Viktor Orban ataca mecanismul conditionarii fondurilor comunitare de respectarea statului de drept: "UE se transforma in Uniunea Sovietica"

Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 22:14
3633 citiri
Viktor Orban ataca mecanismul conditionarii fondurilor comunitare de respectarea statului de drept: "UE se transforma in Uniunea Sovietica"
Viktor Orban/Facebook

Premierul ungar, Viktor Orban, a criticat mecanismul de conditionare al fondurilor UE de respectarea statului de drept sustinand ca reprezinta o reminiscenta sovietica, reprezentand o metoda de santaj a statelor europene pe baza ideologica.

"Despre planul de a conditiona acordarea fondurilor UE de niste criterii legate de statul de drept, seful guvernului de la Budapesta a spus ca joi a avut o discutie lunga cu cancelarul german Angela Merkel, spunandu-i si acesteia ca banii maghiarilor nu pot fi luati, "bani vor exista, economia va functiona, dezvoltarea va avea loc", scrie G4media.

In acelasi timp, Viktor Orban a aratat ca noul proiect de lege elaborat sub coordonarea germanilor nu se refera, de fapt, la lege, ci la politica.

Orban a mai spus ca i-a spus si cancelarului german ca, daca aceasta lege va fi adoptata, "inseamna o transformare a Uniunii Europene intr-o Uniune Sovietica". Si asta intrucat in Uniunea Sovietica era ceva comun sa fie impusa o conditie fara criterii obiective, iar mai apoi sa fie infiintata o comisie in fata careia sa se dea socoteala din motive ideologice; daca cineva "iesea un pic de pe drum", era avertizat, daca nu intra in rand cu ceilalti, era pedepsit, iar de contestatii nici nu putea fi vorba, a explicat.

Actualul proiect al UE este "exact acelasi lucru": nu exista criterii obiective si nici cale de atac, vor sa santajeze statele pe o baza ideologica, a spus Orban, subliniind ca "uniunea nu a fost creata pentru a fi a doua Uniune Sovietica".

Pe vremuri, in perioada comunista, toate acestea se numeau "activitate antisovietica", iar acum vor sa pedepseasca statele membre referindu-se la "activitate anti-europeana", a spus premierul ungar.

Politicianul a mai subliniat ca "in UE se va intampla ceea ce vor statele membre, iar ceea ce acestea nu vor, nu se va intampla".

Recent prim-ministrul ungar, Viktor Orban, si-a oficializat intr-o scrisoare amenintarea de a exercita dreptul de veto impotriva bugetului UE si a planului european de relansare, daca se mentine proiectul de a conditiona fondurile de respectarea statului de drept.

Ungaria vrea sa modifice Constitutia impotriva "propagandei de gen"

Guvernul Ungariei a propus marti, 10 noiembrie, un amendament constitutional prin care se urmareste impunerea viziunii crestine a rolurilor de gen in cresterea copiilor, in contextul in care partidul nationalist de guvernamant al premierului Viktor Orban apeleaza la retorica anti-LGBT pentru a-si consolida sustinerea in randul electoratului, informeaza AFP.

Proiectul de amendament inaintat parlamentului de ministrul justitiei Judit Varga afirma ca trebuie sa li se garanteze copiilor o "crestere bazata pe valori ce decurg din ...cultura crestina a Ungariei".

"Baza relatiilor de familie este casatoria", a declarat ea. "Mama este o femeie, tatal este un barbat".

CITESTE SI

Seful interimar al Pentagonului incearca sa-i linisteasca pe aliatii SUA: "Vreau sa asigur ca Ministerul Apararii nu este mai slab"

Donald Trump sustine ca "va face lucrul corect" dupa numararea tuturor voturilor legitime

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Spionajul chinez și rusesc, în plină expansiune în Germania
Șase presupuși spioni au fost arestați în Germania într-o succesiune rapidă. Aceștia urmăreau interese economice, atacuri la adresa democrației și obiective legate de războiul împotriva...
#stiri internationale, #victor orban, #Ungaria, #URSS, #UE, #merkel, #Germania, #stat de drept , #premier Ungaria