Șeful Consiliului pentru Combaterea Discriminării explică de ce a tăcut după discursul nazist al premierului Ungariei

Sambata, 30 Iulie 2022, ora 17:38
14870 citiri
Șeful Consiliului pentru Combaterea Discriminării explică de ce a tăcut după discursul nazist al premierului Ungariei
Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. FOTO: Facebook: Csaba Asztalos

Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a anunțat că ar fi inițiat o procedură de autosesizare în privința declarațiilor făcute de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad dacă acesta nu ar fi beneficiat de imunitate jurisdicțională, potrivit dreptului internațional.

„Eu personal, dacă nu consideram că există imunitate jurisdicțională, inițiam o procedură de autosesizare în calitatea mea de membru al colegiului director”, a scris sâmbătă Csaba Asztalos pe contul său de Facebook.

Șeful CNCD a explicat în postare de ce consideră că premierul Ungariei nu poate fi supus unei eventuale sancțiuni din partea Consiliului, dat fiind că acesta este șef de guvern și dreptul internațional îi conferă imunitate jurisdicțională.

Întreaga postare a lui Csaba Asztalos poate fi citită aici.

De ce nu s-a pronunțat Csaba Asztalos cu privire la declarațiile lui Orban

Csaba Asztalos i-a răspuns lui Radu Carp, profesor universitar numit de Parlament la propunerea PNL în consiliul de administrație al TVR, care îl acuzase într-o altă postare că ar fi indus în eroare deliberat opinia publică și îi ceruse demisia.

„Afirmația dl. profesor Carp potrivit căreia m-aș fi solidarizat cu Orbán Viktor, le calific ca o manipulare, o acuzație extrem de gravă la adresa mea, o incitare la ură împotriva persoanei mele, doar pentru că sunt etnic minoritar și nu sunt dispus la teste de loialitate. Eu nu m-am pronunțat pe fondul declarațiilor premierului maghiar, din următoarele motive:

  • reprezint o instituție publică a statului român;
  • declarațiile premierului maghiar constituie o problemă de relații externe, politică externă a României,
  • potrivit Constituției României, competența în politica externă revine președintelui statului, guvernului prin Ministerul Afacerilor Externe, deci în acest caz nu CNCD. Instituțiile mai sus amintite s-au pronunțat, exprimând clar poziția statului român.

Faptul că mi-am exprimat public o opinie juridică cu privire la admisibilitatea unei plângeri împotriva unui șef de stat străin, care a săvârșit o posibilă faptă de discriminare (posibilă pentru că nu ne-am pronunțat pe fond), nu înseamnă că doritorii nu pot depune plângere la CNCD. Dimpotrivă. Dacă o fac, prima analiză va fi a cea a excepțiilor (competență, imunitate jurisdicțională etc.). Așa că, oricine poate depune plângere pe declarațiile în speță ale premierului maghiar”, a mai scris Csaba Asztalos.

Premierul Ungariei a ținut un discurs demn de Goebbels

Premierul de extremă-dreapta al Ungariei, Viktor Orbán, s-a dezlănțuit sâmbăta trecută la Băile Tușnad împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă… și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

De asemenea, Viktor Orban a făcut o aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist atunci când a criticat planul Bruxelles-ului de a reduce cererea europeană de gaze cu 15%.

„Nu văd cum pot obliga statele membre să facă acest lucru, chiar dacă există know-how german în acest domeniu, așa cum a demonstrat trecutul”, a spus el ironic.

Zsuzsa Hegedüs, consilieră a premierului Viktor Orban, împuternicit guvernamental pentru politicile de convergență socială, a demisionat marți din funcție după declarațiile rasiste făcute de acesta la Băile Tușnad.

Într-o scrisoare deschisă, ea l-a acuzat pe Viktor Orban că discursul ar fi fost pe placul „celor mai însetați de sânge care urăsc rasele. Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase (…) Nu știu cum de nu ați observat că, atunci când ați citit discursul, ca de obicei, ați prezentat un text pur nazist demn de Goebbels, de la precedentul anti-migrant și anti-european”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Un jucător care a făcut junioratul la CFR Cluj s-a transferat în Ungaria la Vasas Budapesta iar acum joacă meci de meci la echipa de club dar și la naționala Ungariei. Attila Girsik a fost...
#Viktor Orban, #Ungaria, #premier Ungaria, #baile tusnad, #discurs, #nazism , #premier