Viktor Orban s-ar putea izbi de un zid la conferința conservatorilor din SUA. "Un autocrat călare pe o țară al cărei PIB este mai mic decât cel al Kansasului"

Joi, 04 August 2022, ora 22:05
7329 citiri
Viktor Orban s-ar putea izbi de un zid la conferința conservatorilor din SUA. "Un autocrat călare pe o țară al cărei PIB este mai mic decât cel al Kansasului"
Premierul maghiar Viktor Orban FOTO Hepta

Săptămâna aceasta, între 4 și 7 august, conservatorii americani se reunesc la Dallas pentru conferința CPAC Texas.

Pe lângă o apariție a lui Donald Trump, una dintre vedetele evenimentului va fi premierul maghiar Viktor Orbán, care aruncă o umbră surprinzător de mare în cercurile conservatoare americane, în ciuda faptului că este „un autocrat călare pe o țară al cărei PIB este mai slab decât cel din Kansas”, în cuvintele unui articol din publicația Washington Post.

Prezența lui Orbán la Dallas a fost supusă unei atenții deosebite, în urma unui discurs controversat din România, de la sfârșitul lunii iulie, unde a spus că maghiarii nu vor să devină o „rasă mixtă”. Discursul a provocat un tsunami mediatic internațional: „ Viktor Orbán va vorbi la CPAC, în ciuda reacțiilor la discursul său nazist”, arată un titlu din Bloomberg.

În mijlocul tumultului, un lucru este sigur: discursul lui Orbán de „amestecare a rasei” a generat o publicitate amplă pentru marea sa apariție în Texas. Presa internațională nu pare să realizeze că este posibil ca aceasta să fi fost chiar intenția liderului autocrat de la Budapesta, notează publicația UnHerd.

De ce? Pentru că Orbán va vedea vizita sa în America ca pe o oportunitate de aur de a-i aduce pe republicani la punctul său de vedere asupra unei probleme mult mai presante: războiul din Ucraina. Titlurile internaționale despre discursul său din România s-au concentrat pe unghiul rasist, dar secțiunea (mult mai lungă) destinată consumului intern a fost doar despre război: în special, credința lui Orbán că Occidentul a pariat pe un cal învins în Ucraina și că cel mai bun rezultat posibil ar fi o pace imediată, aplicabilă.

Orbán nu se așteaptă ca o astfel de viziune să prevaleze în America sub administrația Biden, susținând că numai după alegerile prezidențiale din SUA din 2024 poate fi anticipată „prima oportunitate reală de pace”. Ca atare, Ungaria are nevoie de „un plan diferit” pentru conducerea democrată și republicană. Prin urmare, se poate aștepta ca Orbán să-și folosească timpul petrecut în America pentru a cultiva sentimente anti-război în rândul unei potențiale viitoare administrații americane – după întâlnirea de marți, 2 august, cu liderul maghiar, Donald Trump a scris că „puțini oameni știu atât de multe despre ce se întâmplă în lumea de azi”.

Ceea ce poate că republicanii nu au înțeles încă este convingerea lui Orbán că SUA și Europa au interese divergente în Ucraina: că războiul dăunează economic Europei, dar aduce beneficii Americii. În timpul discursului său din România, Orbán a descris modul în care sancțiunile UE împotriva Rusiei „nu fac decât să se adauge” strategiei pe termen lung a Americii – urmărită sub Trump – de a folosi energia ca „armă de politică externă”. „În umbra războiului actual Rusia-Ucraina, ei au început să-și încurajeze puternic aliații – care am fi noi – să cumpere transporturi (n.r bunuri, gaz lichefiat) din SUA”. Descriind impacturile economice mai ample ale războiului, Orbán a spus că „Uniunea Europeană se descurcă rău”, dar „marile companii americane se descurcă bine… Profiturile Exxon se vor dubla în 2022, cele ale Chevron se vor multiplica de patru ori, iar ale ConocoPhillips vor crește de șase ori”.

Fără îndoială, conservatorii americani se vor binevoitori acordând o platformă atât de mare liderului unei națiuni atât de mici – dar Orbán ar putea, totuși, să-i aducă de partea sa.

Conferința de acțiune politică a conservatorilor (CPAC) este cea mai mare și mai influentă adunare a conservatorilor din lume. Lansată în 1974, CPAC reunește sute de organizații conservatoare, mii de activiști și lideri din întreaga lume. Evenimentul are loc în Dallas, Texas, în perioada 4-7 august.

Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
Premierul Ungariei susține că vine ”epoca suveraniştilor”. Orban: ”Ordinea mondială liberal-progresistă a eşuat”
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, a afirmat joi, 25...
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Cine e fotbalistul român care se apropie de câștigarea Cupei Campionilor
Echipa americană Columbus Crew, cu românul Alexandru Măţan introdus pe final, a învins formaţia mexicană Monterrey cu scorul de 2-1, miercuri, pe teren propriu, în prima manşă a...
#Viktor Orban, #Viktor Orban Ungaria, #viktor orban sua, #viktor orban donald trump, #SUA, #Partidul Republican , #stiri externe