Ungaria vrea sa modifice Constitutia impotriva "propagandei de gen" si casatoriilor homosexuale. Comunitatea LGBT, amenintata

Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 14:37
3365 citiri
Ungaria vrea sa modifice Constitutia impotriva "propagandei de gen" si casatoriilor homosexuale. Comunitatea LGBT, amenintata
FOTO: Unsplash

Guvernul Ungariei a propus marti, 10 noiembrie, un amendament constitutional prin care se urmareste impunerea viziunii crestine a rolurilor de gen in cresterea copiilor, in contextul in care partidul nationalist de guvernamant al premierului Viktor Orban apeleaza la retorica anti-LGBT pentru a-si consolida sustinerea in randul electoratului, informeaza AFP.

Proiectul de amendament inaintat parlamentului de ministrul justitiei Judit Varga afirma ca trebuie sa li se garanteze copiilor o "crestere bazata pe valori ce decurg din ...cultura crestina a Ungariei".

"Baza relatiilor de familie este casatoria", a declarat ea. "Mama este o femeie, tatal este un barbat".

In proiect se mai afirma ca Ungaria "protejeaza dreptul copiilor la identitatea de gen cu care s-au nascut" folosind un limbaj similar celui din campania guvernamentala privind interzicerea identitatilor transgender.

Partidul nationalist Fidesz al premierului Orban si aliatul sau politic, micul partid crestin-democratic KDNP, se confrunta cu perspectiva scrutinului de la inceputul anului 2022, in contextul in care popularitatea risca sa le fie amenintata de pandemia de COVID-19 si impactul acesteia asupra economiei.

In ultimii ani, guvernul Orban s-a concentrat in principal pe condamnarea imigratiei in Europa, dar se orienteaza din ce in ce mai mult spre retorica anti-LGBT pe masura ce pandemia afecteaza economia, urmand exemplul partidului nationalist PiS aflat la guvernare in Polonia, care a facut din homofobie piesa de rezistenta a campaniei sale la alegerile din acest an.

In luna mai, guvernul ungar a interzis modificarile de gen in documentele personale. Totodata, partidul de guvernamant nu vede cu ochi buni cartile pentru copii care descriu pozitiv diversitatea.

In partea justificativa a proiectului de amendare a Constitutiei, executivul de la Budapesta sustine ca este necesara protejarea copiilor de "tendintele ideologice moderne noi din lumea occidentala ... care reprezinta o amenintare la adresa dreptului copiilor la o dezvoltare sanatoasa".

Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat saptamana trecuta ca Ungaria ar trebui sa consacre in Constitutie interzicerea "propagandei de gen" pentru a-i proteja pe copii. El a mai declarat ca homosexualilor nu ar trebui sa li se permita sa adopte copii si sa intemeieze familii.

Comunitatea LGBT din Ungaria se teme acum ca ar putea deveni tinta unor atacuri politice concertate in perspectiva alegerilor din 2022.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Turneul de tenis Ţiriac Open (ATP 250), care se desfășoară la Baza Sportivă Năstase/Marica din Capitală, în perioada 15-21 aprilie, a consemnat joi cea mai mare surpriză de până în...
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
#lgbt, #Ungaria , #stiri Viktor Orban