Polonia si Ungaria, lasate pe dinafara bugetului de redresare economica? Cum poate merge UE inainte fara Varsovia si Budapesta

Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 12:33
9280 citiri
Polonia si Ungaria, lasate pe dinafara bugetului de redresare economica? Cum poate merge UE inainte fara Varsovia si Budapesta
Angela Merkel, Macron si Viktor Orban/Euroactiv.com

Premierii Ungariei si Poloniei continua sa blocheze bugetul multianual al UE si pachetul de sprijin financiar pentru economiile europene, lovite de pandemia de coronavirus, afectand nu doar interesele propriilor cetateni, dar si al intregii Uniuni. Intr-o lunga videoconferinta nocturna, cei 27 de lideri ai UE nu au reusit sa-si rezolve divergentele si au cazut de acord doar asupra faptului ca iarna care soseste risca sa fie un dezastru pentru continent. Astfel, mai multi lideri europeni au inceput sa vehiculeze idea unui acord fara Varsovia si Budapesta.

Astfel, Premierul Olandei, Mark Rutte, una din vocile ferme pentru conditioanrea acordarii fondurilor UE de respectarea statului de drept, a propus sa se mearga spre un "buget inter-guvernamental" de 25, la care Polonia si Ungaria pot sa nu participe, dar la care, evident, nici nu vor avea acces.

Guy Verhofstadt propune excluderea celor doua tari-problema din mecanismul de 750 miliarde euro

Guy Verhofstadt, influent europarlamentar din grupul Renew Europe si fost premier belgian, a propus o solutie radicala pentru ca UE sa scape de "santajul" Ungariei si Poloniei privitor la adoptarea pachetului financiar, dupa cum noteaza publicatia G4media.

Ungaria si Polonia, ambele intrate in procedura definita de Articolul 7 din Tratatul UE pentru presiunile asupra justitiei si societatii civile, au blocat prin veto adoptarea bugetului multi-anual al UE (MFF, in valoare de peste 1.100 miliarde euro) si a pachetului NextGeneration EU pentru relansare economica (750 miliarde euro) pentru ca sunt nemultumite de aparitia mecanismului care leaga acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Cele doua tari nu au putut bloca insa adoptarea mecanismului, care avea nevoie doar de majoritate calificata in Consiliul UE, in timp ce adoptarea bugetului si a NextGeneration necesita unanimitate in Consiliu.

Verhofstadt a scris intr-un editorial pentru EUObserver ca exista o solutie tehnica pentru a scapa de Ungaria si Polonia: adoptarea pachetului financiar de relansare NextGeneration EU prin procedura legala numita "cooperare intarita" (enhanced cooperation), prevazuta de Articolul 326 al Tratatului UE.

Acest articol prevede in esenta ca un grup de minimum 9 state membre sa avanseze o anumita politica, respectand spiritul UE. Exemplul dat de liderul belgian: adoptarea monedei euro, prin aceeasi procedura.

Odata ce restul de 25 de state ar adopta aceasta solutie, Ungaria si Polonia ar fi pur si simplu excluse din NextGenerationEU, un mecanism care ar aduce zeci de miliarde de euro pentru fiecare din cele doua tari.

Blocaj maghiaro-polon in plina pandemie

Ungaria si Polonia vad in conditionarea acordarii fondurilor europene de respectarea democratiei un atac impotriva independentei lor, mai ales deoarece - spun liderii lor - asta le-ar impune, in mod implicit, primirea de refugiati. Blocarea fondurilor le afecteaza insa in mod direct chiar si pe cele doua tari, care ar trebui sa primeasca sume importante din fondul de 750 miliarde euro: 5 miliarde pentru Ungaria si 23 miliarde pentru Polonia, dupa cum noteaza Radio Europa Libera.

Data fiind complexitatea tuturor celorlalte uriase chestiuni nerezolvate, inclusiv negocierile Brexit, impotmolite si din nou suspendate, si relatiile cu Turcia care se degradeaza continuu, liderii au decis sa mentina summitul programat sa aiba loc fata in fata, fizic, prin deplasarea lor la Bruxelles in persoana in luna decembrie, in ciuda problemelor logistice si sanitare puse de pandemie.

Cu speranta ca la acea intalnire reala de luna viitoare ei vor putea scoate Ungaria, Polonia si Slovenia din carantina politica.

"Nu exista criterii obiective clare sau o definitie clara a principiilor statului de drept, asa ca nu le puteti folosi ca instrument pentru [un] mecanism concret de sanctionare", a declarat reporterilor ministrul ungar al justitiei Judit Varga.

Ministrul polonez al Justitiei, Zbigniew Ziobro, a declarat ca problema statului de drept este "doar un pretext".

"Este intr-adevar o sclavie institutionala, politica, o limitare radicala a suveranitatii", a spus el.

Atat premierul maghiar Viktor Orban, cat si premierul polonez Mateusz Morawiecki, avertizasera zilele trecute, in scrisori catre institutiile europene, ca sunt gata sa blocheze totul daca nu se renunta la conditionarea acordarii fondurilor.

Toate publicatiile care analizeaza situatia din UE sustin la unison ca o noua definire a mecanismului privind statul de drept, adica ceea ce cer Ungaria si Polonia, e exclusa.

"Nu este vorba despre un stat de drept ... ci despre sclavia politica si institutionala", insista totusi ministrul polonez al Justitiei.

Presedintia germana a UE trebuie sa reactioneze

Secretarul de stat Michael Roth a atras deja atentia ca "nu este momentul pentru vetouri, ci pentru actiune rapida in spiritul solidaritatii". Greu de spus daca aisbergul ungaro-polonez se va lasa impresionat de niste apeluri, noteaza si Deutsche Welle.

Premierul olandez Mark Rutte a avertizat la randul lui ca, pentru tara sa, aceasta clauza privind statul de drept ar fi "un minimum acceptabil". El nu se arata deloc dispus sa cedeze tentativei de santaj. Iar ministrul francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a aratat ca Franta nu va permite sa fie puse la indoiala nici debutul fondului anti-coronavirus, nici valorile europene. "Ca ultim pas, vom vedea in ce masura putem actiona fara cele doua tari".

Aceasta solutie a fost deja mentionata de experti economici si de eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt: ar fi posibil sa se incheie un acord privind fondul de reconstructie si fara Ungaria si Polonia, in cadrul unei colaborari consolidate. Ar fi complicat din punct de vedere tehnic si ar necesita mult timp, dar ar fi realizabil.

Diplomatii europeni spun insa ca aceasta ar fi ultima varianta la care se va apela. Ei se bazeaza mai intai pe munca de convingere, pentru ca adoptarea bugetului comunitar si a noului fond de ajutorare a tarilor membre ar fi si in interesul Ungariei si Poloniei.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, care s-a adresat unei conferinte la scurt timp dupa blocarea bugetului, a spus ca "respectarea principiilor statului de drept este o necesitate absoluta", deoarece sumele distribuite de UE statelor membre sunt atat de mari.

Ambasadorul german Michael Clauss, care a prezidat sedinta de luni, a avertizat ca UE se va confrunta cu "o criza grava" daca pachetul financiar nu va fi adoptat rapid.

"Am pierdut deja mult timp din cauza celui de-al doilea val de pandemie si a daunelor economice grave", a spus el.

Cuvinte puternice au venit de la grupul conservator din Parlamentul European, PPE. "Ii avertizez pe sefii de stat si de guvern sa nu negocieze acum o intelegere slaba in dauna prevederilor privind respectarea statului de drept. Ma astept ca Merkel si Macron sa le explice clar cum stau lucrurilor omologilor lor ungar si polonez", a precizat eurodeputatul german crestin-social Markus Ferber. Pentru legislativul comunitar, tema statului de drept nu ar fi una negociabila - mai ales ca "este pusa sub semnul intrebarii tocmai de statele care sunt cel mai vizate in acest domeniu".

PPE a tolerat, insa, zece ani in randurile sale partidul lui Viktor Orban, Fidesz, si a acoperit politica anti-democratica a acestuia, atrag acum atentia grupurile parlamentare social-democrat, liberal si ecologist. PPE inca nu s-a incumetat sa-l excluda de tot pe Orban. "Suspendarea temporara din prezent este valabila doar pentru Fidesz ca partid, nu si pentru grupul parlamentar din PE", explica eurodeputatul ecologist Daniel Freund. Europarlamentarii Fidesz sunt inca activi in diversele comisii parlamentare din legislativul european.

Pozitia Romaniei

Premierul Ludovic Orban a numit clauza statului de drept drept o protectie importanta pentru a se asigura ca banii contribuabililor sunt "cheltuiti intr-un mod corect si eficient".La finalul lunii septembrie, presedintele Klaus Iohannis afirma ca este de acord cu conditionarea acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept. El spune ca Romania este decisa sa respecte statul de drept, astfel incat sa ajunga exemplu pentru altii.

"Suntem de acord si am fost explicit de acord cu conditionarea acordarii fondurilor europene de respectarea statului de drept. In Romania, suntem hotarati, si eu, si Guvernul, si partidele democratice, ca statul de drept sa fie respectat foarte bine, sa ajungem exemplu pentru altii. (...) Cum se poate face acest lucru? Sigur, prin analiza, prin studiu, prin vot", a declarat presedintele.

Conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept este un criteriu care vizeaza si Romania. In cei trei ani de guverne de PSD, Romania a fost criticata exact pe subiectul respectarii statului de drept, fiind aproape sa fie supusa unor sanctiuni pe modelul implementat impotriva Poloniei si Ungariei.

Desi sunt mentionate unele progrese in dreptul Romaniei in ultimul an de guvernare liberala, in ultimul raport pe respectarea statului de drept al Comisiei Europene, Romania a fost criticata pentru Legile Justitiei, implementate de guvernul PSD si ramase in vigoare, deoarece creeaza probleme pentru functionarea sistemului judiciar, functionarea CNA, accesul la informatiile publice si excesul de ordonante de urgenta.

Chiar daca au existat demersuri politice - sustinute de PNL, USR si PMP - de corectare a acestor legi, proiectele lor de lege nu au trecut de actuala majoritate, formata de PSD, Pro Romania si ALDE.

CITESTE SI

Ludovic Orban indeamna Ungaria si Polonia sa aprobe bugetul UE si Fondul de relansare

Razboiul din Nagorno-Karabah a aratat vulnerabilitatea Armatei ruse, depasita tehnologic pana si de Turcia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Donald Tusk, premierul polonez a avertizat vineri, 19 aprilie, că în Ucraina situaţia pe front este critică şi săptămânile următoare ar putea să decidă deznodământul războiului...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#Ungaria, #Polonia, #buget UE, #pandemie, #Guy Verhofstadt, #Viktor Orban, #stiri internationale , #premier Ungaria