Mesajul lui ÎPS Teodosie de Vinerea Mare: „Noi iarăşi venim în mod simbolic ca să reactualizăm istoria”

Vineri, 14 Aprilie 2023, ora 11:44
1771 citiri
Mesajul lui ÎPS Teodosie de Vinerea Mare: „Noi iarăşi venim în mod simbolic ca să reactualizăm istoria”
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a transmis un mesaj de Vinerea Mare FOTO Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a transmis un mesaj de Vinerea Mare în care subliniază că „sărbătoarea Paştelui ne cheamă la pace, îmbrăţişare şi la împăcare unii cu alţii”.

Şi în acest an, arhiepiscopul Tomisului va aduce Lumina Sfântă de pe mare şi o va dărui apoi credincioşilor, în Parcul Catedralei.

"Noi iarăşi venim în mod simbolic ca să reactualizăm istoria şi venirea pe pământul acesta străvechi a Sfântului Apostol Andrei, venim cu lumina pe mare şi iată o dăruim credincioşilor în apropiere de malul mării, la altarul de vară", a anunţat ÎPS Teodosie.

Potrivit acestuia, sărbătoarea Învierii este "sărbătoarea biruinţei supreme, a luminii asupra întunericului, a puterii dumnezeieşti asupra morţii".

"Iadul este golit, moartea este învinsă, păcatul este cu adevărat biruit total şi nu mai are putere să ţină pe cei care şi-au mărturisit păcatele şi s-au pregătit pentru această sărbătoare prin credinţă, prin nădejde şi prin dragoste. Nu mai rămân tributari morţii şi păcatului şi răutăţii cei care se îmbracă în lumina Învierii lui Hristos. De aceea este singura sărbătoare în care noi, nu doar în Biserică ne exprimăm bucuria, ne exprimăm bucuria Învierii Domnului şi unii faţă de alţii, în întâlnirile noastre, salutul nostru nu mai e 'Bună dimineaţa', 'Bună ziua', 'Bună seara'. Salutul nostru este 'Hristos a înviat' şi răspunsul este 'Adevărat a înviat'. Pentru că nu este ceva mai frumos, mai viu, mai puternic, mai adevărat ca Învierea Domnului", a spus arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie menţionează că Învierea Domnului este "adevărul care domină toate celelalte adevăruri de credinţă, pentru că este punctul culminant".

"Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat, a fost botezat, a propovăduit, a făcut minuni, a pătimit, a murit pe cruce, a fost îngropat, dar moartea nu i-a ţinut nici trupul, că sufletul cu dumnezeirea s-a pogorât la iad să golească iadul, să-i ridice pe strămoşi. Dar nici trupul lui Hristos n-a cunoscut putreziciune, n-a mirosit precum Lazăr pe care l-a înviat a patra zi, pentru că era un trup fără de păcat, a murit pentru că a moştenit păcatele noastre, păcatul strămoşesc, dar n-a fost dat putreziciunii. Aceasta e mare diferenţă între Trupul lui Hristos şi celelalte trupuri", a afirmat arhiepiscopul.

El îndeamnă la rugăciune pentru biruirea tuturor răutăţilor şi la o sărbătoare a Paştelui în lumină, bucurie şi în nădejde.

"Să ne bucurăm şi anul acesta de această sărbătoare, să ne rugăm să se biruiască toate răutăţile, să înceteze războaiele, pentru că sărbătoarea aceasta ne cheamă la pace, la îmbrăţişare, la împăcare unii cu alţii. Astfel, având credinţa în Hristos cel Înviat şi ştiind că şi noi mergem spre Înviere, să nu ne mai înspăimântăm de niciun curent străin care vine din afara noastră, de unde or veni, din Răsărit, din Apus, din locurile acestea de peste mări şi oceane, niciun cuvânt să nu ne înspăimânte, pentru că moartea nu ne mai poate stăpâni. Orice am avea de întâmpinat, noi credem în Înviere şi Învierea ne face puternici şi liberi. Bucuraţi-vă iubiţi credincioşi, bucuraţi-vă toţi cei ce purtaţi numele lui Hristos, că ne numim creştini. În această sărbătoare să ne bucurăm cu toţi în familii, unii cu alţii să ne îmbrăţişăm cum spune sărbătoarea. Şi aşa să ţinem zilele acestea mereu vii, mereu în lumină, mereu în bucurie, mereu în nădejde şi să înaintăm şi noi, să trăim ca fii ai Învierii şi să ne bucurăm neîncetat. Hristos a înviat!", le transmite credincioşilor arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Vinerea Mare, #IPS Teodosie, #Paste ortodox , #Stiri IPS Teodosie