La Budapesta se formează un guvern din umbră. Acuzațiile care i se aduc premierului Viktor Orban

Vineri, 16 Septembrie 2022, ora 18:27
4739 citiri
La Budapesta se formează un guvern din umbră. Acuzațiile care i se aduc premierului Viktor Orban
Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO Facebook / Viktor Orban

Coaliţia Democrată (DK), aflată în opoziţie în Ungaria, a anunţat vineri formarea unui guvern din umbră, în fruntea căruia se va afla eurodeputata Klara Dobrev, transmite MTI.

Klara Dobrev a fost desemnată de conducerea DK pentru a forma un guvern din umbră, iar ea a acceptat, a declarat viceliderul DK, Csaba Molnar, într-o conferinţă de presă.

DK este convinsă că "nimeni în Ungaria astăzi nu este mai calificat" decât Dobrev pentru a conduce un cabinet din umbră, a adăugat Molnar, potrivit căruia eurodeputata, în calitate de vicepreşedinte al Parlamentul European, şi-a creat relaţii internaţionale cruciale pentru Ungaria.

Klara Dobrev îşi va face cunoscute planurile duminică, iar luni îi va prezenta pe membrii guvernului din umbră într-o conferinţă de presă, a anunţat Molnar.

El a spus că DK a decis să formeze un astfel de guvern întrucât consideră că "Ungaria are probleme serioase". Guvernul Orban "a minţit poporul" în campania pentru alegerile din primăvară şi apoi a "impus cel mai dureros pachet de austeritate de la schimbarea regimului", a continuat Molnar.

Potrivit viceliderului DK, bilanţul guvernului constă în inflaţie, penurie de combustibili, o creştere de şapte ori a preţului la gaze, majorări de taxe, "afaceri mici ruinate", criza costului vieţii şi "panică în privinţa facturilor la utilităţi".

El a mai spus că Ungariei i se refuză accesul la fonduri UE din cauza "furtului care se petrece de 12 ani".

Molnar l-a învinovăţit pe premierul Viktor Orban pentru criza costului vieţii în Ungaria, despre care a spus că va persista cât timp Orban va rămâne la putere.

Partidul Fidesz, aflat la guvernare, a reacţionat la anunţul făcut de DK, afirmând că poporul ungar nu vrea "un guvern Gyurcsany".

"Ungurii au avut ocazia să experimenteze cum este atunci când (liderul DK) Ferenc Gyurcsany se află în guvern", a transmis Fidesz într-un comunicat.

"Stânga a fost cea care a împins Ungaria pe marginea falimentului: ei au eliminat a 13-a pensie, au tăiat salariul pe o lună al profesorilor şi cadrelor medicale, au crescut preţurile la electricitate şi gaz, au renunţat la subvenţiile pentru familii, au lăsat mii de oameni fără locuinţă", a adăugat Fidesz.

La alegerile din aprilie, o majoritate covârşitoare a ungurilor a respins "era Gyurcsany" pentru a patra oară, a conchis partidul lui Viktor Orban.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Ciolacu le promite românilor menținerea prețurilor plafonate la energie: „Prelungim cu încă 3 luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în şedinţă se...
#Viktor Orban, #Ungaria, #premier Ungaria, #guvern, #Eurodeputat , #stiri Viktor Orban