Prima măsură luată de Ungaria după impunerea stării de urgență: suprataxarea băncilor și multinaționalelor. Motivele invocate de Viktor Orban

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 20:56 22823 citiri
Premierul Ungariei, Viktor Orban FOTO Facebook

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat miercuri, 25 mai, că „profitul suplimentar” al companiilor multinaționale și al băncilor va fi reținut de stat, pentru „protejarea cheltuielilor generale” ale țării.

Anunțul vine în contextul în care, de la miezul nopții, a fost decretată starea de urgență, care permite guvernului să ia decizii rapid, fără a mai trece prin procedurile juridice obișnuite.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Orban justifică decizia prin faptul că prețul energiei crește constant, ceea ce face dificil traiul populației.

Băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei şi marile lanţuri de supermarketuri vor trebui să plătească la bugetul de stat o mare parte din profiturile lor ”în exces”, a spus premierul Viktor Orban, potrivit agenţiilor Reuters şi MTI.

Orban a precizat că aceste taxe speciale se vor aplica anul acesta şi anul viitor. Băncile şi companiile care obţin profituri suplimentare în actuala situaţie dificilă în contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor vor trebui să contribuie la finanţarea consolidării armatei ungare şi a plafonării preţurilor la energie pentru populaţie, a indicat el într-un mesaj video pe Facebook.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat angajamentul acestuia de a proteja ”familiile, pensionarii, locurile de muncă şi reducerile de preţuri la utilităţi chiar şi în situaţia de război prelungit” în Ucraina vecină.

Războiul prelungit şi politica de sancţiuni a UE, care ”nu arată nicio îmbunătăţire”, vor provoca împreună ”creşteri de preţuri drastice”, a explicat Orban, subliniind în continuare că armata ungară trebuie consolidată fără întârziere.

Prin urmare, ”le cerem şi ne aşteptăm de la cei care fac profituri în exces în această situaţie de război să ajute oamenii şi să contribuie la cheltuielile de apărare ale ţării”, a concluzionat Viktor Orban.

Detaliile deciziei sale anunţate acum vor fi publicate joi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News