Tariceanu acuza PPE de ipocrizie privind Ungaria, desi parlamentarele ALDE i-au tinut partea lui Viktor Orban

Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 17:19
5357 citiri
Tariceanu acuza PPE de ipocrizie privind Ungaria, desi parlamentarele ALDE i-au tinut partea lui Viktor Orban

Calin Popescu Tariceanu nu a reusit sa explice, la Bruxelles, de ce parlamentarele ALDE Norica Nicolai si Renate Weber au votat contra Rezolutiei care afirma ca guvernul lui Viktor Orban a incalcat regulile democratice, dar stie sigur ca Manfred Weber, liderul popularilor din PE, a votat pentru sanctionarea Ungariei din...ipocrizie.

Dupa discutiile de la Bruxelles, deloc confortabile pentru liderul ALDE, Tariceanu a povestit ca vorbit despre "statul de drept" din Romania.

Tariceanu a precizat ca unul din subiectele de discutie la Bruxelles a fost votul dat de europarlamentarii ALDE Norica Nicolai si Renate Weber la declansarea procedurii de sanctionare a Ungariei.

"Al doilea subiect a fost legat de votul colegelor mele Nicolai si Weber la solicitarea de aplicare a Articolului 7 de sanctionare a Ungariei in Parlamentul European. (...)

Am explicat un lucru, ca mi se pare ca este o buna doza de ipocrizie care domneste la grupul PPE, avand in vedere ca liderul grupului, dl Weber, cu trei in urma a fost la Budapesta unde s-a afisat cu mare bucurie in chip de sustinere cu premierul Ungariei, domnul Orban", a afirmat Calin Popescu-Tariceanu, miercuri la Parlament.

Acesta a adaugat ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei l-a desemnat pe Manfred Weber automat presedintele Comisiei Europene, daca PPE castiga alegerile la nivel european.

"Intre timp, doamna Merkel l-a desemnat pe domnul Weber l-a desemnat drept cel care conduce lista partidului care castiga alegerile la nivel european sa devina automat presedintele Comisiei Europene. Si de cand dl Weber a fost desemnat candidat, si-a schimbat punctul de vedere, si a propus ca PE sa voteze pentru aplicarea articolului 7 pentru Ungaria. Domnul Weber probabil vrea sa isi arate recunostinta pentru aceasta desemnare si sa mearga pe o linie dura cu Ungaria. Aceasta ipocrizie o vad si nu pot sa ma fac ca nu o vad", a completat Tariceanu.

Parlamentul European a aprobat, in 12 septembrie, declansarea procedurii de sanctionare a Ungariei, din cauza incalcarii normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscand suspendarea drepturilor de vot in Consiliul UE.

Parlamentul European a aprobat raportul care constata ca Guvernul Viktor Orban prezinta "riscul clar" de incalcare a valorilor UE si a dispus initierea procedurii de sanctionare a Ungariei in virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Lansarea procedurii de sanctionare a fost aprobata cu 448 de voturi pentru, 197 impotriva si 48 de abtineri.

Ungaria a fost criticata in mai multe randuri de Uniunea Europeana, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, din cauza organizarii sistemului judiciar, a celui electoral si in contextul abordarii fata de imigratie. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat ca incalca normele fundamentale ale Uniunii Europene.

Autorii rezolutiei impotriva Ungariei, printre care se numara eurodeputata olandeza Judith Sargentini, afirma ca "exista un risc clar privind incalcarea grava a valorilor fundamentale europene".

In decembrie 2017, Comisia Europeana a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare in cazul Poloniei, din cauza situatiei sistemului judiciar polonez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Tariceanu ALDE Bruxelles vot Ungaria PPE , #stiri Viktor Orban