O băutură combinată cu o dietă previne bolile de inimă și moartea prematură: Descoperire esențială pentru sănătate

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 01:19
9713 citiri
O băutură combinată cu o dietă previne bolile de inimă și moartea prematură: Descoperire esențială pentru sănătate
Dieta meditereaneană cu vin roșu previne bolile de inimă FOTO: Help Guide

O echipă de oameni de știință de la mai multe universități din Italia, care a efectuat un studiu amplu publicat recent în revista Nutrients, a făcut o descoperire importantă pentru sănătatea oamenilor. Experții au constatat că un consum moderat de vin combinat cu o dietă mediteraneană aduce beneficii sănătății, putând preveni bolile de inimă, cancerele și obezitatea.

Scopul principal al cercetătorilor a fost să testeze o corelație între bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, bolile neurodegenerative și moartea prematură, pe lângă riscul de cancer. Aceste asociații au fost examinate în ceea ce privește utilizarea diferitelor tipuri de alcool, în special vin, față de alte băuturi alcoolice, potrivit News Medical.

Oamenii de știință au analizat, de asemenea, modul în care vinul diferă de alte tipuri de alcool și căile biochimice implicate, împreună cu activitatea substanțelor chimice din plante precum resveratrolul din vin.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Acest studiu oferă date științifice pentru a adapta eforturile de educare a clinicienilor și a publicului cu privire la relația dintre consumul de vin și rezultatele favorabile ale bolii, au spus cercetătorii.

Vinul conține o mulțime de substanțe bioactive, inclusiv antocianine, flavone, flavonoli și alți fenolici. Concentrația totală de fenolici din vin variază de la 1.500 la 3.000 mg/L (în echivalenți de acid galic (GAE) pentru vinul roșu, dar mult mai mici de la 200 până la 400 pentru vinurile albe.

Cum afectează vinul organismul?

Resveratrolul are o biodisponibilitate slabă, deoarece este metabolizat rapid. Prin urmare, acționează asupra multor ținte din celule și țesuturi, inclusiv ținte vasculare și metabolice. Acest lucru explică activitatea sa antiinflamatoare, anti-îmbătrânire, antitumorală și cardioprotectoare. Cu toate acestea, „resveratrolul nu poate fi considerat singurul responsabil pentru beneficiile asociate cu un consum moderat de vin roșu, mai degrabă, aceste efecte sunt atribuite întregului bazin de antioxidanți prezenti”.

Un alt compus potențial mai bioactiv este un dimer trans-resveratrol numit trans-epsilon-viniferin. Atât resveratrolul, cât și e-viniferina au activitate pozitivă împotriva cancerelor, obezității, tulburărilor legate de obezitate și bolilor cardiovasculare sau neurodegenerative. În plus, compușii fenolici multipli, cum ar fi qercetina, prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Cu toate acestea, acestea sunt slab absorbite și metabolizate rapid în alte forme.

Descoperire alarmantă a unui pericol invizibil din adâncul apelor: Amenințarea pentru omenire s-a triplat VIDEO

Melatonina este un alt compus important identificat în vinuri care ar putea conferi un efect de promovare a sănătății în cazul consumului moderat de vin.

Vinul poate preveni ateroscleroza indusă de inflamație ca răspuns la oxidarea celulelor vasculare și a lipoproteinelor din sânge. Această acțiune contribuie la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, neurodegenerative și canceroase prin întărirea apărării antioxidante a organismului.

Este important de menționat că cantitățile moderate de vin și mâncare, așa cum este tipic în dieta mediteraneană, ar putea fi cheia acestor efecte benefice. În mod interesant, consumul scăzut până la moderat de vin roșu a fost legat de o reducere a bolilor cardiovasculare cu aproape un sfert. În ansamblu, ratele mortalității au scăzut cu peste o treime, iar decesele cauzate de BCV cu peste jumătate, comparativ cu abstinenții. Riscul de atac cerebral a fost redus cu 40% și 30%, în cazul consumului săptămânal de vin, respectiv zilnic.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#vin rosu, #vin rosu beneficii, #vin rosu sanatate, #vin rosu resveratrol, #dieta mediteraneana, #dieta sanatoasa , #stiri sanatate