DNA, despre retinerea lui Hrebenciuc: Este proportionala cu gravitatea acuzatiei adusa

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 18:27
4553 citiri
DNA, despre retinerea lui Hrebenciuc: Este proportionala cu gravitatea acuzatiei adusa
Foto: Enational

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ca fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost retinut deoarece aceasta masura "este proportionala cu gravitatea acuzatiei adusa acestuia".

Potrivit unui comunicat al DNA, s-a impus luarea masurii retinerii lui Viorel Hrebenciuc deoarece acesta a savarsit infractiunile care s-au retinut in sarcina sa, iar masura retinerii este necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal si impiedicarii sustragerii fostului deputat social-democrat de la urmarirea penala.

In plus, mai arata DNA, masura retinerii este proportionala cu gravitatea acuzatiei adusa acestuia.

Totodata, in comunicat se precizeaza ca dosarul va fi inaintat, marti, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pe 30 zile.

Mafia retrocedarilor: Viorel Hrebenciuc a fost retinut

In adresa DNA se arata ca Viorel Hrebenciuc a fost retinut, marti, la ora 13:30, pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, spalare de bani, cumparare de influenta, precum si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

De asemenea, se subliniaza ca fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor este implicat in doua dosare - cel al retrocedarilor ilegale, alaturi de Ioan Adam, Paltin Sturdza si Dan Bengescu, evenimentele datand inca din luna aprilie 2013, si dosarul

"Incepand din anul 2013, inculpatul Viorel Hrebenciuc i-a solicitat suspectului Ilie Sirbu, care indeplineste o functie de conducere intr-un partid politic, sa-i transmita mesaje obligatorii lui Adam Craciunescu, directorul general al Romsilva, membru in cadrul aceluiasi partid politic, referitoare la modul in care institutia condusa de acesta din urma trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de 43.277 ha padure situata pe Valea Trotusului, in acest fel obtinandu-se foloase necuvenite de catre inculpatul Paltin Sturdza", sustine comunicatul.

Basescu, despre stenogramele Hrebenciuc - Sova privind amnistia: E penibil, te ia si rasul

DNA mai transmite ca atat Andrei Hrebenciuc, cat si Paltin Sturdza, Dan Bengescu si Ioan Adam "cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real".

In plus, se face referire si la al doilea dosar al lui Viorel Hrebenciuc la DNA, amintindu-se ca, pe 17 octombrie, in calitate de lider al PSD, si-a folosit influenta fata de Dan Sova, "in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse".

"Scopul demersului era acela de a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii) si pentru a evita ca o eventuala condamnare a sa sa fie pusa in executare", sustine DNA, facand referire la discutia dintre Hrebenciuc si Sova privind amnistia si gratierea.

"Demersul a fost acceptat de catre Dan Sova care a afirmat ca este obligatorie adoptarea acestei propuneri legislative", mai arata comunicatul, precizandu-se si ca Sova a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al PSD, in dauna celorlalti contracandidati, in schimbul folosirii influentei sale fata de ministrul Justitiei, pentru initierea acestui proiect de lege.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost retinut, pentru 24 de ore, marti dupa-amiaza, in dosarul retrocedarilor ilegale, dar si in cel privind discutia telefonica purtata cu Dan Sova, referitor la sustinerea acestuia pentru functia de presedinte al PSD.

Procurorii DNA au conexat cele doua dosare in care este acuzat Viorel Hrebenciuc, iar acesta a fost dus la Inspectoratul General al Politiei Romane de la Bucuresti.

F.N.

PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
#DNA retinere Viorel Hrebenciuc, #Viorel Hrebenciuc retinut, #Hrebenciuc retinut DNA , #DNA