Reacții politice dure la București după declarațiile scandaloase făcute de Viktor Orban în România: „Pasaje din manualul de propagandă al Kremlinului”

Luni, 25 Iulie 2022, ora 16:04
7532 citiri
Reacții politice dure la București după declarațiile scandaloase făcute de Viktor Orban în România: „Pasaje din manualul de propagandă al Kremlinului”
Politicienii români au reacționat la declarațiile provocatoare ale lui Viktor Orban FOTO Colaj Ziare.com / Hepta

Politicienii români de la București au reacționat ca urmare a seriei de declarații controversate ale premierului ungar Viktor Orban, aflat săptămâna trecută în România la școala de vară de la Băile Tușnad.

Orban a criticat „amestecarea” raselor europene și non-europene, într-un discurs care a fost intens criticat atât în România cât și în alte țări din UE.

„Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă...și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Viktor Orban sâmbătă. Premierul ungar a mai afirmat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

Europarlamentarul REPER Alin Mituță a fost printre primii politicieni care a reacționat la discursul lui Orban, afirmând pe Twitter că „a vorbi despre rasă sau «puritate» etnică, în special într-o regiune atât de amestecată cum este Europa centrală și de est, este pur și simplu delirant și periculos. Și așa este și domnul Orban”. Europarlamentarul a lansat apoi un mesaj și pe Facebook în care a subliniat că nu există puritate rasială, mai ales în unele regiuni precum Europa de Est.

PSD: România nu este trambulina mesajelor antieuropene și proruse

O reacție a venit și din partea PSD, secretarul general al partidului Paul Stănescu afirmând că țara noastră nu este o trambulină a mesajelor antieuropene și proruse și că Ungaria ar trebui să-și aminteasă că este un stat izolat politic în UE.

„«Întinde-te doar cât îţi permite pătura», spune un proverb de origine maghiară. În mod normal, acesta ar trebui să fie cunoscut şi de către liderii maghiari, care vin an de an în România, pentru a participa la diferite evenimente organizate la Băile Tuşnad. Doar că, în ultima perioadă, şi mai ales în aceste zile, înţelepciunea proverbială maghiară a cam lipsit din tipul de comportament politic pe care ar trebui să-l aibă aceştia când sunt oaspeţi pe teritoriul unui alt stat. Voi fi foarte clar şi tranşant în privinţa comunicării politice naţionaliste din zilele acestea ale liderilor unguri: România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene şi proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar. Dacă aceştia doresc să critice acţiunile comune ale UE şi NATO şi să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”, afirmă Stănescu.

Acesta a amintit apoi și de declarațiile lui Orban cu privire la puritatea rasială.

”Reamintesc oricui mai are îndoieli că autonomia pe criterii etnice este inacceptabilă, contrară Constituţiei, iar unitatea şi indivizibilitatea ţării sunt sfinte”, mai adaugă social-democratul.

PNL: Discrursul lui Orban este din manualul de propagandă al Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat luni pentru News.ro, referitor la declarațiile lui Viktor Orban că îi este greu să comenteze declarațiile unui lider european în al cărui discurs regăseşti pasaje din manualul de propagandă al Kremlinului. Acesta l-a mai acuzat pe Orban că încearcă să creeze un curent favorabil lui Vladimir Putin în România.

”Îmi este greu să comentez declaraţiile unui lider european, în al cărui discurs, din păcate, regăseşti pasaje din manualul de propagandă al Kremlinului. E deranjant că domnul Orban a ales să transmită aceste mesaje unui public din România, unor cetăţeni români, chiar dacă de etnie maghiară, încercând să creeze un curent favorabil lui Vladimir Putin în România”, a spus Ionuţ Stroe, întrebat cum comentează declaraţiile oficialului din Ungaria, susţinute în weekend la Băile Tuşnad.

„Transilvania este un model al toleranţei pentru toată Europa, iar premierul maghiar vine să facă, tocmai aici, nişte afirmaţii la limita rasismului, despre „amestecul de rase”, care nu mai au nici o legătură cu valorile noastre comune”, a mai adăugat liberalul.

Despre prezenţa liderilor UDMR, în frunte cu preşedintele Kelemen Hunor, la evenimentul de la Băile Tuşnad, Ionuţ Stroe a precizat că este treaba lor să clarifice dacă s-a schimbat ceva în relația cu România.

”Cred că este treaba lor să clarifice dacă s-a schimbat ceva. Nu e cazul să facem un subiect de coaliţie din asta, cum propun unii din PSD. Din câte ştiu, miniştrii UDMR din Guvern sunt 100% solidari cu acţiunile României şi UE legate de Rusia”, a conchis Ionuț Stroe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Viktor Orban, #declaratii viktor orban, #UDMR, #PSD, #PNL, #Ionut Stroe, #Paul Stanescu, #alin mituta , #stiri Viktor Orban