Ungaria: Orban scandalizează cu "discursuri pur naziste"

Autor: Keno Verseck (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 29 Iulie 2022, ora 12:45
4398 citiri

Prim-ministrul Ungariei se pronunță public împotriva "amestecului de rase". Unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi demisionează din această cauză.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, este un provocator rece și precis. El divizează opinia publică în țară și în străinătate prin declarații deliberat deplasate, de pildă cu privire la pedeapsa cu moartea, migranți, romi sau Uniunea Europeană. Controversa care rezultă este de obicei dorită și servește unor scopuri ușor de identificat, cum ar fi distragerea atenției de la alte probleme.

Însă uneori declarațiile lui Orban sunt atât de scandaloase și de grave încât dezvoltă o dinamică pe care el însuși poate că nu a prevăzut-o. Așa s-a întâmplat în cazul unei remarci făcute de premierul Ungariei în cadrul unui discurs ținut sâmbăta trecută (23.07.2022) în stațiunea balneară românească Băile Tușnad. Acolo, în fiecare an, în timpul așa-numitei universități de vară, el ține de obicei un discurs foarte polarizant, adesea cu accente polemice și agresive.

De data aceasta, Orban a fabulat, între altele, despre "popoare metisate", despre "inundarea Europei" cu imigranți non-europeni și despre un presupus "schimb de populații" în Europa - toate, fără excepție, subiecte de extremă dreapta. Orban a spus textual: "Există o lume în care popoarele europene se amestecă cu cele venite din afara Europei. Aceasta este lumea rasei mixte. În Bazinul Carpatic trăiesc însă doar populațiile indigene. Suntem pregătiți să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim de rasă mixtă”, a spus Orban.

"Discurs de ură rasială"

Cu o oarecare întârziere, declarația a produs în Ungaria un seism politic mediu, ale cărui unde de șoc se vor răsfrânge probabil departe și pe scară largă.

În semn de protest față de declarațiile lui Orban cu privire la "rasele mixte", consiliera sa de lungă durată, Zsuzsa Hegedüs, de profesie sociolog, care este și reprezentant special pentru integrare socială și modernizare și un prieten personal apropiat al premierului, a demisionat.

Ea a calificat cuvintele lui Orban drept "discursuri pur naziste" și un "discurs foarte clar de ură rasială" care este "nu numai discriminatoriu, ci și complet inacceptabil". Hegedüs este evreică și este fiica unor părinți care cu greu au supraviețuit Holocaustului din Ungaria.

Cu puțin timp înainte de demisia lui Hegedüs, reprezentanți ai comunităților evreiești din Ungaria protestaseră deja față de cuvintel rostite de Orban. Marele Rabin maghiar Robert Frölich a arătat că există "o singură specie pe pământ care merge, lucrează, vorbește și, ocazional, gândește în două picioare: homo sapiens. Aceasta este o rasă unică și indivizibilă". Comitetul Internațional de la Auschwitz a calificat declarațiile lui Orban drept "stupide și periculoase", de natură a reaminti supraviețuitorilor Holocaustului "de vremurile teribile" ale persecuției lor.

"Prea mulți au păstrat tăcerea"

Consiliera lui Orban, Zsuzsa Hegedüs, a scris marți, într-o scrisoare personală adresată premierului, că nu a avut de ales: ”A trebuit să mă despart public de dumneavoastră după o astfel de declarație rușinoasă care contrazice toate valorile mele fundamentale".

Într-un interviu acordat postului de televiziune RTL Klub, Hegedüs a declarat ulterior că "asemenea declarație ar fi putut fi comandată chiar și de Goebbels" și a comparat cuvintele lui Orban cu declarațiile lui Hitler. Din cauza unor astfel de declarații, a spus ea, s-a ajuns la cel de-al Doilea Război Mondial.

Orban i-a răspuns lui Hegedüs într-o scrisoare: "Nu poți fi serioasă când mă acuzi de rasism după 20 de ani de colaborare. Știi că, după părerea mea, bunul Dumnezeu a creat fiecare ființă umană după chipul și asemănarea sa. Prin urmare, în cazul celor ca mine, rasismul este exclus ab ovo."

Hegedüs a descris apoi supraviețuirea părinților săi în Holocaust într-o altă scrisoare foarte personală și emoționantă adresată lui Orban, precizând că nu mai poate rămâne tăcută, deoarece "tăcerea prea multora" a fost cea care a făcut posibile ororile naziștilor.

Critici rare, demisii rare

Demisia lui Hegedüs este fără precedent. Este pentru prima dată în cele cinci mandate de șef de guvern ale lui Viktor Orban când un membru al echipei sale apropiate demisionează din cauza declarațiilor sale politice și în semn de protest public.

Ea nu era o persoană influentă în cercul de putere al lui Orban sau în aparatul guvernamental. Cu toate acestea, timp de mulți ani, Hegedüs a fost una dintre puținele prietene personale în care Orban avea încredere și al căror cuvânt putea avea uneori greutate în fața lui.

În timpul mandatului lui Orban și al opoziției nu au existat decât foarte rare cazuri de tovarăși sau prieteni din partidul Fidesz al lui Orban care și-au exprimat criticile sau au demisionat.

Între aceștia îl regăsim pe fostul comisar european și actualul ministru ungar pentru afaceri europene Tibor Navracsics, care uneori se distanțează cu tact de declarațiile polarizante ale lui Orban și este considerat unul dintre puținii politicieni moderați ai Fidesz din vechea gardă a anilor 90.

În 2012 și 2013, demisia secretarului de stat Jozsef Angyan din cadrul Ministerului Dezvoltării Rurale de la acea vreme a stârnit mare vâlvă. Angyan l-a acuzat pe Orban de promovarea speculatorilor de terenuri și a metodelor mafiote în agricultura maghiară. În 2015, despărțirea oligarhului Lajos Simicska de prietenul său din copilărie, Orban, a ținut prima pagină a ziarelor. Simicska fusese un fel de eminență cenușie a Fidesz vreme îndelungată, dar și un finanțator cheie al partidului.

"Vreau să explodez"

Cu toate acestea, demisia lui Hegedüs se deosebește de toate cazurile anterioare similare prin faptul că vine într-un moment în care premierul Ungariei se remarcă din ce în ce mai mult printr-un derapaj spre o ideologie de extremă dreapta și rasistă deschisă.

În Europa Centrală și de Est, din ce în ce mai mulți foști parteneri și aliați se distanțează de Orban, pe de o parte din cauza evoluției antidemocratice generale din Ungaria, pe de altă parte, în ultima vreme, și din cauza atitudinii favorabile față de Putin manifestată de guvernul ungar pe fundalul războiului împotriva Ucrainei.

În Ungaria însăși, un număr de intelectuali și academicieni foarte conservatori, care se simt totuși angajați în valorile democratice și constituționale, sunt din ce în ce mai nemulțumiți de Orban și de partidul său. Rămâne de văzut dacă în interiorul acestui curent s-ar putea forma o nouă forță politică conservatoare.

În orice caz, Zsuzsa Hegedüs a anunțat că nu se va opri la demisie. În interviul acordat postului de televiziune RTL Klub, ea a criticat situația socială și economică precară din Ungaria. Ea a calificat drept "absolut corect" faptul că UE dorește să întrerupă finanțarea țării atât timp cât statul de drept nu se îmbunătățește și a sugerat că ar putea porni o inițiativă împotriva rasismului și a urii rasiale. "Vreau să explodez", a spus ea în interviu. "Trebuie să fac ceva să opresc asta."

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Un scandal de corupție riscă să afecteze guvernul Viktor Orban. Soțul unei foste ministre a Justiției a publicat o înregistrare compromițătoare
Un scandal de corupție riscă să afecteze guvernul Viktor Orban. Soțul unei foste ministre a Justiției a publicat o înregistrare compromițătoare
Procurorii din Ungaria investighează declaraţiile făcute de un fost membru al guvernului care susţine că are dovada influenţării unui caz de corupţie şi au audiat-o ca martor pe fostul...
Ministrul ungar de Externe afirmă că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina riscă să ducă la un "război mondial" VIDEO
Ministrul ungar de Externe afirmă că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina riscă să ducă la un "război mondial" VIDEO
Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat într-un interviu acordat presei de stat ruse că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi „cu adevărat periculoasă” şi ar aduce...
#Viktor Orban, #Ungaria, #declaratii naziste , #ungaria