Scenariu-șoc pentru UE. Viktor Orban ar putea deveni președintele Consiliului European

Duminica, 07 Ianuarie 2024, ora 22:01
8556 citiri
Scenariu-șoc pentru UE. Viktor Orban ar putea deveni președintele Consiliului European
Viktor Orban FOTO X/Nexta

Anunțul președintelui Consiliului European, Charles Michel, privind candidatura sa la alegerile europarlamentare din iunie a creat tensiuni în interiorul UE.

Dacă va fi ales, Michel va renunța la actuala funcție, relatează The Guardian.

„M-am decis să candidez la alegerile europene din 2024. Dacă voi fi ales, îmi voi lua locul în Parlamentul European. Consiliul European poate să găsească și să numească un succesor până la sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie”, a declarat Michel pentru presa belgiană, adăugând și că va fi candidatul de pe primul loc al partidului său din Belgia, Mișcarea Reformistă.

Decizia surprinzătoare a lui Michel îi pune într-o situație dificilă pe șefii de guvern din Uniunea Europeană care vor fi supuși unei presiuni mari, în contextul în care vor trebui să îi găsească un succesor până în iulie, când Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit tratatelor europene, în absența unui președinte permanent al Consiliului European, postul îi revine șefului de guvern al statului care se află la președinția rotativă. După 1 iulie, acesta va fi premierul Ungariei, Viktor Orban, care se află în conflict cu liderii europeni, unul dintre motive fiind ajutorul acordat Ucrainei.

Charles Michel, criticat pentru decizia sa

Duminică, Michel a reacționat la criticile aduse de liderii europeni care se tem că ar putea exista un blocaj la nivelul UE.

”Vreau să fiu clar că, în orice caz, în iunie decizia urma să fie luată pentru succesorul meu și decizia parlamentului va fi în iulie, așa că este ușor pentru consiliu să decide, să anticipeze ca succesorul meu să intre în funcțiune. Există multe instrumente dacă există voință politică de a-l evita pe Viktor Orbán”, a declarat actualul lider al Consiliului European.

O întâlnire a liderilor europeni este programată pe 17 iunie și 27-28 iunie, după alegerile europarlamentare.

În mod normal, negocierile pentru desemnarea noului lider ar dura mai multe luni, până în noiembrie, când mandatul lui Michel trebuia să se încheie. Liderii europeni vor avea însă acum mult mai puțin timp.

”Decizie egoistă și iresponsabilă”

Unii observatori UE au criticat dur decizia lui Charles Michel. Alberto Alemanno, profesor de drept european la Colegiul European, consideră că decizia lui Michel este „nu doar egoistă, dar și iresponsabilă”. „Să-i deschizi ușa lui Orban - care este acuzat de încălcarea legislației europene - să ajungă să devină președintele Consiliului European și să conducă ședințe cu șefi de guvern europeni, chiar și doar temporar, ar fi și mai problematic și mai iresponsabil”, a adăugat acesta. Alemanno a continuat spunând că Michel a fost ”cel mai slab președinte de consiliu numit vreodată”, iar „constantele sale bătălii de ego” cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au slăbit Uniunea pe scena internațională, a adăugat expertul

”Michel a dat semnalul clar că interesele sale personale sunt mai importante decât interesele instituțiilor europene”, a spus și Steven Van Hecke, profesor de politică europeană la Universitatea din Leuven. ”Orban ca președinte este ultimul lucru pe care și-l dorește cineva. Va fi o adevărată provocare să avem un acord până la sfârșitul lunii iunie”, a adăugat el.

”Căpitanul părăsește nava în mijlocul furtunii. Dacă ești atât de puțin angajat față de soarta Uniunii Europene, cât de credibil poți să fii în calitate de candidat?”, a spus și europarlamentara olandeză Sophie in’t Veld despre decizia lui Charles Michel.

Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Cum schimbă jocul noul ajutor american pe frontul din Ucraina
Kievul s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a obține câștiguri militare serioase înainte de alegerile din noiembrie din SUA, iar lui Vladimir Putin îi va fi mai greu să încheie războiul...
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în...
#Viktor Orban premier ungaria, #presedinte Consiliul European, #demisie, #Charles Michel, #razboi Ucraina , #stiri Viktor Orban