesul avand peste 60 de termene de judecata.

La ultimul termen al procesului, in 21 februarie, un procuror de la DNA a solicitat magistratilor condamnarea tuturor inculpatilor din acest dosar la pedepse cu executare, orientate spre maximul prevazut de legea penala.

"Va rog sa aveti in vedere gravitatea deosebita a faptelor retinute in sarcina inculpatilor si sa aveti in vedere si calitatea persoanelor, care au avut atributii in domeniul legislativ, fosti ministri, oameni de afaceri. Vorbim de o valoare foarte mare a prejudiciului, de 300 de milioane de euro. Coruptia este o amenintare majora la adresa societatii, iar inculpatii au incercat sa corupa pentru a-si atinge scopul", a spus procurorul in sala de judecata.

Acuzatiile DNA

In octombrie 2015, Viorel si Andrei Hrebenciuc, dar si fostul deputat Ioan Adam si-au recunoscut vinovatia, solicitand sa fie judecati prin procedura simplificata.

Acuzatiile din dosar se refera la retrocedarea ilegala a 43.227 hectare teren forestier in judetul Bacau in favoarea lui Paltin Sturdza si in defavoarea Romsilva.

Prejudiciul calculat de DNA in acest caz se ridica la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentand contravaloarea terenului.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Viorel Hrebenciuc Romsilva, #Andrei Hrebenciuc Romsilva, #Tudor Chiuariu Romsilva, #Retrocedarile ilegale , #DNA