Discursul nazist al lui Viktor Orban provoacă noi replici în România: ”Să se delimiteze de UDMR. E inacceptabil așa ceva”

Luni, 01 August 2022, ora 17:19
4288 citiri
Discursul nazist al lui Viktor Orban provoacă noi replici în România: ”Să se delimiteze de UDMR. E inacceptabil așa ceva”
Liderul naţionalist ungar Viktor Orban FOTO Facebook/ Viktor Orban

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a afirmat luni, 1 august, că a cerut premierului Nicolae Ciucă şi preşedintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, să se delimiteze de UDMR, “care nu s-a disociat de discursul nazist al lui Viktor Orban”.

Tomac a mai anunţat că PMP cere demisia preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, pentru că nu s-a pronunţat pe marginea discursului susţinut de premierul maghiar în România.

Tomac a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că aştepta o abordare mult mai matură din partea coaliţiei referitor la discursul lui Viktor Orban.

“Nu poţi să îi dai o notă neutră acestui discurs primitiv pe care l-a folosit pe teritoriul României Viktor Orban. Aşteptam o abordare mult mai matură din partea coaliţiei. Am şi cerut şi cerem în continuare primului ministru Nicolae Ciucă, preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să se delimiteze de UDMR, care nici la această oră nu s-a disociat de discursul nazist al lui Viktor Orban. Este inacceptabil aşa ceva. Toată această retorică falsă, precum că în România există neînţelegeri, că majoritatea ignoră sau creează confuzie în ceea ce priveşte situaţia minorităţilor din România, sunt teme false, sunt teme depăşite. Să nu uităm că acest popor de două ori, inclusiv noi PMP-ul, am votat un preşedinte de origine germană. Deci românii nu au prejudecăţi legate de minorităţi. Doar cei care vor să inventeze teme false se agaţă de acest discurs şi încearcă să inventeze subiecte pentru a crea o uşoară confuzie”, a afirmat liderul PMP.

El a cerut ca Parlamentul României să fie convocat într-o şedinţă extraordinară pentru a condamna discursul lui Viktor Orban.

“Aşa cum Parlamentul European, săptămâna trecută, a condamnat afirmaţiile lui Orban, cer şi Parlamentului României, preşedinţilor celor două Camere să convoace o şedinţă extraordinară în această lună şi să condamne în termenii cei mai duri acest derapaj antidemocratic, cu iz nazist.

Este inacceptabil aşa ceva. Dacă astăzi îi vom permite lui Orban să emită asemenea teze, să nu se mire nimeni că vor apărea şi în alte ţări şi alţi oameni politici care vor încerca să le explice oamenilor cum este bine să ne izolăm, să renunţăm la valorile pentru care atât în Ungaria, dar în mod special în România, iar ţara noastră chiar s-a unit pentru democraţie, dar pe care vrem să le protejăm”, a precizat Eugen Tomac.

De asemenea, el a mai anunţat că PMP cere demisia preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba,

“PMP a luat act cu mare surprindere de abordarea pe care a avut-o domnul Csaba Astalosz, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care ne-a explicat că nu se poate pronunţa pe marginea acestui discurs antieuropean pentru că este reprezentantul unei instituţii a statului român, iar afirmaţiile lui Viktor Orban sunt o chestiune de politică externă, iar de politică externă se ocupă preşedintele României. Am citat din declaraţia domniei sale. Acest domn s-a descalificat complet, nu mai poate deţine nici măcar o zi această funcţie cu o responsabilitate uriaşă în statul român. PMP cere demisia de îndată. Este inadmisibil să fii apărătorul unor valori şi să te prevalezi de nişte chestiuni inventate, să nu te pronunţi pe o chestiune foarte clară, eşti sau nu de acord cu ceea ce a spus Orban?”, a mai declarat Eugen Tomac.

Alina Gorghiu: ”Nu este nevoie să generăm acum o criză guvernamentală”

Preşedintele interimar al Senatului şi vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că nu este nevoie să fie generată o criză guvernamentală din cauza declaraţiilor hazardate făcute de către premierul Viktor Orban în România.

„La acest moment România are un mare noroc, de altfel şi un avantaj că în acest context extrem de complicat avem şi premier si preşedinte şi colegi în Guvern şi Parlament cu valori democratice europene asumate. Nu cred că este vreun pericol ca democraţia să decadă, aşa cum se întâmplă în alte state şi am văzut un discurs de care ne-am disociat, acela susţinut de premierul Viktor Orban. Nu este nevoie să generăm acum o criză guvernamentală din pricina declaraţiilor pe care hazardat le-a făcut premierul Ungariei pe teritoriul României. De ce? Avem un context foarte complicat, avem război la graniţă. Sigur devine uşor obositoarea pentru publicul larg, dar aceasta este realitate”, a afirmat Alina Gorghiu, luni la Digi 24.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, săptămâna trecut, la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Senatorul Lucian Romaşcanu va fi candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în timp ce actualul primar al municipiului reşedinţă de judeţ va candida pentru un...
#Viktor Orban vizita Romania, #UDMR, #PSD, #Eugen Tomac, #Alina Gorghiu , #stiri politice