Viktor Orbán: Fermierii vor ca legislaţia să nu fie scrisă de „fanatici ai climei şi oameni de ştiinţă mărunţi, nebuni care umblă pe coridoarele Bruxelles-ului”

Duminica, 18 Februarie 2024, ora 07:47
2427 citiri
Viktor Orbán: Fermierii vor ca legislaţia să nu fie scrisă de „fanatici ai climei şi oameni de ştiinţă mărunţi, nebuni care umblă pe coridoarele Bruxelles-ului”
Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO Hepta

Prim-ministrul Viktor Orbán şi-a susţinut sâmbătă discursul despre starea naţiunii, prilej de noi tirade anti-Bruxelles şi de mesaje împotriva războiului din Ucraina, dar a strecurat și informaţia că Ungaria va ratifica în curând aderarea Suediei la NATO.

De la Bruxelles continuă să vină numai necazuri peste noi, strategia Bruxelles-ului faţă de Ucraina a eşuat spectaculos nu doar pe câmpul de luptă, ci şi în politica internaţională, a declarat, sâmbătă, la Budapesta, prim-ministrul Viktor Orbán, în discursul său privind starea naţiunii, potrivit MTI.

Acesta a subliniat că, în ciuda faptului că acest război este considerat un război fratricid între două popoare slave, Bruxelles-ul aproape că s-a „aruncat” în conflict, deşi nu îl priveşte direct. Prim-ministrul a deplâns că prin poziţia sa „pro-pace”, Ungaria a rămas singură, la fel ca şi în poziţia sa anti-migraţie, a recunoscut Orban.

El a anunţat că poziţia Ungariei rămâne neschimbată: „Nu ne vom lăsa târâţi în război”, nu vom furniza armament, chiar dacă există mari puteri cărora nu le place acest lucru, a spus Orban. El a spus că Statele Unite, cu un entuziasm tot mai scăzut, sunt din ce în ce mai reticente în a finanţa Ucraina, iar o parte tot mai mare din povară revine Europei. Prin urmare, a explicat Viktor Orbán, ar trebui să se consfinţească faptul că împrumutul comun al statelor membre ale UE nu este o opţiune pentru Ungaria.

Cu gândul la alegerile europene, unde speră într-un succes al dreptei ultraconservatoare şi anti-imigraţie, Viktor Orban a reproşat Bruxelles-ului că i-a abandonat pe europeni. Bruxelles-ul are nevoie de schimbare, a declarat Viktor Orbán. Fermierii care protestează în toată Europa vor doar atât: ca legislaţia obligatorie să nu fie scrisă de „fanatici ai climei şi de oameni de ştiinţă mărunţi, nebuni care umblă pe coridoarele Bruxelles-ului”, a adăugat prim-ministrul.

Speră să câștige Trump

Acesta a promis că anul 2024 - când în a doua parte preşedinţia Consiliului UE va fi preluată de Budapesta - „va fi din nou anul succeselor Ungariei”, în timp ce anul 2023 a fost anul eşecurilor Uniunii Europene, care „ne trage în jos, ne smuceşte înapoi, ne atârnă o greutate de plumb de picioarele noastre”, s-a lamentat Viktor Orban. El a subliniat că anul 2024 ar putea fi un an crucial, „un super-an electoral”, când la Bruxelles, în Statele Unite, India şi în multe alte locuri oamenii vor decide cu ce fel de conducere vor să meargă mai departe.

„Ceea ce este important pentru Ungaria este faptul că se deschid mari oportunităţi în faţa noastră”, a explicat Viktor Orbán. „La sfârşitul anului, politica mondială va prezenta o imagine complet diferită faţă de cea de la începutul anului, iar dacă Dumnezeu ne ajută, spaţiul de manevră al Ungariei nu se va reduce, ci va fi extins într-o măsură pe care nu am mai văzut-o de mult timp”, a adăugat acesta.

Premierul a spus că Ungaria nu poate interveni în alegerile din alte ţări, dar i-ar plăcea foarte mult ca Donald Trump să revină la preşedinţie şi „să facă pace, aici, în estul Europei”.

Ratificarea aderării Suediei la NATO

Dar, în acelaşi timp, el a anunţat ca „o veste bună” faptul că disputa sa cu Suedia se apropie de final. "Mergem în direcţia în care, la începutul sesiunii de primăvară a parlamentului, vom putea ratifica aderarea Suediei la NATO", a declarat Orban, spunând că împreună cu omologul suedez a făcut „paşi importanţi pentru a reconstrui încrederea”, dar fără a preciza care sunt eventualele măsuri convenite.

Parlamentul de la Budapesta se reuneşte din nou la 26 februarie. Suedia a solicitat să adere la NATO în urmă cu aproape doi ani, într-o schimbare istorică de politică, provocată de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Ungaria este singura ţară NATO care nu a ratificat încă cererea Suediei, un proces care necesită sprijinul tuturor membrilor NATO. Tergiversarea a deteriorat relaţiile Budapestei cu Statele Unite şi a stârnit îngrijorări în rândul aliaţilor săi.

Partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a citat „acuzaţii nefondate” ale Suediei, potrivit cărora ar fi erodat democraţia în Ungaria, ca fiind motivul pentru care ratificarea candidaturii suedeze la NATO a fost amânată.

Prima reacție publică față de demisia președintei

Pe de altă parte, Orban s-a confruntat în ultima săptămână cu cea mai dificilă perioadă din cei 14 ani ai săi de când este prim-ministru, din cauza scandalului legat de graţierea prezidenţială a unui bărbat care a ajutat la muşamalizarea unor abuzuri sexuale într-o casă de copii. Scandalul a dus la demisia preşedintei Ungariei şi, de asemenea, a fostului ministru al justiţiei - două dintre figurile-cheie ale partidului lui Orban - în contextul unor proteste de stradă.

În prima sa declaraţie publică de la demisia preşedintei Katalin Novak, în urmă cu o săptămână, Orban a declarat că guvernul său va ieşi mai puternic, concentrându-se pe economie şi pe alegerile europarlamentare din iunie.

Orban a intrat în conflict cu Comisia Europeană în legătură cu măsurile guvernului său de limitare a libertăţii presei şi a drepturilor LGBTQ, precum şi în legătură cu politicile sale privind migraţia.

El a spus că demisia preşedintei Katalin Novak a fost "ca un coşmar", dar a fost lucrul corect, adăugând că guvernul său va elabora o legislaţie pentru a consolida protecţia copiilor.

În cazul abuzurilor asupra copiilor nu există loc pentru milă şi, prin urmare, demisia în cazul graţierii „a fost decizia corectă şi ne întăreşte”, a declarat Viktor Orbán, în discursul său despre starea naţiunii.

Prim-ministrul a adăugat că sarcina Guvernului ungar este să restabilească ordinea morală şi să remedieze situaţia din punct de vedere legal.

Viktor Orbán a menţionat, în acelaşi timp, că o greşeală politică este supărătoare chiar dacă există o explicaţie pentru ea.

Sistemul de protecţie a copilului din Ungaria trebuie consolidat, iar legislaţia pentru protecţia copiilor, de la Constituţie până la ordinele ministeriale, trebuie revizuită şi completată, a adăugat premierul.

Pe de altă parte, el a spus că alegerea unui nou preşedinte al Ungariei este o sarcină urgentă. Premierul a solicitat grupurilor parlamentare aflate la guvernare să înceapă procedura care să conducă la alegerea noului şef de stat. Viktor Orbán a declarat că „singura modalitate de a restabili echilibrul, de a domoli valul crescând de indignare şi de a reunifica naţiunea pe tema familiei şi a protecţiei copilului se poate realiza doar prin demisia şefului statului şi preluarea mandatului de către un nou preşedinte”.

Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, a afirmat joi, 25...
#Viktor Orban, #protest fermieri, #Bruxelles, #legislatie , #stiri Viktor Orban