Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Detaliul dintr-o fotografie stârnește rumoare într-un grup de Facebook specializat: ”După etichetă, este fabricată în Cehoslovacia”

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 18:13
10415 citiri
Detaliul dintr-o fotografie stârnește rumoare într-un grup de Facebook specializat: ”După etichetă, este fabricată în Cehoslovacia”
O vioară ”specială” a strânit comentarii aprinse pe internet FOTO Facebook/Afilipoaie.Vasile

Fotografia unei viori, aparent mai specială, postată de un cetățean pe un grup pe Facebook dedicat obiectelor vechi, a stârnit o adevărată dispută între internauți.

Un detaliu care se zărește în interiorul cutiei de rezonanță a instrumentului a fost ceea ce a atras atenția.

Cetățeanul a postat pe grupul de Facebook amintit cinci fotografii cu vioara respectivă, cerând doar o părere avizată a unui cunoscător și eventual o evaluare a acesteia.

Într-una dintre fotografii, se zărește un înscris în interiorul cutiei de rezonanță a viorii. Textul respectiv se vede parțial, dar suficient de mult încât să provoace discuții: ”Antonius Stradivarius. Faciebat anno 1713. Made in Czechoslovakia”.

”Cine îmi poate spune cât ar valora? Mulțumesc!”, a fost cerința decentă a autorului postării, iar urmăritorii paginii nu au întârziat să comenteze.

”Originală nu este. Dacă va hotărâți să o vindeți, vă ofer 300 lei pe ea. Prețul unei viori noi (nu Stradivarius) este 450 lei. Un Stradivarius original, se poate vinde cu un preț cuprins între 8k-10k euro”, a fost o primă ofertă venită din partea unui urmăritor al paginii. Ofertele au curs și au ajuns chiar și la câteva sute și chiar mii de euro, însă mulți l-au sfătuit pe proprietarul viorii să meargă la un specialist pentru o evaluare corectă.

”Nu e copie, dar nici Stradivari autentic. E cehoslovaca, făcută cu licență în anii 60. Prețul lor e în funcție de stare, între 50 și 800 de euro”, a explicat cineva.

Un altul susține că ”După etichetă, nu pare autentică, e fabricată în Cehoslovacia. Totuși are valoare și valoare de întrebuințare. Un priceput vă poate spune cât face”.

Au fost și cârcotași care i-au oferit omului 100 de lei pentru vioara respectivă, ”bună pentru decor”, iar alții au reproșat faptul că instrumentul este ”cam strălucitoare”, ”lăcuită, dar cu baiț”.

Un Stradivarius realizat în anii 1680 până în 1700 ar putea valora sute de mii până la câteva milioane de dolari la prețurile de astăzi. În funcție de condiție, instrumentele realizate în perioada „de aur” a lui Stradivari între 1700 și aproximativ 1725 pot valora milioane de dolari. În 2011, un astfel de exemplar s-a vândut cu 15,9 milioane de dolari.

În lume au ”supraviețuit” doar aproximativ 650 de instrumente originale Stradivari (harpe, chitare, viole, violoncele, viori), însă de-a lungul timpului mii de viori au fost făcute în tributul lui Stradivari, copiind modelul său și purtând etichete care citează „Stradivarius” pe ele.

Prezența unei etichete Stradivarius nu confirmă faptul că instrumentul este o lucrare autentică a Stradivari.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vioara Stradivarius, #vioara, #Stradivarius, #Stradivarius vioara recuperata , #stradivarius