Blocajul bugetar in UE: Orban vede solutii pentru iesirea din impas. Polonia cere un nou compromis

Vineri, 20 Noiembrie 2020, ora 13:36
2591 citiri
Blocajul bugetar in UE: Orban vede solutii pentru iesirea din impas. Polonia cere un nou compromis
Viktor Orban/Facebook

Disputa in legatura cu bugetul si planul de recuperare ale Uniunii Europene va fi in cele din urma rezolvata, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, in timp ce un inalt oficial de la Varsovia a spus ca Polonia are dreptul sa ceara "un nou compromis" pentru acest acord, relateaza Reuters si AFP.

Guvernele suveraniste din Ungaria si Polonia au refuzat sa sustina planul financiar al UE, desi sunt la randul lor beneficiare, din cauza mecanismului care conditioneaza acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

De altfel, discutiile prin videoconferinta de joi dintre liderii din UE nu au permis deblocarea situatiei. "Trebuie sa ramanem uniti. Pachetul financiar este esential pentru relansarea noastra economica", a transmis presedintele Consiliului European, Charles Michel, dupa summitul virtual.

Vineri, intr-un interviu pentru postul public de radio de la Budapesta, Viktor Orban a declarat ca "discutiile trebuie sa continue si in cele din urma vom ajunge la o intelegere, pentru ca asa se intampla de obicei".

El a mai spus ca ar putea exista mai multe optiuni pentru rezolvarea blocajului "care sa fie acceptabile pentru Ungaria si Polonia" si ca e doar "o chestiune de vointa politica".

Orban a afirmat totodata ca, indiferent de actualele dezbateri politice despre fondurile UE, "toate proiectele de dezvoltare pregatite de Ungaria pentru urmatorii zece ani vor fi puse in aplicare".

La Varsovia, seful de cabinet al presedintelui, Krzysztof Szczerski, a declarat tot vineri ca Polonia are dreptul, in conformitate cu procedurile europene, sa refuze sa accepte "ceva ce este gresit".

"Avem dreptul sa cautam si sa cerem un nou compromis", a afirmat el la postul public de televiziune TVP Info.

Opozitia exprimata de Ungaria si Polonia va duce cel mai probabil la intarzierea acordarii de fonduri ale UE in valoare de miliarde de euro, intr-un moment in care blocul comunitar se confrunta cu al doilea val al pandemiei de coronavirus si cu riscul accentuarii crizei economice in ultimele trei luni ale anului.

CITESTE SI

Polonia si Ungaria, lasate pe dinafara bugetului de redresare economica? Cum poate merge UE inainte fara Varsovia si Budapesta

Viktor Orban anunta ca Ungaria va cumpara vaccinuri ''neoccidentale'' daca vor fi disponibile inainte in cantitate mai mare

Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
#Viktor Orban, #buget, #Uniunea Europeana, #buget redresare economica, #pandemie, #Polonia, #Ungaria , #premier Ungaria
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
V.Orban vrea o targuiala ca la piata , se face ca nu pricepe urgenta
S
Stan
rank 1