Cum a tras Hrebenciuc sforile Codului Penal pentru a-si reduce pedeapsa de la 10 la 2 ani de inchisoare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 07:37
20580 citiri
Cum a tras Hrebenciuc sforile Codului Penal pentru a-si reduce pedeapsa de la 10 la 2 ani de inchisoare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostii deputati PSD, Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc, au profitat la maximum de cele mai favorabile prevederi din Codul Penal si au primit sentinte de 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul retrocedarii ilegale a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau. Asta dupa ce au facut denunturi si au recunoscut faptele.

Aceeasi reteta a aplicat-o si Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, care a recunoscut acuzatiile DNA. Ziare.com a analizat sentinta de 450 de pagini prin care judecatorii au motivat decizia in acest caz.

Dupa cum am aratat, Adam si Hrebenciuc au fost condamnati, in mai 2018, la cate doi ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie.

Judecatorii au explicat ca cei doi meritau o sentinta spre maximul pedepsei. Este vorba de 10 ani in cazul lui Hrebenciuc, acuzat de trafic de influenta, si de 7 ani in cazul lui Ioan Adam, acuzat de cumparare de influenta.

Aceste pedepse au fost reduse succesiv ca urmare a denunturilor - jumatate din sentinta si a recunoasterii faptelor - o treime din sentinta.

In acest caz, Andrei Hrebenciuc a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta, la fel ca Rodica Gabriela Zaharia, sotia printului Paltin Sturdza. Motivul: "a contribuit la clarificarea unor elemente importante ale acuzatiei. In plus, implicarea lor in faptele de fata a fost consecinta unor relatii de familie."

Pe de alta parte, printul Paltin-Sturdza, beneficiarul retrocedarii, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare dupa ce judecatorii au avut in vedere varsta, lipsa antecedentelor penale, "dar si durata lunga in care a facut numeroasele demersuri in scopul coruperii autoritatilor prin implicarea chiar si a unor membri ai Parlamentului, lipsa oricarei asumari a faptelor comise, invinovatirea celor din jur, chiar si pentru fapte care in mod evident rezultau a fi fost comise cu sustinerea si in sprijinul sau, din chiar propriile inregistrari ale discutiilor cu ceilalti inculpati, gasite la domiciliul inculpatului".

"Varsta extrem de inaintata va determina instanta sa dea prioritate acestui element de individualizare si sa orienteze pedeapsa, si in cazul sau, catre minimul prevazut de lege", a motivat Inalta Curte.

Practic, Inalta Curte a dat condamnari de maximum 3 ani inculpatilor, iar cinci dintre acuzati au fost achitati, cele mai cunoscute nume fiind ale fostului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, si al fostului sef al Romsilva, Adam Craciunescu.

Dosarul retrocedarilor ilegale este unul din cazurile de mare coruptie aflate la Inalta Curte, care urmeaza sa se duca la Completul de 5 judecatori pentru judecarea apelului.

Cum s-au dat deciziile

Judecatorii au explicat ca solutiile de condamnare s-au fundamentat pe inregistrarile discutiilor realizate chiar de unul dintre inculpati, si anume printul Gheorghe Paltin Sturdza, pe insemnarile din agenda printului, pe declaratiile unor inculpati si martori, o lista de convorbiri telefonice si pe un proces de confruntare intre doi dintre inculpati.

In cazul achitarilor, Inalta Curte a aratat ca o acuzatie penala nu se poate fundamenta doar pe inregistrarea unor discutii, fara alte probe care sa o sustina, "dupa cum interpretarea data de procuror dialogurilor, purtate de inculpati cu diferiti interlocutori sau intre inculpati, nu poate fi apreciata ca fiind corecta, in contextul in care si apararea are o interpretare proprie a acestor convorbiri, contrara acuzarii, dar sustinuta de elemente probatorii concrete in dovedirea imprejurarilor faptice, altele decat cele retinute de Parchet."

Inregistrarile printului

De exemplu, una dintre probele cheie ale procurorilor se bazeaza pe mai multe inregistrari ambientale facute de Paltin-Sturdza, din timpul discutiilor din 19 aprilie 2013 cu cei doi deputati PSD.

Paltin-Sturdza avea nevoie de cunostintele celor doi politicieni: Adam era influent printre magistratii din Covasna, iar Hrebenciuc avea relatii la Romsilva, la primarii de comune si la sefii directiilor silvice locale.

"Nu mai merge cu porcarii"

Hrebenciuc explica faptul ca vrea sa aiba o pensie linistita, mai ales ca vremurile s-au schimbat, iar Uniunea Europeana nu mai tolereaza neregulile.

"Numa' putin! Si zic, hai sa-ti spun de ce fac... iti spun treaba asta, eu m-am uitat ce s-a intamplat in toate tarile din Europa de Est, care au intrat in NATO si in Uniunea Europeana inaintea noastra, ca eram in situatia asta, erau oamenii mult mai avansati decat noi.

Si am observat urmatorul lucru: toti ministrii care s-au ocupat de privatizare in toate tarile au fost arestati, si-n Polonia, si-n Cehia, si-n Ungaria. Bun, deci astia au fost arestati, toate guvernele, care au facut privatizari, si tot ce au facut pe acolo. Zic: ma, oare de ce se intampla treaba asta?

Pai, sa-ti spun... i-am spus si de ce, domne, cand trebe sa fim in NATO si-n Uniunea Europeana, marile... transnationale... o sa trebuiasca sa gaseasca terenul gol. Oameni de afaceri care au castigat bani, au intrat toti prin puscarii sau au probleme cu legea, in toate tarile, nu eram noi...

E clar ca se va intampla si la noi treaba asta, vine valul si la noi. Pai vreau ca valul ala sa ma gaseasca... sa fac, sa n-am probleme, ma, si cand o trece valul, o sa ridic capu' si-o sa incerc sa ma apuc sa fac niste treburi serioase.

Valul a trecut, domnu' Sturdza, deci acuma imi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeana, suntem membri in Clubul celor 27-28 de la 1 iunie. E altceva, nu mai merge cu porcarii, nu mai tine, gata, s-a inchis. Cine a facut evaziune si nu l-a prins nimeni sa fie sanatos, si s-a si dovedit ca asa cum au venit banii, asa i-au si cheltuit, ca n-au avut creier."

Inselaciunea cu rromul imbracat in seic

Unele marturii ale inculpatilor dezvaluie detalii inedite. De exemplu, Paltin-Studza a povestit lipsa de incredere fata de unul dintre intermediari, afaceristul Gheorghe Varga, care trebuia sa-i faciliteze o intalnire cu seful Directiei Silvice Bacau, Viorel Ghelasa, vicepresedinte PSD Bacau.

Varga ar fi indus in eroare si alte persoane atunci cand ar fi derulat alte afaceri.

"Inainte sa ajung la intalnirea programata cu Ghelase, banuind ca Varga este in stare sa insceneze o intalnire cu acest Ghelase, m-am uitat pe Internet sa caut o imagine cu Ghelase. Aceasta banuiala am avut-o, deoarece auzisem de la Voinea o relatare despre faptul ca, pentru a perfectiona o tranzactie, Varga adusese intr-un elicopter un rrom imbracat in seic", a declarat Paltin-Sturdza.

Sotia printului, Gabriela Rodica Zaharia, a confimat acest lucru si a adus alte detalii. "Am uitat sa spun ca intre timp am aflat despre Varga ca are foarte multe datorii, ca este un impatimit al jocurilor de noroc si circula si o poveste care spunea ca, pentru a-l convinge pe un individ sa-i dea bani, Varga l-a imbracat pe un rrom in emir si l-a dus cu elicopterul si, cu toate ca cel care trebuia sa dea banii il cunostea pe Varga si apucaturile lui, a dat totusi 250.000 euro", a povestit Zaharia.

Judecatori: meritau maximul pedepsei

La finalul sentintei, Inalta Curte arata ca pedeapsa in cazul lui Adam si Hrebenciuc trebuia orientata catre maximul sentintei, care era de 7 ani. Ulterior, aceasta a fost redusa succesiv ca urmare a denunturilor facute (pedeapsa redusa cu jumatate) si recunoasterii acuzatiilor (pedeapsa redusa cu o treime).

Motivele:

- "Acestia si-au folosit importanta functiei parlamentare in scopul influentarii autoritatilor, care aveau in competenta punerea in executare a deciziei civile nr.231/R/2012, ori in scopul gasirii unor persoane care sa isi foloseasca influenta in vedere schimbarii conduitei autoritatilor, pentru obtinerea unor foloase materiale proprii;"

- "Si-au deturnat activitatea de membri ai Parlamentului, intr-un interval de timp lung, pentru identificarea unor mijloace prin care sa le fie asigurat folosul infractiunii (prin incheierea contractului cu SC Resedinta Varstnicilor SRL care urma sa asigure atat beneficiul pentru Hrebenciuc Viorel, cat si, in cazul succesului demersurilor lui Hrebenciuc Viorel, suma promisa de catre Sturdza Paltin-Gheorghe lui Adam Ioan, respectiv un procent ca onorariu, astfel cum a declarat Zaharia Gabriela Rodica); "

- "Au implicat in savarsirea infractiunii chiar membrii familiei (respectiv implicarea sotiei pentru Adam Ioan si implicarea fiului pentru Hrebenciuc Viorel), cunoscand faptul ca pot interveni consecinte penale fata de acestia, dar si ca asigura confidentialitatea discutiilor care se desfasurau sau increderea in obtinerea folosului infractiunii, in vederea obtinerii unor beneficii prin influentarea autoritatilor locale."

"Invocarea publica a autoritatii avute fata de cei competenti sa puna in executare decizia civila nr.231/R/2012 in discutia dintre Adam Ioan si Hrebenciuc Viorel este un argument suplimentar pentru fiecare dintre cei mentionati anterior in vederea stabilirii unei pedepse orientate spre maximul special, astfel cum acest maximum este determinat prin reducerea succesiva urmare a procedurii recunoasterii invinuirii si denuntul dat in cauze penale", arata Inalta Curte.

"Stiam ca lui Adam ii plac banii"

In plus, in cazul lui Adam, Inalta Curte a aratat modalitatea in care a fost caracterizat de catre unul dintre martorii audiati, fostul deputat Lucian Ciubotaru.

"In holul Parlamentului, chiar la iesire, cand Adam m-a intrebat ce se intampla la Bacau, eu i-am spus ca percep acolo ca in PSD Bacau sunt doua tabere. Stiam, din contacte vechi, ca lui Adam ii plac banii si nu m-a mirat afirmatia acestuia. Era o groaza de bani la mijloc in legatura cu obiectul hotararii judecatoresti, cred ca de la inceput pana la sfarsit.

Nu pot sa spun din folclor, ci doar din discutia pe care am avut-o cu el. Banuiesc ca era vorba de ducerea la bun sfarsit a acestei puneri in posesie", a declarat Ciubotaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#Viorel Hrebenciuc retrocedari, #Viorel Hrebenciuc Inalta CUrte, #Viorel Hrebenciuc corupt , #DNA