Ungaria, în continuare privată de fonduri UE pentru planul de relansare din cauza legislației anti-LGBT

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 20:19
1936 citiri
Ungaria, în continuare privată de fonduri UE pentru planul de relansare din cauza legislației anti-LGBT
Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO Facebook/Viktor Orban

Bruxellesul nu a validat încă planul de relansare al Ungariei, privând ţara de fonduri europene de peste 7 miliarde de euro, a anunţat joi Comisia Europeană, pe fondul tensiunilor cu Budapesta pe tema drepturilor membrilor comunităţii LGBT, relatează AFP.

Procedura de examinare a planului ar fi trebuit, teoretic, să se încheie pe 30 septembrie, după ce a fost deja prelungită în această vară.

"Nu există o decizie astăzi (...). Dialogul cu autorităţile ungare continuă şi facem eforturi să încheiem cât de curând posibil evaluarea noastră", a declarat o purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, Veerle Nuyts, în cadrul unui briefing de presă de la Bruxelles.

Ea nu a anunţat o nouă dată-limită, subliniind că executivul UE vrea să se asigure de conformitatea planului ungar cu o serie de criterii fixate de regulile europene.

Înaintat Bruxellesului pe 12 mai, planul ungar de investiţii şi reforme, care permite Budapestei să solicită 7,2 de miliarde de euro într-o perioadă de cinci ani, ar fi trebuit iniţial să facă obiectul unei decizii a Comisiei până la 12 iulie, când s-a încheiat termenul de două luni pentru examinare prevăzut de procedură.

Această discuţie survine pe fondul tensiunilor cu Budapesta după adoptarea unei legi ungare acuzate că aduce atingere drepturilor persoanelor din comunitatea LGBT.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban prezintă această lege drept un instrument de protecţie a copiilor şi refuză să-l retragă, în pofida criticilor. El a convocat un referendum privind această chestiune.

UE dă asigurări că refuzul său de a valida planul de relansare nu are legătură cu legea, contrar celor afirmate de responsabili ungari.

Bruxellesul justifică lipsa aprobării în acest stadiu prin lipsa de transparenţă privind atribuirea contractelor publice, o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa independenţei sistemului judiciar. Aceste nemulţumiri, semnalate de multă vreme, nu au fost abordate suficient de reformele ungare, consideră Comisia Europeană.

"Putem face faţă fără" fondurile europene, "avem suficienţi bani pentru a începe aceste proiecte" din planul de relansare, a declarat marţi pentru AFP ministrul afacerilor externe, Peter Szijjarto, denunţând un "şantaj".

Ca şi Ungaria, nici Polonia, care are şi ea o relaţie foarte rece cu Bruxellesul din cauza unor chestiuni legate de statul de drept, nu a reuşit să obţină validarea planului său de relansare.

În total, 16 ţări din UE au primit deja o sumă cumulată de 51,5 miliarde de euro reprezentând subvenţii din planul de relansare "NextGenerationEU", în valoare totală de 800 de miliarde de euro.

Ministrul ungar de Externe afirmă că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina riscă să ducă la un "război mondial" VIDEO
Ministrul ungar de Externe afirmă că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina riscă să ducă la un "război mondial" VIDEO
Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat într-un interviu acordat presei de stat ruse că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi „cu adevărat periculoasă” şi ar aduce...
Corupție la vârf în guvernul lui Viktor Orbán. Fosta ministră a Justiției din Ungaria a fost înregistrată când vorbea despre documente modificate de procurori VIDEO
Corupție la vârf în guvernul lui Viktor Orbán. Fosta ministră a Justiției din Ungaria a fost înregistrată când vorbea despre documente modificate de procurori VIDEO
O înregistrare audio cu Judit Varga, fosta ministră a Justiției din Ungaria, făcută chiar de către soțul său arată că cercul apropiat al lui Viktor Orbán este afectat grav de corupție....
#Viktor Orban, #PNRR, #Ungaria, #LGBTI , #stiri Viktor Orban