Basescu, despre stenogramele Hrebenciuc - Sova privind amnistia: E penibil, te ia si rasul

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 16:07
6212 citiri
Basescu, despre stenogramele Hrebenciuc - Sova privind amnistia: E penibil, te ia si rasul
Foto: paginadepolitica.ro

Presedintele Traian Basescu a comentat, marti, stenogramele aparute cu privire la discutia telefonica purtata de Viorel Hrebenciuc cu Dan Sova, referitor la sustinerea fostului purtator de cuvant al PSD pentru functia de presedinte al partidului.

"Te ia si rasul cand vezi tipul asta de discutii. E penibil, ce sa spui mai mult de atat? Sa vedem daca se incadreaza in trafic de influenta. Sunt si eu de atata vreme in politica, da n-am intalnit asa ceva: 'Da-mi o lege ca sa te sustin la alegeri'.

Probabil lucrurile s-au depreciat in partid. Pe de alta parte, chiar daca PDL n-a fost un partid de sfinti, nu cred ca relatiile in PDL erau atat de jos", a spus seful statului, intr-o emisiune la Adevarul LIVE.

Mafia retrocedarilor: Viorel Hrebenciuc a fost retinut

Acesta a precizat ca nu isi aduce aminte sa fi negociat cu Viorel Hrebenciuc alianta cu PSD in anul 2009.

"Primul lucru facut a fost sa-i trimit la PNL. Tariceanu a cerut functia de premier, nu se putea asa ceva, Tariceanu fusese varf de lance la suspendarea din 2007. (...) Hrebenciuc are o capacitate de negociere formidabila, e omul care poate aranja voturile la motiuni, la amendamente. E omul care are cel mai bun dialog cu UDMR", a mai spus Traian Basescu.

Totodata, intrebat daca asa a cazut si Guvernul Tariceanu, presedintele a replicat: "Cred ca da, nu numai prin manevrele lui Hrebenciuc, au fost si manevre interne acolo".

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost retinut, pentru 24 de ore, marti dupa-amiaza, in dosarul retrocedarilor ilegale, dar si in cel privind discutia telefonica purtata cu Dan Sova, referitor la sustinerea acestuia pentru functia de presedinte al PSD.

DNA a deschis un dosar pe numele lui Viorel Hrebenciuc, dupa ce acesta a avut o intalnire cu senatorul Dan Sova, monitorizata de procurori, in care cei doi au discutat despre posibilitatea initierii unei legi privind amnistierea si gratierea.

In schimbul folosirii influentei sale fata de ministrul Justitiei, pentru initierea acestui proiect de lege, Dan Sova urma sa fie sprijinit de catre Viorel Hrebenciuc pentru a deveni presedinte al PSD. Ulterior, in urma unei sedinte fulger in PSD, Ponta a anuntat ca Sova s-a autosuspendat din functiile detinute in cadrul partidului.

Stenograme DNA: Hrebenciuc, catre Sova, despre "epoca post-Victor": Hai sa-ti spun o chestiune: o sa fii presedinte. Sa nu fie Liviu (Video)

In presa au aparut stenograme cu discutiile dintre cei doi.

"Viorel Hrebenciuc: Acum iti spun cinstit, cu toata chestiunea, va trebui sa facem intr-un fel cu amnistia. Uite si tu, ma, ca...

Dan Sova: Amnistie si gratiere obligatoriu.

Viorel Hrebenciuc: Pe cuvant iti spun, Dane, si tu sa le spui la partid asta.

Dan Sova: Si stiti ce trebuie facut, dle presedinte, trebuie sa, nu o sa putem sa abrogam abuzul in serviciu, dar...

Viorel Hrebenciuc: Clar ca te impui. Orice aproba partidul ai forta imensa, Dane, asculta ce-ti spun. Nu sunt nebun, cel mai mare partid. E solid, asculta-ma ce-ti spun. Nu conteaza ca dispare un baron sau altul, nu conteaza, Dane."

Hrebenciuc, un nou dosar - presiuni pentru amnistie, informatii obtinute ilegal de la DNA

Dan Sova, urmarit penal in dosarul lui Hrebenciuc: Troc cu amnistia si sefia PSD

Ambii social-democrati sunt urmariti penal de DNA din cauza discutiilor legate de legea amnistiei si de sefia PSD, fiind acuzati de trafic de influenta.

"Suspectul Dan Sova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv 'fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite') ", se arata intr-un comunicat DNA remis Ziare.com.

Ministrul Justitiei sustine ca nu l-au sunat nici Hrebenciuc, nici Sova. Ce spune despre gratiere si amnistie

In schimb, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a precizat ca nu a fost sunat nici de Viorel Hrebenciuc, nici de Dan Sova si ca un proiect de lege pentru gratiere si amnistie necesita o dezbatere serioasa.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Traian Basescu stenograme Hrebenciuc Sova, #Basescu Hrebenciuc DNA, #Basescu Hrebenciuc Sova, #Basescu Hrebenciuc stenograme, #Hrebenciuc stenograme Sova, #Hrebenciuc amnistie Sova , #DNA